Ennyi pénzt tud félretenni egy átlagos magyar

GettyImages-1322644663

A legtöbben havi 100 ezer forintot vagy annál kevesebbet tesznek félre Magyarországon – többek között ez derült ki az MHB Bank legfrissebb kutatásából. Mutatjuk a részleteket.

Általában havonta és nagyjából 80 ezer forinttal tudják növelni megtakarításukat azok a magyarok, akik rendszeresen félretesznek – közölte az MTI-hez eljuttatott közleményében az MBH Bank. A pénzintézet reprezentatív kutatásából az is kiderült, hogy a megtakarítással rendelkező magyar lakosság 48 százaléka alkalmanként tesz félre.

Az MBH Bank arra kereste a választ, hogy a magyarok milyen formában tartják a megtakarításaikat, és mi az, ami fontos számukra egy-egy pénzügyi befektetés esetén.

Ennyit spórol havonta a magyar

A felmérésből kiderült, hogy a legtöbben 100 ezer forintot vagy annál kevesebbet tesznek félre rendszeresen, és a legnagyobb összegű átlagos megtakarításuk a 35-44 éveseknek van, a második helyen pedig a 25-34 éves korosztály áll. A kutatás arra is rávilágított, hogy a megtakarítók 37 százaléka a fizetés megérkezése után rögtön félreteszi a megtakarítandó összeget,

a válaszadók 33 százaléka pedig akkor fekteti be a megtakarított összeget, amikor havi jövedelméből összegyűlik akkora összeg.

A magyarok többsége havi 100 ezret vagy annál kevesebbet spórol
A magyarok többsége havi 100 ezret vagy annál kevesebbet spórolSimpleImages / Getty Images Hungary

Népszerű a bank és a kincstár is

Mint írták, a 800 ezer forint alatti havi jövedelemmel rendelkezők 42 százaléka még mindig lekötés nélkül, folyószámlán tartja a megtakarítását, de 33 százalékuk készpénzben, 24 százalékuk pedig állampapírban gyűjtöget. Utóbbi egyébként a 800 ezer forint felett keresők körében is igen népszerű megtakarítási forma.

Emellett viszont egyre erősödik a lakosság érdeklődése a kriptovaluták és az NFT-k (non-fungible token) iránt, ezeket a megkérdezettek 10 százaléka jelölte meg a válaszaiban.


Noha a válaszadók szinte fele-fele arányban úgy nyilatkoztak, hogy a spórolt pénzüket a kereskedelmi bankokban (54 százalék) és a Magyar Államkincstárban (56 százalék) tartják, 16 százalékuk az alapkezelőnél érzi biztonságban a megtakarítását.
    

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek