Harapós a hörcsögöd? Így szelídítsd meg

A hörcsögöket képtelenség nem imádni. Apró, bolyhos testükkel, kis mancsaikkal és parányi orrukkal a cukiság megtestesítői. Ha azonban a helyzet úgy kívánja, szelíd külsejük ellenére bizony ők is képesek kimutatni a foguk fehérjét.

Mielőtt még személyes sértésként vennél egy harapást, próbáld megérteni a hörcsögök lelkivilágát. Egyrészt, mint minden háziállatnak, nekik is szükségük van némi időre, hogy hozzászokjanak új környezetükhöz, ezért kezdetben feszültebbek lehetnek az átlagosnál. Másrészt, ha rájuk nézel, könnyen beláthatnod, hogy nem egy súlycsoportban játszotok. Miközben te a tápláléklánc csúcsán trónolsz, addig ők apró zsákmányállatként a másik végén helyezkednek el. Így amikor egy hatalmas, ormótlan teremtmény benyúl a ketrecükbe, joggal feltételezhetik, hogy nem baráti szándékkal közelít hozzájuk. Egy hörcsög ilyenkor csak egy dolgot tehet testi épsége védelmében: jó alaposan beleharap a kezedbe.

Csak idő kell neki

Bár a Howstuffworks szerint a hörcsögök inkább félelemből, mint agresszióból támadnak, a tapasztalatok azt mutatják, hogy más kisállatoknál gyakrabban hajlamosak harapdálni. Ez arra vezethető vissza, hogy állkapcsuk és fogaik jóval erősebbek a mancsaikhoz képest. Ha megfigyeled, láthatod is, hogy a „fészekrakáson” keresztül a cipekedésig rengeteg dologra használják.

Diane Kipnis, aki már több mint 20 éve foglalkozik hörcsögtenyésztéssel, azt mondja, az egyedek egy része új otthonába érkezve territóriuma védelmezésére törekszik, de főleg csak más hörcsögökkel szemben lépnek fel ellenségesen, és ahogy telik az idő, általában ezzel is felhagynak.

A hörcsög szívéhez is a gyomrán keresztül vezet az út
A hörcsög szívéhez is a gyomrán keresztül vezet az útakvafoto / Getty Images Hungary

Kajával bevágódhatsz

Ahhoz, hogy vérveszteség nélkül vehesd kézbe a hörcsögöd, először el kell érned, hogy megszokja a jelenléted. Miután ugyanis megismer, már nem fog fenyegetésként tekinteni rád. Ehhez az esti órák a legalkalmasabbak, melyeket éberen tölt. A teendőd a következő:

  • Az első néhány napban ülj le a ketrece mellé, és beszélj hozzá, hogy megszokja a hangod, a szagod és a külsőd.

  • Pár nap elteltével dugd be a kezed a ketrec tetején. Ha a hörcsögöd érdeklődést mutat, hagyd, hogy körbeszaglássza, de ne akard kézbe venni.

  • Ha már úgy tűnik, hogy békésen fogadja a kezed a ketrecen belül, adj neki valami csemegét.

  • Amikor láthatóan már tudatosul benne, hogy a kezed egyet jelent a finom csemege érkezésével, a hirtelen mozdulatokat kerülve óvatosan simogasd meg.

  • A következő lépésben már megpróbálhatod a kezedbe venni a hörcsögöt, de csak rövid időre, a ketrecen belül. Ezután jöhet az ágy, ami széles, sík felültével kitűnő terepet kínál számára a felfedezéshez. Ha túl közel kerülne a széléhez, óvatosan tartsd vissza a kézfejed hátsó felével.

Ne feledd, bárhol is tartasz a hörcsögszelídítésben, mindig lássa, hogy közelítesz felé, és ilyenkor tartsd magad előtt a kezed!

Ne emlékeztess sólyomra

Ahhoz, hogy kézbe vedd a hörcsögöt, szintén az a kulcs, hogy biztonságban érezze magát. Ehhez nagyban hozzájárulhat, ha nem úgy kapod fel, mint egy sólyom, hanem finoman, két oldalról alábújtatod a kezed, és ha már elég hörcsög került bele, egy kis barlangot képezel belőle (aminek nyitott a teteje). Ugyancsak fontos, hogy előtte megmosd a kezed. Főleg, ha mondjuk répát ettél, aminek az illatnyomai egy felületesen szemlélődő hörcsög számára elegendők lehetnek ahhoz, hogy egy próbát megér alapon megkóstolja az ujjad.

Halálos kimenetelű hörcsögtámadásról nemigen lehet hallani, ezért ha mégis megharapna, igyekezz emelt fővel viselni. Ne kiabálj, egyszerűen csak engedd le a kezed és tedd vissza az állatot a ketrecébe. Mivel nem valószínű, hogy kedvenced veszettséget terjesszen, a seb fertőtlenítése és bekötése után biztonságban érezheted magad.

Oszd meg másokkal is!
Mustra