Itt a legjobb főzési technika a szilveszteri virslihez

Főzni kell, vagy elegendő melegíteni is? Gőz felett is el lehet készíteni? És létezik valami konyhai praktika, amivel ízletesebbé lehet tenni? Minden, amit a virsli elkészítéséről valaha is tudni akartál!

Gondolkoztál már rajta, hogy miért olyan finom a hentesnél kapható főtt virsli? Az interneten számos leírást lehet találni, ami a megfelelő technika ígéretét hordozza, de a tippek szinte csak abban egyeznek meg, hogy nem szabad túl hosszú ideig főzni. Attól azonban, hogy a virsli nem durran ki, még nem lesz finomabb. A laboratorium.hu a konyhakémia tudományát segítségül hívva fedte fel a tökéletes virsli titkát.

Miért finomabb a hentesnél?

Ha szeretsz hentesnél enni, valószínűleg már te is tapasztaltad, hogy az üzlethelyiségbe lépve milyen ínycsiklandó illatok szállnak a levegőben. A megdöbbenést csak tovább fokozza, amikor azt látod, hogy a hentes csak rövid időre teszi bele a virslit a fazékba, mégis olyan finom lesz, hogy össze sem lehet hasonlítani azzal, amit ugyanebből a fajtából főzöl otthon. Mi lehet ennek az oka?

A laboratorium.hu korábbi cikke alapján a titok nyitja egy „áldozati virsli”, ami addig fő-fődögél, amíg a vasárnapi húsleveshez hasonlóan szinte minden íz, ásványi anyag és fehérje nem távozik belőle.

Mi történik kémiai szinten?

A háttérben ilyenkor összetett kémiai folyamatok – köztük diffúzió (anyagáramlás) és ozmózis (hártyával rendelkező részek közötti koncentrációkiegyenlítődés) – mennek végbe. „Az oldatokban az oldott anyagok igyekeznek a teljes térfogatban egyenletesen elhelyezkedni” – fogalmaz a cikk.

A gyakorlatban ezt úgy kell elképzelni, hogy főzés közben kioldódnak a vízbe a virsliben lévő anyagok, és beáll az egyensúly. Az első virsli ettől ugyan íztelenné válik, ám áldozata korántsem hiábavaló.

Ha ebbe a főzővízbe helyezzük a friss virslinket, már a víz is tartalmazza mindazokat az anyagokat, amiket az evésre szánt virslink.

Az anyagáramlás természetesen ekkor is megindul, az egyensúlyi állapot eléréséhez viszont már nem kell az összes ízanyagnak kiáramlania a virsliből. Ha a vízbe kellő mennyiségű ízanyag kerül, az újabb virslikből már nem fognak kioldódni.

Ha szétfőzöl egy virslit, és annak a vizében csinálod meg a többit, sokkal finomabbak lesznek
Ha szétfőzöl egy virslit, és annak a vizében csinálod meg a többit, sokkal finomabbak lesznekMeinzahn / Getty Images Hungary

Akkor hogy készítsem el?

Az ízletes és zamatos virsli elkészítésének nyitja tehát az, hogy egy virslit feláldozol, ronggyá főzöd, majd ebben a főzőlében melegíted át a tálalásra szánt virsliket. A hangsúly itt az átmelegítésen van.

Elég csak melegíteni, mert a virslikészítés technológiája olyan, hogy a hús már főzve kerül a bele.

A főzéssel csak azt kockáztatnád, hogy szétnyíljon, ami bizony nem nyújt valami gusztusos látványt a tányéron, épp ellenkezőleg. 

Gőzölni is ér?

Ha van megfelelő edényed, gőz felett is bátran elkészítheted a virslit. Ebben az esetben virsliáldozat bemutatására sincs szükség, mert kevesebb ízanyag távozik belőle: csak a lábasfedőről visszacsapódó víz visz magával némi ásványi anyagot és fehérjét. A melegítési idő ugyanakkor a gőzölésnél is fontos, feltéve, hogy gusztusosan szeretnéd tálalni.

Még valami. Ahhoz, hogy igazán finom virsli kerüljön az asztalra, rendkívül fontos a jó minőségű alapanyag is. Ha kíváncsi vagy rá, hogy mitől lesz igazán jó egy termék, és hogy szerintünk melyik a legfinomabb, olvasd el vonatkozó tesztünket is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra