Ezekre a ruhákra érdemes sokat költeni

Biztos önnel is előfordult már, hogy egy butik közepén állva elgondolkodott azon, hogy vajon azért a kabátért vagy farmerért tényleg megéri-e ennyi pénzt kidobni vagy inkább az olcsóbb, de rosszabb minőségű verzióját válassza adott darabnak? A dailymail.co.uk szerkesztői szakértők segítségével jártak utána annak, hogy reálisan mennyit érdemes áldozni egy-egy olyan örökzöld alapdarabra, amely garantáltan soha nem megy majd ki a divatból.

Ne spóroljunk: a duplagombolásos ballonkabáton

Divatszakértők és stylistok egyöntetűen egyetértenek abban, hogy egy ilyen időtálló darabra érdemes spórolni, mivel vélhetően nem az elkövetkezendő évtizedekben fog kimenni a divatból. „A Jaeger 300 fontos (kb.120.696 forint) kétsoros viharkabátja garantáltan strapabíró anyagból készül. Minőségét könnyen leellenőrizhetjük, próbáljuk meg összegyűrni a kabátot, és ha az húsz másodperc elteltével úgy néz ki, mint egy gyűrött papírzacskó, akkor inkább akasszuk vissza, mivel nem valószínű, hogy hosszútávon kiszolgál majd minket” – mondja Az Alicia Kay Style személyi öltöztetőnője, Alicia Kite, aki szerint a semleges árnyalatú darabok passzolnak a legjobban a bőrtónusokhoz.

„Egy klasszikus bézzsel biztosan nem nyúlunk mellé. De már sok árnyalatban kaphatóak, a törtfehértől a karamelláig. A viharkabáthoz természetes fából készült, széles formájú vállfát használjunk. Mielőtt betennénk a szekrénybe, végig gomboljuk be és ellenőrizzük, hogy megfelelően áll-e a gallérja” – mondja Kite a duplagombolásos trench coatról, amit a hazai fast-fashion boltokban is beszerezhet, a Zarában 29.995 forintot kérnek érte, a Mangóban 17.995 forintra árazták be, míg a H&M-ben 12.990 forintért kaphatóak.

Spóroljunk: a fehér ingen

„A fehér ing csak akkor néz ki jól, ha még nem viseltük. Nem számít, hogy milyen gondosan mossuk őket, a fehér ing (még a legdrágább is) beszürkül, a hónalj résznél elszíneződik, így ebbe nem éri meg befektetni" – állítja a stylistként és televíziós műsorvezetőként ismert Grace Woodward, akivel egyet tudunk érteni, mi is inkább az olyan közepes árkategóriás, megbízható „high-street” márkák kínálatára voksolunk, mint a Marks & Spencer vagy a Next, ahol egy alakot követő fehér ingért átlagosan 18-20 fontot (kb. 7240-8049 forint) kérnek.

„A nagymellű nőkön mutatnak a legjobban a sima fehér ingek. A kisebb mellű nőknek inkább a mellrésznél zsebbel, hímzéssel, vagy egyéb díszítéssel ellátott darabokat ajánlanám. Mosásnál csekkoljuk a ruhán található mosási útmutatót is, mivel előfordulhat, hogy az adott darabot csak kézi vagy száraz mosással tisztíthatjuk. Műanyag vállfán szárítsuk majd ellenőrizzük le, hogy begomboltuk-e felső gombját mielőtt betettük a szekrénybe” – mondja Alicia Kite. A hazai árak is igazodnak a Marks & Spencer és a Next árazásához, a Zarában 9995 forintot, a Mangóban 6995 forintot, a H&M-ben pedig 5995-6995 forintot kell otthagynunk egy fehér blúzért.

Spóroljunk: a magassarkú szandálon

„Mielőtt egy vagyont adnánk ki egy pár magassarkúért, gondoljunk bele, hogy mégis milyen gyakran fogjuk azt viselni. Egy mindennapi munkára alkalmas, jó minőségű, klasszikus cipőbe persze érdemes befektetni egy kis pénzt. Ilyen például az a 170 fontos (kb.68.395 forint) testszínű Sybila típusú cipő is, amit Katalin hercegné egyik kedvenc márkája, az LK Bennett dobott piacra. Egy ilyen darab szinte mindenhez passzol, ráadásul még a lábunk is hosszabbnak tűnik benne” – mondja az üzleti viseleteket tervező stylist, Kay Davidson, aki szerint ha csak egy különleges alkalomra vennénk egy pár szandált, akkor arra tökéletesek az olyan olcsóbb márkák termékei is, mint a Primark, a New Look, vagy a Next, ahol már 12.069 forintért is találunk trendi színblokkolt vagy kígyóbőr darabokat. A Zarában például 14.995-19.995 forint között mozognak az árak, a Mangóban 9995-27.995 forintot kérnek a csinos szandálokért, míg a H&M-ben 14.995 forintba kerül egy királykék szandál.

Ne spóroljunk: az átlapolós ruhán

„Az átlapolós ruha egy klasszikus fazon, amely szinte minden alkaton jól mutat, viszont nem ajánlott fukarkodni az árával. A legtöbb ilyen darab rugalmas jersey anyagból készül, az olcsó jersey anyag viszont sajnos túl vékony, ezért könyörtelenül kiemeli a nem kívánt a hurkásabb testrészeket” – állítja Kay Davidson. Egy ilyen örökzöld nyári ruháért a Boden weboldalán 80 fontot (kb.32.185 forint) kérnek, egy pazar virágmintás darab viszont már 180 fontba (kb.54.819 forint) kerül az Alice Temperley üzleteiben. A Zarában 22.995 forintra lettek beárazva a virágos átlapolós ruhák, a Mangóban átlagosan 13.995 forintot kérnek a mintás ruhákért, a H&M-ben pedig 8990 forintért csaphatunk le a mindig elegáns darabra.

Spóroljunk: a balerina cipőn

Alicia Kite szerint semmi szükség arra, hogy egy kisebb vagyont adjunk ki a balerina cipőkért. „A legtöbb 'high-street' boltban szép, a trendeknek megfelelő színű és stílusú balerina cipők találhatók. Az Asos 12 fontos (kb.5060 forint) ezüst cipője, vagy a Dorothy Perkins 28 fontos (kb.11.169 forint), kényelmes balerina cipője tökéletes kiegészítője lehet a tavaszi ruháknak” – mondja a szakértő. Hasonlóképpen megfizethető a Zara kínálata is, ahol 9995 forintba kerül egy ezüst darab, a Mangóban 8995 forintot kérnek egy kígyóbőr balerináért, a H&M-ben pedig már 2990 forintért is kaphatunk virágmintás darabokat.

Spóroljon: a kasmíron is

Minket is meglepett, de a szakértők szerint nem érdemes túl sokat költeni a kasmír pulóverekre és kardigánokra. "A V-nyakú kasmír pulóverek specialistája a 240 fontos (kb.109.239 forint) kasmír pulóverekben utazó Brora. De hasonló, különböző színű és stílusú darabokat már a Uniqlóban vagy a Marks & Spencerben is lehet venni 50-80 fontért (kb. 20.116-32.185 forint)” – állítja Alicia Kite, aki szerint puha cipőkefével ajánlott ápolni a kasmírpulóvereket. Az olcsóbb kasmír termékeknek az egyetlen hátránya az, hogy valószínűleg jobban bolyhosodnak vagy összemennek a mosásban.

„ A kasmírt kézzel, hideg vízzel, kevés tisztítószer hozzáadásával mossuk. Kötöttáruknak megfelelő vállfán tároljuk” – mondja a Total Wardrobe Care alapítója, Julia Dee. A Marks & Spencerhez vagy a Uniqlóhoz hasonló minőségű kasmír pulóvert a Zarában talál 29.995 forintért.

Ne spóroljunk: a farmeren

„Ha szereti a farmer szereléseket, akkor igenis megéri befektetni egy kiváló minőségű darabba” – mondja Alicia Kite, de ezen a véleményen van Grace Woodward stylist is, aki 100 fontban (kb.39.890 forint) határozta meg egy minőségi farmer árát. „A 100 font soknak hangzik, de ha hetente többször is fel tudjuk venni, akkor már ésszerű befektetésnek tűnik” – állítja. Bár vannak, akik azt állítják, hogy a farmert nem kell mosni, de ha mégis kitisztítaná farmerét akkor ide kattintva tudhatja meg a legbeváltabb praktikákat. Egy szűkített fazonú farmernadrágért átlagosan 36.209 forintot kérnek a Levi's üzleteiben, míg a Betty Barclaynál 42.167 forintba kerül a klasszikus darab. A Zarában 11.995 forintba, a Mangóban 9995 forintba, a H&M-ben pedig 3490 forintba kerülnek a lábat vékonyabbnak feltüntető farmerek.

Ne spóroljunk: a pólón

Alice Kite szerint messziről kerüljük el a nagyon vékony anyagból készült, előnytelen külsőt kölcsönző olcsó pólókat. A szakértő szerint a Marks & Spencer és a Uniqlo már gyártanak 8-10 font (kb.3219-3989 forint) között kapható jó minőségű pólókat, de ha igazán tökéletes szabású pólóra vágyunk, akkor érdemesebb a Hobbs vagy a Jigsaw kínálatát szemügyre venni, ahol, 19-25 font (kb. 7579-14.080 forint) között mozognak az árak. A Zarában átlagosan 3995 forint, a Mangóban 2595 forint, a H&M-ben pedig 2990 forint között mozognak a pólók árai.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek