A banán az egyik legegészségesebb széles körben elérhető déligyümölcs, amely esszenciális vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag, ráadásul számos jótékony hatást tulajdonítanak neki: csökkenti a vércukorszintet, serkenti az emésztést, támogatja a szív és a vese egészségét, illetve javítja az inzulinérzékenységet – csak hogy a legfontosabbakat említsük.
Ettől olyan egészséges a banánhéj
A banánnak ugyanakkor nem csak a belsejét érdemes megenni, a héja legalább olyan egészséges, mint maga a gyümölcs. Mutatjuk, mit veszítesz azzal, ha kidobod.
1. Segít a fogyásban
Szakértők szerint a banánhéj kiváló élelmi rostforrás, és mint ilyen, remek eszköz lehet a súlykontrollhoz. Ez annak köszönhető, hogy rosttartalma révén segít hosszabb időre fenntartani a jóllakottság érzését, vagyis fogyasztása után később leszel éhes.
A rostokban gazdag táplálkozás megelőzheti az emésztési problémákat, így a savasságot és a puffadást is.
2. Csökkenti a vérnyomást
A banánhéj tele van B6- és C-vitaminnal, valamint különféle ásványi anyagokkal, mint a kálium, a magnézium és a mangán. A kálium arról is ismert, hogy a nátrium hatásait ellensúlyozva féken tartja a magas vérnyomást, ami hosszú távon súlyos szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethet.
3. Eltüntetni a pattanásokat
Külsőleg alkalmazva a banánhéj drasztikusan csökkentheti a pattanások számát, illetve hozzájárulhat egy sor további bőrrel kapcsolatos probléma – így a sötét foltok, ráncok és kiütések – leküzdéséhez is.
4. Antioxidánsokban gazdag
A banánhéjban nagyobb mennyiségű antioxidáns található. Ezek hatékonyan képesek semlegesíteni a sejtkárosító hatású szabad gyököket, amelyek felgyorsítják az öregedési folyamatokat és rákos megbetegedések kialakulásához vezethetnek.
Mivel a banánhéj rengeteg C-vitamint tartalmaz (ami szintén antioxidánsnak tekinthető), fogyasztása az immunrendszer egészségét is erősíti.
5. Csillapítja a fájdalmat
A banánhéj természetes fertőtlenítőként és gyulladáscsökkentőként működik, helyileg alkalmazva pedig fájdalomcsillapító hatású. Ilyen szempontból a héj hasznosabb is lehet, mint maga a gyümölcs.
Hogyan érdemes fogyasztani?
A banánhéj fogyasztásának gondolatától valószínűleg neked sem fut össze a szádban a nyál, de szerencsére ahhoz, hogy kihasználhasd jótékony hatásait, nem kell nyersen leerőltetned a torkodon. Ha kiszárítod a héjat, majd finom porrá őrölve hozzáadod az ételekhez és süteményekhez, ízletesebbé és egészségesebbé teheted őket.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés