Molyok rágják ruháit? Így védekezzen!

Az év egyik legkínosabb pillanata, amikor a hűvös őszi napok közeledtével elővesszük a szekrényből a kedvenc melegebb ruhadarabjainkat, szétnyitjuk őket, majd észrevesszük, hogy egy akkora lyuk tátong rajtuk, hogy simán elmennének limitált kollekciós Louis Vuitton táskának. A rossz hír, hogy a molyok nemcsak megrágcsálják a kasmírpulóverét, de bele is petéznek.

A gazdagok járnak pórul?

A témával kapcsolatban a DailyMailnek nyilatkozó, egyébként egy rovarirtó vállalatot vezető Paul Bates elmondta, hogy az elmúlt egy évben 10, az elmúlt öt évben pedig 30%-kal növekedett meg a hozzájuk beérkező hívások száma. „A kárt – ami több tízezer forintos is lehet - valójában a lárvák és nem is a felnőtt molyok okozzák” – mondta Bates.

A kasmírt – és egyéb, magas minőségű anyagot – tartalmazó ruhákat jobban kedvelik ezek a rovarok, és a tágas gardróbok elterjedése is kedvez nekik: könnyebben tudnak észrevétlenek maradni a tágas hely miatt. Elég egy melegebb nyár és a populáció exponenciálisan gyarapodik, ha pedig szúnyogháló nélküli ablakunkat nyitva hagyjuk, simán berepülnek a lakásba.

A szakértő hozzátette, hogy a leghatásosabb rovarirtó szerek piacról történő visszavonása is hátráltatja a folyamatokat – a népszerű diklórfosszal például hazánkban 2006 óta nem permeteznek. „Régebben 400 elérhető szer volt, most van körülbelül 30” – tette hozzá.

A legtöbbet azzal ártunk, ha nyáron átmelegszik a lakás, kevésszer takarítunk és olyan helyeken nyaralunk (majd hozunk haza szuvenírként molylárvát tartalmazó szőnyeget vagy más textilt), mint Törökország vagy India.

De akkor mi a megoldás?

Mélytisztítás

Bár banálisan hangzik, az egyik legjobb, amit tehet, ha rendszeresen takarít és tisztítja ruháit. A lárvák a kosz felé orientálódnak, mivel az több fehérjében gazdag tápanyagot tartalmaz. „A leghatásosabb, ha kiüríti a gardróbját, aztán mindent kimos. Ha valamit nem lehet mosni, vigye el a tisztítóba. A gardrób belsejét is tisztítsa ki: pakoljon ki mindent, porszívózzon fel és törölje le a belsejét” – mondta Jo Poole varrónő.

A molyok nagy része a szőnyegbe petézik, így ne legyen rest, tolja el a szőnyegeket és tisztítsa ki minden négyzetcentiméterét. Mivel a molyok 55-90 napot élnek, legalább 1-1,5 havonta tisztítsa otthonát. Ügyeljen arra, hogy a porzsákot is cserélje, különben abban kelnek ki!

157904599
Fotó: Auscape / Europress / Getty

Fagyasztó

Bár hülyén hangzik, működik. Azokat a ruhadarabokat, amelyeket nem lehet kimosni (például bőr), tegye a fagyasztóba! „A ruhának szerencsére nem árt a hideg. Legalább 3 napon keresztül érdemes ott tárolni őket, hogy minden moly és lárva elpusztuljon. Fontos, hogy egy zacskóban vagy táskában tegye be őket, így nem lesz lárvás az étel” – mondta el Poole.

Mikró

Az eredeti cikk azt írja, hogy a 10%-ot gyapjút tartalmazó ruhákat érdemes 3 percig mikrózni, a sugarak pedig megölik az élősködőket. A meleg miatt a ruha kicsit összemehet, de fakulás például abszolút nem tapasztalható. „Az egyik kliensem a kasmírfelsőinek a mikrózásában hisz, én ezt nem merném kipróbálni” – osztotta meg tapasztalatát a varrónő.

Savmentes papír

Ön is vákuummentes műanyag zacskókban tárolja az ágyneműit? Ha savmentes papírba tekeri őket, mielőtt becsomagolja az előbb említett technikával, akkor megóvja őket a ráncosodástól (ami egyébként roncsolja az anyagot) és a műanyag csomagolástól is, ami olyan kémiai anyagokat tartalmazhat, amelyek károsíthatják a bennük tárolt dolgokat.

Gesztenye és szegfűszeg

„A növények káros és rosszillatú vegyületeket termelnek azért, hogy megóvják a magvaikat a rovaroktól. Nevezhetjük egyfajta biokémiai hadviselésnek” – mondta dr. Norman Lowe molyszakértő. „Ahogy a gesztenyék száradnak, fokozatosan gázt bocsátanak ki, amelyek rovarirtó hatásúak. Emiatt érdemes néhány hetente friss gesztenyét tenni a fiókokba és a szekrénybe” – tette hozzá. Ha más illatra vágyik, próbálja ki az eukaliptuszt, a babérlevelet, a fahéjrudakat vagy a szegfűszeget.

Levendula

A legnagyobb probléma a fenti praktikákkal, hogy elég fura szagot hagynak maguk után. A levendula illata bár erős, mégsem taszító, az optimális pedig az, ha minden akasztóra teszünk belőle egy kis zsáknyit.

75836279
Fotó: Tim Graham / Europress / Getty

Mi van, ha már késő?

Feromoncsapdák

Ezt úgy kell elképzelni, mint egy kis sátrat. A hím molyok berepülnek, viszont bent is maradnak, mert a papírlapok ragadósak. „Rendívül hatékonyak: volt, hogy 20 vagy több is csapdába esett” – mondta Lowe. Hogy mivel működik? Hát nőstény feromonnal! Ha pedig a hímek eltűnnek, a nőstények anélkül halnak meg, hogy lepetéznének.

Kézi javítás

A kisebb lyukakat ön is kijavíthatja: csupán fordítsa ki kasmírpulóverét, a lyuknál végezzen pár öltést és visszafordítva semmi nem fog látszani belőle! Ha pedig nagyobb a lyuk, pótolja kis más anyaggal (például csipke) vagy tegyen rá egy nagyobb masnit vagy díszítést, az most úgyis menő!

Önnek van bevált tippje! Írja meg nekünk és kiegészítjük vele posztunkat!