15 dolog, amit nem szabadna az autóban hagynod

Az autót nem szerencsés raktárként használni. Ha válogatás nélkül telepakolod mindenfélével, csak felesleges kockázatot vállalsz.

Persze, ha néhány holmit az autóban tartasz, abból még nem feltétlenül lesz probléma, ám ez nagyban függ a tárgyak jellegétől, a körülményektől, az aktuális időjárástól, illetve attól is, hogy mennyi időre maradnak benne. A Reader’s Digest összeszedte, hogy mi az a 15 dolog, amivel a leginkább megjárhatod.

1. Gyógyszerek

A gyógyszerek többségét szobahőmérsékleten kell tárolni, ami az autóban kevésbé tartható. Ha hőhatás éri őket, attól valószínűleg még nem lesznek ártalmasak, viszont csökkenhet a hatásfokuk.

2. Elektronikai eszközök

Gondolj csak a robbanásveszélyre, illetve ne feledkezz meg arról sem, hogy az olyan kütyük, mint a laptopok és mobilok egy sor értékes információt tartalmazhatnak, ezért ha egy tolvaj szemet vet rájuk, elvesztésük rendkívül kellemetlenül érinthet. Ha valamilyen okból mégis kénytelen vagy az autóban hagyni őket, legalább gondoskodj róla, hogy jelszóval legyenek védve, az érzékeny adatokat pedig lehetőség szerint lásd el titkosítással is, javasolja Eva Velasquez, az Identity Theft Resource Center nonprofit szervezet elnök-vezérigazgatója.

3. Naptej

Ironikus módon a fényvédő krémek hatóanyagai képesek lebomlani a nagy melegben, így elszállhat a hatásuk, sőt akár a flakonjuk is szétrobbanhat.

4. Vizespalack (ha még valaha inni akarsz belőle)

Bár a kutatási eredmények kissé homályosak, egyes tanulmányok szerint a műanyag palackokban lévő vegyi anyagok – így a BPA és a ftalátok – daganatos megbetegedések és szívbetegségek kialakulásával hozhatók összefüggésbe. Jobb, ha nem kockáztatsz, mert a napon hagyott palackból kioldódhatnak a vízbe.

5. Táska

A táskát vagy a pénztárcát szem előtt hagyni legalább annyira rossz ötlet, mint a kütyüket, hiszen simán feltörik miattuk az autót. Még ha meg is szólal a riasztó, a tolvaj akkor is ellophatja őket, mielőtt elmenekülne a helyszínről.

6. Napszemüveg

Napszemüveget viselni a vezetéshez mindenképp előnyös, hiszen így nem vakít el a nap, de ez még nem jelenti azt, hogy az autóban kéne hagynod. A nagy hőség megolvaszthatja vagy alaposan felforrósíthatja a keretét, így nem fogod tudni használni. A legnagyobb hiba, amit elkövethetsz, hogy a műszerfalon tartod, mert a szélvédő felerősíti a napfényt, akárcsak egy nagyító.

Az autóban hagyott táska és mobil vonzó célpont a tolvajok számára
Az autóban hagyott táska és mobil vonzó célpont a tolvajok számáraD-Keine / Getty Images Hungary

7. Fontos dokumentumok

Talán ez sem szorul különösebb magyarázatra: a fontos dokumentumok nagyobb biztonságban vannak otthon vagy az irodában. Ha valahol máshol lenne szükséged rájuk, vidd magaddal őket, amikor kiszállsz az autóból.

8. Útlevél

Soha ne hagyd az útleveled az autóban, miközben utazol, mert ha illetéktelen kezekbe kerül, csúnya visszaélések származhatnak belőle. Velasquez itt a személyazonosság-lopást jelöli meg fő veszélyforrásként, megjegyezve, hogy gondolj úgy a személyes adataidra, mintha csak értékes ékszerek lennének.

9. Bor

Ha az üveg az autóban marad és túlzottan felforrósodik, az károsan hathat az ízére, a folyadék tágulása pedig kilökheti a dugót, így a benne lévő bor könnyen szennyeződhet.

10. Gyerekek

Ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni: soha, semmilyen körülményeket között ne hagyd magára a gyereket az autóban – pláne nyáron, hiszen már 15 perc is elegendő lehet ahhoz, hogy a belső tér hőmérséklete elérje az elviselhetetlen 45 Celsius-fokot.

11. Állatok

Az állatokkal ugyanaz a helyzet, mint a gyerekekkel: ha a kocsiban hagyod őket, az az életükbe kerülhet. Az sem megoldás, ha a kánikulában az árnyékben parkolsz, mert ettől még nem lesz számottevően hűvösebb odabent.

12. Élelmiszerek

A romlandó ételeket általában két órán belül a hűtőbe kell tenni, ezért a bevásárlást hagyd a nap végére. Ez még inkább érvényes a meleg hónapokra, mivel 30 fok feletti hőmérséklet esetén az időhatár egy órára rövidül.

13. Szobanövények

Mielőtt a kertészetbe indulnál, ellenőrizd a napi időjárást, mert egyes növények akár egy órán belül is elpusztulhatnak, ha 7-10 fokig hűl az idő. Ilyenkor kerülni kell azt is, hogy a levelek a hideg ablakkal érintkezzenek. Mondanunk sem kell, a hőség legalább olyan veszélyes a növényekre nézve, mint a hideg.

14. Aeroszolos flakon

Nem véletlenül szerepel a flakonon, hogy nem szabad magas hőmérsékleten tárolni, ez ugyanis megemelheti a nyomást, ami miatt felrobbanhat. Ilyesmi szerencsére elég ritkán történik, de a közvetlen napsütés tovább növeli a kockázatot.

15. Rúzs

A rúzsod egyszerűen elolvadhat a nagy melegben, így ne az autóban tárold, mert félő, hogy többé nem fogod tudni használni.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra