Te sem bízol a többi sofőrben a téli utakon?

Az autósok nagy többsége nem bízik mások vezetési képességeiben a téli időszakban – derül ki egy felmérésből.

A téli hideg időjárás sokféleképp tud borsot törni az autósok orra alá – a jeges, befagyott utak, a havazás, a rossz látási viszonyok mind-mind megnehezítik a közlekedést. Nem véletlen, hogy sokan óvatosabbak ilyenkor, és félelemmel telve vágnak neki az autózásnak. Erről kérdezett 2000 amerikai lakost egy friss közvélemény-kutatás, amely egy gumiabroncsot áruló üzletlánc megbízásából készült – számol be a Studyfinds.

Kevésbé biztosan vezetnek télen

A megkérdezettek 91 százaléka vélte úgy, hogy az utakon közlekedő sofőrök nem elég ügyesek ahhoz, hogy biztonságosan vezessenek a fagyos téli időszakban. 23 százalékuk a saját hozzátartozói, barátai vezetési képességeiben sem bízik ilyenkor. Saját képességeiket illetően a megkérdezettek 64 százaléka télen is felkészült sofőrnek tartja magát, ugyanakkor 59 százalék kevésbé biztosan ül a volán mögé a hideg évszakban az év többi időszakaszához képest.

Nem bíznak a sofőrök egymásban télen
Nem bíznak a sofőrök egymásban télenTom Penpark / Getty Images Hungary

A rossz időjárás sokak kedvét elveszi a hosszabb autózástól – a válaszadók több mint 40 százaléka mondott már le utazást télen az időjárási viszonyok miatt. A félelem jogosnak tűnik – 22 százalék nyilatkozta, hogy történt már vele baleset a téli rossz körülmények miatt az utakon. Sokan nincsenek tisztában vele, milyen elővigyázatosságokkal kell élni téli utazás közben.

Ugyanakkor tízből hét válaszadó tesz lépéseket annak érdekében, hogy minél jobban felkészítse járművét a téli időjárásra. Idetartozik például a guminyomás és az ablaktörlők ellenőrzése, illetve annak biztosítása, hogy a benzintank legalább félig tele legyen, az akkumulátor pedig fel legyen töltve, mielőtt útnak indulnak. A megkérdezettek fele kicseréli a gumikat télire, nagyjából ugyanennyien pedig megvizsgáltatják a gumik állapotát szakemberekkel.

Te bízol a többi autósban télen?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek