Nyakunkon a strandszezon, ilyenkor pedig nem árt visszavenni kicsit a zsíros, szénhidrátdús kajákból, és beiktatni néhány zöldségnapot. Már látom is a csüggedt arcokat – pedig a saláta, ha megfelelő öntettel párosítja az ember, fergeteges lehet főfogásként is. Itt most nem arra kell gondolni, hogy elrágcsálunk néhány szomorú levélkét, hanem fanasztikus, tartalmas salátákra, ínycsiklandozó öntetekkel. Mivel a boltban vásárolt saláta dresszingek rendszerint tocsognak a cukorban, az olívaolaj pedig önmagában egy ponton unalmassá válik – így most megosztom az 5 kedvenc, végtelenül szimpla, elképesztően finom, ráadásul vegán salátaöntetem receptjét.
1. Mogyoróvajas-szójaszószos
Mihez?
Tökéletes ázsiai salátákhoz retekkel, csírákkal, párolt zöldbabbal, akár üvegtésztával, a tetejére egy jó marék szezámmaggal.
Mi kell hozzá?
1 evőkanál mogyoróvaj
2 evőkanál szójaszósz
1 ujjhegynyi gyömbér
3 evőkanál narancslé
1 evőkanál rizs ecet (elhagyható, vagy más, gyenge ecettel helyettesíthető)
Hogyan készül?
A mogyoróvajat, a szójaszószt és egy evőkanál narancslevet csomómentesre keverek egy mély bögrében, majd felöntöm a többi hozzávalóval, fokhagymanyomóval belepréselem a gyömbért, megkeverem, és – annak aki szereti a "kicit cípósz" meglepetéseket – szárított csili pehellyel tálalom.
Melyik friss zöldfűszer megy hozzá?
Koriander-zöld forever!
2. "Mézes"- Mustáros
Mihez?
Zöldsalátákhoz, fejessalátához, tofuval készült cézár salátához, pirított dióval kellemesen megszórva.
Mi kell hozzá?
1 evőkanál francia magos mustár
1 evőkanál juhar vagy agavészirup (nem vegánul lehet méz)
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál balzsamecet
3 evőkanál olívaolaj
Só és bors
Hogyan készül?
A nedves összetevőket egy bögrébe csurgatom és alaposan összekeverem, majd fokhagymanyomóval hozzáadom a fokhagymát is, és újra elkeverem. Voilá, oh-la-la!
Melyik zöldfűszer illik hozzá?
Friss kaporral párosítva pont olyan lesz, mint a klasszikus skandináv lazac-szósz az IKEA éttermében
3. „Joghurtos”-fokhagymás
Mihez?
Krumpli és káposztasalátához, reszelt sárgarépa salátához aszalt gyümölcsökkel keverve, magyaros uborkasalátához sőt, akár tzatzikihez is.
Mi kell hozzá?
3 evőkanál kókuszkrém – a legjobb a felbontott kókuszkrém-konzerv tetején felgyülemlett, vastag krém
5 dkg kesudió
2 gerezd fokhagyma
1 citrom kifacsart leve
2 evőkanál olívaolaj
Só és bors
Hogyan készül?
A kesudiót kávédarálóban porrá őrlöm, majd az összetevőket alaposan összekutyulom – ha túl sűrű volna, még egy kis kókuszkrémmel hígítom. Aki szereti a mustárt, meglepheti magát egy kiskanálnyival.
Melyik zöldfűszer illik hozzá?
Zellerszár, petrezselyem - de ebben a helyzetben csakis a friss!
4. Krémes balzsamecet
Mihez?
Grillezett zöldségekhez, lilahagymás paradicsomsalátához, pirított fenyőmaggal gálánsan megszórva.
Mi kell hozzá?
3 evőkanál balzsamecet
6 evőkanál olívaolaj
2 kanál cukrozatlan mandulakrém (pl. Rapunzel), vagy lágy (silken) tofu
1 evőkanál datolyaméz, agavé vagy juharszirup
Só és bors
Hogyan készül?
Az összetevőket egy nagyobb bögrébe öntöm, és kanállal addig keverem, míg homogén masszát nem kapok - ha viszont tofut használok, inkább a botmixeremre hagyatkozom.
Melyik zöldfűszer illik hozzá?
Bazsalikom, oregánó
5. Pesto
Mihez?
Gyakorlatilag bármihez – különösen finom gyümölcsökkel is készült kreációkhoz, mint például egy körtével kevert madársalátához, vagy egy almás bébispenót salihoz, pirított tökmaggal.
Mi kell hozzá?
1 csokor friss, száraitól megfosztott bazsalikom
10 dkg fenyőmag, dió, vagy pekándió
2 fokhagymagerezd meghámozva, apróra darabolva
2 evőkanál élesztőpehely – ez garantálja a parmezán ízt (nem vegánul: parmezán)
6 evőkanál olívaolaj
½ citrom leve
Só és bors
Hogyan készül?
Ez is botmixeres mutatvány: mindent egybeöntök egy nagy bögrébe – a bazsalikomot előre alaposan felvagdosom, hogy szépen vigye a szerkezet pengéje, és ha túl száraz volna, megkínálom még egy kis citromlével.
Melyik zöldfűszer illik hozzá?
Mivel már önmagában is zöldfűszerből van, ezért leginkább semmi, de a snidling és újhagyma azért tud dobni az attrakción