Mosószerré változtatjuk az árcédulákat a jövőben

Immár hetedik alkalommal került megrendezésre a fiatal tehetségre fókuszáló nemzetközi formatervezési design verseny, az iF Concept Design Award, melyen elsősorban a jövő kihívásait, illetve azok intelligens és modern stratégiai megoldásait veszi figyelembe a zsűri a pontozásnál.

A jól működő szponzori együttműködésnek köszönhetően a Münchenben megtartott rendezvényre idén is ingyenes volt a jelentkezés. A leadott pályamunkák közül az egyik leginnovatívabb találmánnyal Danghui Li, Yuexin Huang, Yao Zhang és Long Chen állt elő: ők egy vízben mosószerré oldódó árcédulát fejlesztettek ki a versenyre – írja az ecouterre.com.

A négy környezetvédő természetesen a tervezésnél figyelembe vette a verseny idei tematikáját, miszerint az otthoni létet kell összhangba hozni valamelyik szabadon választott elemmel, mint például a vízzel, a levegővel vagy az élelmiszerrel. A tervezők találmányát egyöntetűen üdvözölte a szakma, hiszen valóban bosszantó,hogy attól függetlenül, hogy a megvásárolt termék újrahasznosított anyagból készül vagy sem, attól még a rajta lógó árcédulát elkerülhetetlen, hogy ne a szemetesbe dobjuk.

hang tag2 (1)
www.ifdesign.de

Évente több mint 36 milliárd darab ruhát állítanak elő világszerte. Amellett, hogy ezeket az új darabokat a fogyasztók felvásárolják, még több millió darab használtruha is gazdát cserél a piacon. És minden egyes darabon, legyen az új vagy régi, ott lóg egy-két papírcímke.

Ez a pazarlás bökte a szemét a  tervezőknek is, akiknek Hang Tag névre keresztelt találmányuk volt a válaszuk az elszaporodott árcédulákra. A hulladékot a tervezők úgy kívánják eltüntetni, hogy az eddig használt címkét olyan anyagra cserélték, ami öt perc vízben áztatás után feloldódik és mosóporrá válik, melyben akár azonnal ki is moshatjuk a megvásárolt ruhát. A hihetetlen találmányt fejenként 5000 euróval (1,5 millió forint) díjazta a zsűri. Kíváncsiak vagyunk, hogy melyik környezettudatos üzletben találkozunk elsőként a szuper-cetlikkel a közeljövőben.

hang tag3
www.ifdesign.de
Oszd meg másokkal is!
Mustra