A múlt hétvégén egy parányi faluba tévedtünk az olasz Alpokban a francia határ közelében. A tündéri település a Lanzo völgyben helyezkedik el, neve pedig Usseglio. Ennek a zónának a hagyományos sajtja pedig az olasz viszonylatban kevésbé ismert toma. A parmezán, mozzarella és a gorgonzola mellett ez a sajtfajta valószínűleg azért nem tudta kiérdemelni a világhírt, mert csakis igazi ínyenceknek való: végletekig érlelt, meglehetősen száraz tejtermékről van ugyanis szó. A szaga egyszerűen büntet.
Hogy több embernek legyen alkalma megismerkedni a tomával, minden júliusban szerveznek neki egy fesztivált Usseglióban. Ha ön nem riad vissza egy érettebb sajttól és van kedve közelebbi ismeretségbe kerülni a tomával, azt ajánljuk, kattintson a képre és tekintse meg galériánkat. Azonnal ön elé tárul majd a toma és különböző verzióinak tárháza, meglátja azt is, hogyan érlelik a tehén-, juh- és kecsketejből készülő termékeket ott a hegyekben, és az is kiderül, milyen zenére érdemes ezeket a sajtokat majszolni. Plusz van egy közelink is az általunk 5 euróért megvásárolt, velejéig penészes sajtdarabkáról.