Ha nem tudsz szabadulni a szorongástól, ezekre az ételekre lehet szükséged

GettyImages-90603427
Olvasási idő kb. 5 perc

A szorongás ellen nem csupán meditációval és légzőgyakorlatokkal védekezhetünk. Tudományos bizonyíték van arra, hogy a helyes étrend megválasztása is segíthet a stressz elkerülésében.

Teljesen természetes, normális és egészséges, ha az egész életen át tartó kihívásokra stresszel reagálunk. Mindaddig, amíg ezt a jó stressznek nevezett eustressz van csak jelen az életünkben, valóban nincs miért aggódnunk. Veszélyessé akkor válhat, ha a szorongás krónikussá vagy túlzott mértékűvé válik. A rendszeres félelem vagy aggodalom szélsőséges formában való megjelenése akár egészségtelen szokásokhoz is vezethet. 

A bélgyulladás az agyműködésben is megmutatkozik

Ma már sokak előtt ismert tény, hogy az elme és az emésztés szoros kapcsolatban van egymással. Mindemellett táplálkozási szakértők rájöttek arra is, az, hogy milyen ételeket fogyasztunk, közvetlen összefüggésben van a mentális állapotunkkal, különös tekintettel a szorongás tüneteire. Elgondolásuk arra épül, hogy az általunk elfogyasztott élelmiszerek kulcsszerepet játszanak a szorongás csökkentésében vagy súlyosbodásában a bél-agy kapcsolaton keresztül, hiszen e két szerv folyamatos kétirányú kommunikációban van egymással, így az egyik egészsége közvetlenül befolyásolja a másikét. 

A krónikus stressz folyamatos szorongáshoz vezet
A krónikus stressz folyamatos szorongáshoz vezetCecilie_Arcurs / Getty Images Hungary

A bélmikrobáink a szorongásos tünetek kulcsfontosságú tényezői. Ha gyulladás van a bélben, az agyi gyulladáshoz vezethet, amelyet neuroinflammációnak neveznek. A bizonyítékok azt mutatják, hogy az ideggyulladás fokozottan van jelen a szorongásos betegeknél, ezért azoknak, akik szeretnék csökkenteni a stressz tüneteit, kerülniük kell a szorongást kiváltó ételeket.

Nem mindegy mi váltja ki a szorongást

A téma szakértője, dr. Uma Naidoo táplálkozáspszichológus hangsúlyozza: legyen szó akár krónikus, akár helyzethez kötött szorongásról, a táplálkozás mindkét esetben csupán része a probléma megoldásának. 

A szakember szerint a jól megválasztott étrend elsősorban azoknak lehet segítségére, akik krónikus szorongásban szenvednek.

Ennek pedig az az oka, hogy a szituációs szorongás általában a helyzethez kötődik, míg ezzel szemben a krónikus szorongás nagyobb valószínűséggel az agyban fellépő egyensúlyhiányra vezethető vissza, amit a tápanyagok befolyásolni tudnak.

Ezek az ételek segíthetnek a szorongás leküzdésében

Nézzük, mely élelmiszerek fogyasztását javasolják a táplálkozási tanácsadók a stressz és a szorongásos tünetek csökkentése érdekében.

Az olyan rostban gazdag zöldségek, mint a brokkoli, a cukkini, a sárga- és a fehérrépa, a káposzta, a fokhagyma, a cékla, a karfiol, a paprika, a paradicsom, a spenót, a kelbimbó és az uborka, lassan bomlanak le a szervezetben, ami segít elkerülni a vércukorszint-ingadozást, és sokáig biztosítják a jóllakottság érzését. Ha ugyanis a vércukorszint hirtelen megemelkedik, majd hirtelen lecsökken, nem csupán az energiaszintünk ingadozik, hanem a szorongásunk is növekszik.

A rostban gazdag zöldségekből és a gyümölcsökből készült ételek segítenek elkerülni a vércukorszint-ingadozást
A rostban gazdag zöldségekből és a gyümölcsökből készült ételek segítenek elkerülni a vércukorszint-ingadozástStevens Fremont / Getty Images Hungary

A zöldségekhez hasonlóan a rostban gazdag gyümölcsök is jó eredménnyel csillapítják a szorongást. Különösen jelentős közülük az áfonya, melynek antioxidáns hatása csökkenti az oxidatív stresszt, melyet a szabad gyökök túlzott működése eredményez. Hasonló tulajdonságok jellemzik a vörös áfonyát, a cseresznyét és a szedret is.

A probiotikumban gazdag, fermentált ételek nagyon hatékony gyulladáscsökkentők, hiszen megváltoztatják a bélbaktériumok összetételét. Ezzel a közvetett üzenettel elnyomható a stresszreakció a hipotalamusz–hipofázis tengelyen keresztül.

Az olajos magvak és a diófélék is képesek oldani a szorongást a bennük lévő ómega-3 zsírsavaknak köszönhetően. Emellett magnéziumban is gazdagok, amiről ismert, hogy oldja a szorongást. Stresszoldásban különösen hatásos lehet a dió, a pekándió, a brazil dió, a chiamag.

A diófélék mérsékelt fogyasztása is szorongásoldó lehet
A diófélék mérsékelt fogyasztása is szorongásoldó lehetPeter Dazeley / Getty Images Hungary

Magnézium- és B-vitamin-tartalmuknak köszönhetően a nyugalom érdekében érdemes minél több hüvelyest, egyebek között lencsét, csicseriborsót és babféléket fogyasztani.

Szorongáscsökkentő ételként tartják számon az ómega 3-zsírsavakban gazdag halakat is. A szardínia, a lazac és a makréla továbbá a gyulladást is csökkenti, és az agy működését is serkenti.

Egy finom gyömbéres tea is szorongásoldó lehet
Egy finom gyömbéres tea is szorongásoldó lehetBurcu Atalay Tankut / Getty Images Hungary

A gyógynövények közül elsősorban a gyulladáscsökkentő fűfélék és virágok főzetét érdemes fogyasztani, ha egy kis megnyugvásra vágyunk. Javasolt közülük a kurkuma, a citromfű, a gyömbér, a rozmaring és a kardamom.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek