Ha átböngészed a felsorolt élelmiszerek listáját, érzékelni fogod, hogy ezek az ételek sem jelentenek lemondást, de közben nem is egészségtelenek. Ráadásul még a csokoládét is visszacsempésztük a listára, igaz, a kevesebb cukrot tartalmazó változatát.
A Healthline egészségügyi szakértők által alátámasztott kutatása szerint az alábbi hat élelmiszer kitűnő stresszoldó:
1. Lazac, a stresszgyilkos
A tengeri herkentyűkről nem véletlen mondják, hogy nagyon jót tesznek az agynak. A lazacban lévő ómega-3 zsírsavak és D-vitamin elősegítik az agy egészséges működését.
Ezek a tápanyagok segítenek szabályozni a dopamin és a szerotonin neurotranszmittereket is, melyek nyugtató és ellazító hatással bírnak az agyra. A D-vitamin csökkenti a levertséget is, így oldja a stresszt. A felsoroltakon kívül még EPA-t (eikozapentaénsavat) és DHA-t (dokozahexaénsavat) is tartalmaz a lazac húsa, mely savak gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek és segítséget nyújthatnak az agysejtek működési zavarának megelőzésében is. Ez utóbbi tünet a szorongásos egyéneknél igen gyakori.
Azért is érdemes sok lazacot enni, mert az EPA-ban és DHA-ban gazdag étrend elősegíti az agy változásokhoz való alkalmazkodási képességét.
Egy tanulmány szerint azoknál a férfiaknál, akik öt hónapon keresztül heti 3-szor fogyasztottak lazacot marha vagy a csirkehús helyett, erőteljesen csökkent a stressz mértéke.
2. Kamilla, és megnyugszol
Az egyik legismertebb gyógynövény is erős stresszoldó hatással bír, ugyanis antioxidánsokkal és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. A kamilla szabályozza a hangulathoz kapcsolódó neurotranszmittereket, például a szerotonint, a dopamint és a gamma-aminovajsavakat. Ezenkívül segíthet még a hipotalamusz–hipofízis–mellékvesekéreg- (HPA) tengely szabályozásában is, amely a szervezet stresszválaszának központi része.
Egy tanulmány kimutatta, hogy azoknál, akik 8 hétig kamillakivonatot fogyasztottak, csökkentek a depressziós és szorongásos tünetek. Érdekesség azonban, hogy a gyakran javasolt kamillatea stresszoldó hatását nem tudták 100 százalékig alátámasztani, hiszen a kísérlet a kamillakivonatra vonatkozott.
3. Kurkuma a jókedvért
A sárga színű indiai fűszer is igazi feszültségoldó varázsszer: gyulladáscsökkentő és stresszoldó hatással rendelkezik a benne lévő antioxidánsok miatt. A benne levő kurkumin segíthet megelőzni az agysejtek krónikus gyulladással és oxidatív stresszel kapcsolatos károsodását is.
Állatkísérletek azt is megállapították, hogy a kurkumin fokozhatja az alfa-linolénsav (ALA) – ez a növényekben található ómega-3 sav – DHA-vá való átalakulását, és ez növelheti az agy DHA-szintjét.
Egy kísérlet szerint azoknál a depresszióval küzdőknél, akik 500 mg kurkumint fogyasztottak nyolc héten keresztül, jelentősen csökkent a szorongás és stressz-szint.
4. Étcsokoládé, a nagy kedvenc
Elérkeztünk a kedvenc részedhez. Csokinak csoki, igaz, nem olyan édes, ám ideje megbarátkozni az étcsokival is. Olyan flavonolokat tartalmaz ugyanis, mint például az epikatechin és a katechin, amelyek antioxidánsként funkcionáló növényi vegyületek.
Egyes kutatások azt állapították meg, hogy az étcsokoládéban található flavonolok javíthatják az agyműködést, fokozzák az agy véráramlását és az idegsejteket is védik.
Stresszoldó hatását az alábbi kísérletben kutatták: a tesztalanyok két héten keresztül fogyasztottak étcsokit napi kétszer, és azonnal érezték, hogy oldódik bennük a feszültség. Ráadásul ez a hatás a csoki elfogyasztása utána is fennmaradt elmondásuk szerint. Azért légy óvatos. Az étcsokinak – mivel mégis csak csokiról van szó – elég magas a kalóriatartalma, tehát nem ajánlatos korlátlanul fogyasztani.
5. Joghurt sok jó hatásért
A joghurtban lévő probiotikumok segítenek a mentális jólét fenntartásában.
Támogatják a bél–agy-tengelyt, az egészséges bélbaktériumok pedig felelősek a jobb mentális egészségért is. A probiotikumok szintén gyulladáscsökkentő hatással bírnak, és fokozzák a hangulatjavító neurotranszmitterek, például a szerotoninok termelését.
Egy tanulmány szerint azoknál a nőknél, akik 4 héten keresztül naponta kétszer 125 gramm joghurtot fogyasztottak, jobban működtek az érzelmeket és érzéseket irányító agyi régiók, ami alacsonyabb szorongásos szinttel járt együtt. Arra azonban figyelni kell, hogy nem minden joghurt tartalmaz probiotikumokat.
6. Zöld tea, az ismert nyugtató ital
A benne megtalálható L-teanin olyan aminosav, mely pozitív hatással van az agyműködésre és a szorongás csökkentésére. Hogyan? Úgy, hogy az L-teanin képes megakadályozni az idegek túlzott izgatottságát. De növeli a GABA- (gamma-aminosav) szint mellett a dopamin és a szerotonin szintjét, melyekről kimutatták, hogy szorongáscsökkentő hatással bírnak.
A zöld tea EGCG-T (epigallocatechin-gallátot) is tartalmaz, amely az agy egészségét javítja. Szerepet játszhat bizonyos tünetek csökkentésében azáltal, hogy növeli a GABA-szintet az agyunkban, tehát igazán az agyunk barátja, nyugtató hatása sem valótlan.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés