Miért lyukas a fakanál? 3 jó oka is van rá!

GettyImages-1219032143

Mintha semmi logika nem lenne benne, hiszen ha felemeled a fakanalat kóstolás közben, kicsorog rajta keresztül minden. De akkor miért lyukas?

Vannak olyan háztartási tárgyak, melyekkel nap mint nap találkozunk, mégsem tudjuk helyesen használni őket, vagy van valami hasznos funkciójuk, ami elkerüli a figyelmünket. Ilyen például a tésztaszedő, illetve a rajta lévő lyuk is, ami nemcsak arra jó, hogy leszűrd vele a tésztát, hanem arra is, hogy kimérj vele egy adagot belőle. Ebbe a sorba illeszkedik a lyukas fakanál is.

Ezért lyukas a fakanál

A fakanálon lévő lyuknak (vagy lyukaknak, mert több is lehet rajta) valójában hasznos funkciója van, ami akkor mutatkozik meg, ha szószok, mártások, tészták készítéséhez használod. Miközben a hagyományos fakanálnál keverés közben a massza a szélek körül áramlik, addig ennél a változatnál szabadon áthatolhat a közepén, ami abban segít, hogy a végeredmény egyenletesebb állagú legyen és csomómentes maradjon. Egyik nagy előnye tehát az, hogy az étel állaga így könnyedebb, illetve levegősebb lesz.

Kevesen tudják, hogy mire jó
Kevesen tudják, hogy mire jóterra24 / Getty Images Hungary

A lyukas fakanálnak van egy másik praktikus haszna is. A levesek, pörköltek, raguk kevergetésénél a kanál kisebb ellenállásba ütközik, ezért az összetevők kevésbé esnek szét, zúzódnak össze. Ez akkor is kapóra jöhet, amikor fel akarod kaparni az edény aljáról az odaégett, letapadt ételt, hiszen így nem kell attól tartanod, hogy kárt teszel a többi részében.

A harmadik dolog, amiben a lyuk megkönnyítheti a főzést, az az egyes hozzávalók kihalászása. Ha ki akarsz venni, mondjuk, egy babérlevelet vagy egy nagyobb gerezd fokhagymát a levesből, a lé így szabadon lecsoroghat körülötte, és máris kevesebbet kell bajlódnod vele, de hasonló elven használhatod a főtt zöldségeknél is. Fogadjunk, hogy most arra gondolsz, hogy ez eddig miért nem jutott eszedbe!

Gyakran a nyélen is van egy kisebb lyuk
Gyakran a nyélen is van egy kisebb lyukButsaya / Getty Images Hungary

De mi van a nyélen lévő lyukkal? Annak a funkciójára nyilván már magadtól is rájöttél: egyszerűen arra való, hogy felakaszd vele a fakanalat, így nem fogja feleslegesen foglalni a helyet a fiókban, és mindig kéznél lesz.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra