Így használd helyesen a mosókapszulát, hogy ne hagyjon ragacsos foltot a ruhán

GettyImages-1319060612
Olvasási idő kb. 4 perc

A mosókapszula használata elég egyszerű, de azért van néhány szabály, amit be kell tartani.

Praktikus eszköz a mosáshoz, vagy felesleges pénzkidobás? A mosókapszula létjogosultságáról nem mindenki van meggyőződve, és olyanok is akadnak, akiknek nincsenek vele jó tapasztalatai. A Reader's Digest ezért is szedte össze, hogy milyen előnyei, hátrányai lehetnek, illetve mire érdemes figyelni a használata során.

Milyen előnyei vannak a mosókapszulának?

Ami mindenképp az előnyére válik, az elsősorban a kényelmes használat és a környezetbarát kivitel. Ezt mondja Jessica Zinna, az egyik ismert gyártó vezető kutatója is. „A mosókapszula nagyszerű megoldást jelent azon fogyasztók számára, akik könnyen, rendezett formában használható, előre kimért mennyiségű mosószert keresnek” – emelte ki a szakember. Szerinte ugyancsak a mosókapszula mellett szól, hogy könnyen szállítható, ami fontos lehet, ha önkiszolgáló mosodában szeretnél mosni, illetve pontosan van adagolva, így nem kell a mosószer méricskélésével tölteni az időt. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a hagyományos mosóporokhoz, folyékony mosószerekhez képest kevesebb csomagolóanyagot igényel, így gyártása kevésbé terheli a környezetet.

Hogy működik?

A filmszerű anyagba burkolt, közvetlenül a mosógép dobjába helyezhető mosókapszula koncentrált mosószert tartalmaz. „Amikor a kis csomag vízzel érintkezik, a film feloldódik, lehetővé téve a tisztító hatású összetevők számára, hogy elvégezzék feladatukat, vagyis eltávolítsák a szennyeződéseket és a kellemetlen szagokat a ruhákból”, magyarázza Zinna.

Hogy kell helyesen használni?

A legfontosabb szabály, hogy először mindig a mosókapszulát kell a mosógép dobjának aljába (tehát nem a mosószer-adagolóba!) tenni, és csak utána a ruhákat. Arról, hogy pontosan mennyi mosókapszula szükséges a mosáshoz, a gyártó útmutatójából érdemes tájékozódni. A mosási hatékonyságot ugyanis több tényező, így a ruhák mennyisége, azok szennyezettségének mértéke, illetve a mosógép programja is befolyásolhatja. Zinna szerint a készülékek kapacitásának növekedése azzal jár, hogy az egyes töltetekbe több szennyeződés kerül, ami nagyobb tisztítóerőt kíván. Ez azt jelenti, hogy egy közepes töltethez két, egy nagyobb töltethez pedig akár három mosókapszulára is szükség lehet.

Először mindig a mosókapszulát tedd a mosógépbe, és csak utána a ruhákat
Először mindig a mosókapszulát tedd a mosógépbe, és csak utána a ruhákatssuaphoto / Getty Images Hungary

Melyik az olcsóbb, a mosópor, a mosókapszula vagy a folyékony mosószer?

Általánosságban azt lehet mondani, hogy a három megoldás közül a mosópor és a folyékony mosószer az olcsóbb, de ha figyelembe vesszük a mosási hatékonyságot és a folteltávolító képességet, akkor az ár/érték arányt tekintve a mosókapszula is versenyképes alternatíva lehet.

Árthat a mosógépnek a mosókapszula?

„Nem, akár hagyományos, akár úgynevezett nagy hatékonyságú mosógéped van, a mosókapszulák mindkét típusnál biztonsággal használhatók” – szögezte le a szakember.

Miért hagyhat foltot a ruhán?

Vannak, akik arról számolnak be, hogy a mosókapszula nem oldódik fel teljesen a mosás során, és ronda foltokat hagy a ruhán. Zinna úgy vélte, hogy ez rendszerint a helytelen használatból adódik. Például abból, hogy először nem a mosókapszula kerül a mosógépbe, hanem a ruhák, vagy túl nagy a töltet mérete, így nem marad elegendő víz a feloldásához. Más esetekben közrejátszik benne a mosási hőfok is: ha a gyártói javaslatnak megfelelően használod a mosókapszulát, és a probléma még mindig fennáll, érdemes lehet magasabb hőmérsékletű programra váltanod.

Hogy lehet biztonságosan tárolni?

A színes mosókapszulákat a gyerekek a cukorkákkal keverhetik össze, főleg, ha egy szép üvegedénybe teszed őket. Ezért jobb, ha a mosókapszulákat eredeti csomagolásukban tartod, és ügyelj rá, hogy ne legyenek szem előtt.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek