Már hónapok óta készülök megcsinálni ezt a receptet, de valahogy soha nem került rá alkalom - talán úgy gondoltam túl macerás megcsinálni és inkább ettem egy kis csokoládét mikor édességre vágytam. Ennek viszont vége, mert elhatároztam, hogy nem fogok édességet enni decemberig, akkor úgysem fog másból állni a menüm, mint bejgliből, zserbóból és töltött káposztából. Addig meg egy kicsit „böjtölök”, éppen elég lesz akkor eltelítődni a sok süteménnyel és zsíros étellel.
Na, de vissza az egészséges desszerthez, mint utóbb kiderült, konkrétan 10 perc alatt abszolválható az elkészítése, és azonnal fogyasztható. Olyan élményt nyújt, hogy evés közben le kellett hunynom a szemem, hogy jobban átélhessem.
Tényleg, eszméletlenül finom és soha nem gondoltam volna, hogy sütés nélkül bármi ennyire jó lehet. Ja, mert persze az sem volt utolsó szempont ennél az édességnél, hogy nem kell bele liszt, zsír és semmi olyan plusz hozzávaló amitől csak a fenekem nőne, illetve hozzáadott cukrot sem tartalmaz. Ez persze önmagában még kevés lenne ezekkel a hozzávalókkal, de olyan tömény, hogy nem tudtam két-három darabnál többet benyomni belőle.
Gyerekek is nyugodtan fogyaszthatják, jó csemege lehet gyerekzsúrokon, ebéd után, de ha csak nassolni támad kedve, akkor is kiváló. Mivel kinézetre is extra, bármilyen alkalommal elsütheti ezt a bio sütit, imádni fogják!
Kizárólag bio alapanyagokból készítettem a golyókat, melyeket a dm-ben vettem meg (ez volt a legkézenfekvőbb), de biztos vagyok benne, hogy bármelyik hiperben és szuperben is talál megfelelő anyagokat az édesség elkészítéséhez. Az alábbi mennyiségből 15 darab közepes méretű gombóc lesz:
- 200 g aszalt szilva (nagyon fontos, hogy olyan szilvát válasszon, amelyikben nincsen hozzáadott cukor)
- pár szem pörkölt török mogyoró (ha mindegyik golyóba mogyoró tölt, akkor pontosan 15 szem mogyoróra van szüksége)
- 1/4 pohár mandula
- 1/4 pohár kókuszreszelék
- 1/4 pohár őrölt lenmag
- 3 evőkanál szénsavmentes ásványvíz (használhat sima csapvizet is)
Így készítse el
- Tegye elektromos aprítóba a szilvát a három evőkanál vízzel és pépesítse össze pár perc alatt. Nem lesz homogén az állaga, de ne ijedjen meg, így lesz tökéletes.
- Aztán egy tekerős sajtreszelő segítségével (ha cserélhető betétje van, a közepes lukú reszelővel csinálja) reszelje a mandulát a szilvába. Ha nincs ilyenje, késes aprító is jó, azzal csapassa szét a mandulákat)
- Egy kicsit vizezze be a kezét és gyúrja jól össze a mandulát a szilvával, formázzon egy nagyobb cipót a masszából.
- Csipkedjen le belőle apró darabokat, és formázzon a darabokból golyókat.
- A golyók közepébe tegyen bármilyen magot vagy szárított gyümölcsöt (pl.: török mogyoró, mandula, pisztácia, mazsola, aszalt meggy, vagy cseresznye) és ha szükséges, formázza meg még egyszer a golyót.
- Ezután forgassa a kókuszreszelékbe és az őrölt lenmagba és tegye hűtőbe az egészet - persze ha nem fog elfogyni azzal a lendülettel, hogy megcsinálta.
Tipp:
- Nagyon jól néz ki, ha még őrölt pisztáciába is beleforgat néhány golyót, így három különböző színű édességet kaphat.
- A masszába tehet reszelt almát vagy egy kevés banánt is, ez csak ízlés kérdése.
- Ha felnőtteknek készíti, adhat egy kis arany, vagy sötét rumot is a masszához, esetleg konyakkal is megspékelheti. Rendkívüli ínyencség, komolyan!