Meglepő dolog derült ki az online csalásokról

GettyImages-1473970649
Olvasási idő kb. 2 perc

Az online csalásokkal kapcsolatosan az utóbbi időszakban leginkább arról hallottunk, milyen mértékben ugrott meg számuk: ennek ismeretében meglepő, hogy úgy tűnik, sikerül megfékezni azokat, fél év alatt 30 százalékkal csökkent mértékük.

A jelenség hátterében álló folyamat ugyanakkor már nem olyan meglepő: a jogi környezet szigorítása mellett a sokkal erőteljesebb rendőri fellépés hatására csökkent hat hónap alatt 30 százalékkal a csalások száma Magyarországon.

Amint arról Rétvári Bence parlamenti államtitkár beszámolt, felállították a Kiber 300 nevet viselő, 300 fős csoportot a rendőrségen belül: a másfél éve létrehozott alakulat révén hatékonyabban sikerül elkapni a csalókat, illetve megelőzni azt, hogy át tudják verni a magyarokat, írja az MTI.

Ez a csalásokkal kapcsolatos adat végre kellemes meglepetés
Ez a csalásokkal kapcsolatos adat végre kellemes meglepetésjariyawat thinsandee / Getty Images Hungary

Augusztustól további olyan intézkedések várhatóak, amelyek hatékonyabbá teszik az online csalók felelősségre vonását, illetve megnehezítik a csalók dolgát.

Ahogyan arról a Dívány is többször beszámolt, az elmúlt években a bűntettek egy rész áttevődik a kibertérbe, mivel itt sokkal kényelmesebb és egyszerűbb is tevékenykedniük azoknak, akik a pénzünkre pályáznak. A Covid-időszak csak tetézte a helyzetet.

Rétvári szerint az adathalász üzenetekkel leggyakrabban társkereső, kripto-befektetéseket ajánló oldalakon, vagy online piactereken próbálják megszerezni a banki adatokat a csalók.

Sokszor a rendőrség, vagy az adóhivatal nevében küldenek üzeneteket.

Ha meglepő dologra kérnek, gyanakodhatunk csalásra

Álmos Gergő, az Országos Rendőr-főkapitányság Kiberstratégiai Osztályának vezetője arra figyelmeztetett, hogy kétszer gondolja meg mindenki azt, miként válaszol pénzügyi, banki tevékenységével összefüggő üzenetre.

Soha ne döntsünk hirtelen, ne a villamoson ülve próbáljuk intézni a pénzügyeinket még akkor sem, ha valaki azt követeli, hogy azonnal lépjünk.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a nagy sportesemények idején, mint a foci Európa-bajnokság, vagy közelgő olimpia gyakran a fogadási oldalakat veszik célba a csalók, ezért érdemes erre is fokozott figyelmet fordítani.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek