"Mindig is gyönyörű nők vettek körbe"

Zanza!

Elie Saabről nemrég az Oscar díjátadójával kapcsolatban írtunk: Jennifer Lopez ugyanis – talán nem meglepő módon – ismét tőle választott egy estélyit, ami egyébként csodálatosan nézett ki rajta. Saab ruhái egyébként könnyen felismerhetőek: bár szezonról szezonról hasonlóakat tervez, mégis mindig akad valami "új", amitől nem válik unalmassá a végeredmény. Tervezőket bemutató sorozatunkat folytatva most az ő életével kapcsolatos érdekességeket mutatunk be.

A kezdetek

Elie Saab 51 évvel ezelőtt, 1964. július 4-én született egy libanoni fakereskedő első gyermekeként. A fő műhelye szülőországában található – emellett pedig Milánban és Párizsban is üzemeltet egyet-egyet. Saab autodidakta módon sajátította el a szakma alapjait: már gyermekkorában varrni kezdett, az újságokból különböző mintákat vágott ki, és állandóan az édesanyja szekrényét bújta csipkéért. Modellnek a saját húgát használta.

1981-ben Párizsba ment divatot tanulni, de túl türelmetlen volt és visszatért Libanonb. Egy évvel később, 18 évesen 15 alkalmazottal el is indította bejrúti központú divatmárkáját. Eleinte esküvői és alkalmi couture ruhákat készített csipke, kristályok, gyöngyök és selyem felhasználásával. A híre hamar elterjedt és gyorsan rátaláltak a felső tízezer nőtagjai. Hogy mitől olyan sikeres? Saab stílusa kíválóan ötvözi a nyugati és a keleti kultúrák sajátosságait: nemes anyagokat, például taftot, organzát ötvöz könnyedebbekkel (például a már említett selyemmel).

A siker kapujában

1997-ben első nem olasz nemzetiségűként lett tagja a Camera Nazionale della Modának (ez a szervezet rendezi a milánói divatheteket) és még ugyanebben az évben megrendezte első Libanonon kívüli bemutatóját Rómában. Egy évvel később már konfekcióruhákat gyártat Milánóban, majd bemutat Monacóban, ahova Grace Kelly lánya, Stefánia hercegnő is ellátogat. 1999-ben Ránija jordán királyné az ő egyik ruháját viseli megkoronozásakor.

Az átütő siker akkor éri el, amikor 2002-ben Halle Berry az ő egyik burgundi estéjijében veszi át a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat - másnap interjúk százaival bombázzák és 5 tévécsatornán tűnik fel. Berry hűséges volt: egy évvel később szintén Saabtól választott egy aranyszínű ruhát az Oscarra. Ebben az évben bemutatja első haute couture kollekcióját Párizsban. A francia főváros először (és azóta is folyamatosan) 2006-ban adott otthont (kifutót) konfekció ruháinak bemutatásához.

Míg 2009-ben 40, 2010-ben már 102 A-listás celebnőt öltöztetett fel nívós eseményekre szerte a világon – többek között Angeline Jolie-t, Beyoncét, Gwyneth Paltrow-t, Charlize Theront és Catherine Zeta-Jones-t is. Ez a szám 2011-ben "csak" 88 volt. Munkáit 42 országban árulják, "Le Parfum" névre hallgató első illata pedig egyik napról a másikra pett bestseller 15 országban – beleértev az Arab Emirátusokat is.

Saab akkor találkozott későbbi feleségével, Claudine-nel, amikor a nő édesanyja nála vásárolt. Három gyermekük van, jelenleg Genfben élnek. Ajánljuk egyébként a tervező honlapján található, életutat bemutató menüpontot, rendkívül szép munka. "Mindig is gyönyörű nők vettek körbe – legyen szó akár a húgomról, akár a szomszédokról. Állandó inspirációként az ő öltöztetésük szolgál" – nyilatkozta egyszer Elie Saab. A galériában megnézheti, hogyan nézett ki anno a tervező, kik viselték a ruháit és hogyan fest ma a 64 éves művész.

A sorozat előző részeit az alábbi linkeken találja:

1. rész - Kicsoda Thomas Sabo?

2. rész - Tommy Hilfiger eleinte hippiknek tervezett

3. rész - Jean Paul Gaultier szereti a női melleket

4. rész - Miuccia Prada: Soha nem lesz együttműködés a H&M-mel

5. rész - Akinek a cipői még a szexnél is jobbak

6. rész - 35 év alatt alig öregedett a body feltalálója

Blogmustra