Ezen változtass, ha rosszul alszol

GettyImages-163844925

Borzalmas éjszakád volt, és úgy érzed, képtelen vagy elvégezni még a legfontosabb feladatokat is? Nem biztos, hogy akkor döntesz jól, ha gyorsan iszol egy kávét.

Az alvás alapvető fontosságú ahhoz, hogy egészséges legyél. Egy felnőtt számára napi hét-kilenc óra lenne az a mennyiség, amely elegendő, ám a felmérések szerint a világ lakosságának közel fele nem alszik eleget. Egy friss kutatás szerint azonban van gyógyír, ha fáradtnak érzed magad. Kávé helyett a sport lehet az energiaforrásod.

Kávé helyett sport

Az alváshiány rövid távon csökkenti a kognitív képességeket, hosszú távon azonban szív- és érrendszeri betegségekhez, elhízáshoz és akár depresszióhoz is vezethet. Tehát semmiképpen nem arra bátorítunk, hogy ne aludj eleget. Ám ha időnként becsúszik egy-két este, amikor későn kerülsz ágyba, és korán kell kelned, vagy stresszesebb időszakodat éled és ébren forgolódtál, akkor van megoldás, ami feltölt energiával. 

20 perc mozgás után jobban oldották meg a résztvevők a feladatokat
20 perc mozgás után jobban oldották meg a résztvevők a feladatokatJustin Lewis / Getty Images Hungary

A Portsmouth Egyetem kutatói végeztek egy kísérletet két 12 fős csoporttal. Az első csapatban minden résztvevő három napon keresztül csupán 5 órát aludhatott éjszaka. Ezek után minden reggel hét feladatot kellett megoldaniuk, majd 20 perc közepes intenzitású kerékpározás után ismét kaptak ugyanilyen számú feladatot. Bár az elemzés feltárta, hogy a kevés alvás különbözőképpen hatott a résztvevőkre – volt, aki sokkal jobban bírta a fáradtságot –, azonban az egyértelmű volt, hogy a testedzés után mindannyiuk teljesítménye jobb volt a teszteken. 

Az oxigénszintet is csökkentették

A második csapat tagjainak egy egész éjszakát kellett alvás nélkül tölteniük, majd alacsony oxigénszintű környezetben ugyanazokat a feladatokat végezték el, mint az első csoport tagjai. Az alacsonyabb oxigénszint ellenére szintén jobban teljesítettek 20 perc testmozgás után, mint előtte. 

A kutatás egyik vezetője így nyilatkozott:

Bebizonyítottuk, hogy 20 perc mérsékelt intenzitású kerékpározás javítja a feladatokban nyújtott teljesítményt, függetlenül attól, hogy a résztvevők rövidebb időt aludhattak, egyáltalán nem pihenhettek, vagy éppen alacsonyabb oxigénszint mellett kellett teljesíteniük.

A kutatók ezt azzal is magyarázták, hogy a testmozgás befolyásolhatja a hormonok felszabadulását, és ezáltal azt is, hogy a vér milyen gyorsan áramlik az agyba. Ezenkívül a sport okozta izgalom a motivációt is fokozhatja. 

A kisgyermekes szülőknek is ajánlható a kávé helyett a sport
A kisgyermekes szülőknek is ajánlható a kávé helyett a sporttatyana_tomsickova / Getty Images Hungary

Ugyanakkor az egyik társszerző, dr. Joe Costello kiemelte, hogy ha a gyakorlat hosszabb vagy nehezebb volt, az felerősíthette az alvásmegvonás negatív hatásait. 

„Az eredményeink megmutatják a testmozgás és egyes stresszorok – például az alváshiány – kapcsolatát, illetve megerősítik azt az üzenetet, hogy a mozgás gyógyszer a test és az agy számára.

A kutatást folytatni akarják, hiszen fontos következtetéseket tudnak levonni azok számára, akik alváshiánytól szenvednek, vagy esetleg gyakrabban vannak oxigénhiányos környezetben, mint például a több műszakban dolgozók, a kisgyermekesek vagy éppen a hegymászók és a síelők. 

Napi 30 perc az ideális

A 19 és 64 év közötti felnőtteknek heti öt napon napi 30 perc mozgást javasolnak. Napi 30 perc mérsékelt aerobik, kerékpározás vagy tempós séta, illetve kettő vagy több napon olyan erőnléti edzés, amely az összes fő izmot – láb, csípő, hát, has, mellkas, váll, kar – megmozgatja, jó választás lehet. De minden héten 75 perc kardioedzés is jó alternatíva, ilyen például a futás vagy a tenisz.

Egy perc futást kiválthatsz két perc sétával
Egy perc futást kiválthatsz két perc sétávalBetsie Van Der Meer / Getty Images Hungary

A fő szabály az, hogy 1 perc erőteljes sporttevékenység ugyanolyan egészségügyi előnyökkel jár, mint 2 perc mérsékelt mozgás, tehát két perc séta megfelel egy perc futásnak. Ez pedig nemcsak az energiaszintünk, hanem az egészségünk szempontjából is fontos. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra