Teszt: melyik a legfinomabb hummusz?

Kilencféle terméket próbáltunk ki, hogy egyszer és mindenkorra eldöntsük a kérdést.

A hummusszal egyre többször találkozhatunk a magyar boltok polcain is. De vajon mi ez az egzotikusnak ható püré, hogyan készül, és a hazai kínálatból melyik terméket érdemes megvenni? Tesztünkből minden kérdésedre választ kaphatsz!

A hummusz vajon mi?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a Közel-Keletről származó hummusznak magas a fehérjetartalma, ezért igen elterjedt a vegetáriánus, vegán étrendet követők körében, de természetesen szívesen fogyasztják a húsevők is.

Két fő összetevője jellemzően a csicseriborsó és a tahini, ami gyakorlatilag egy szezámkrém.

A fentieken túl a hummusz gyártásához vizet, olajat, fűszereket, egyéb ízesítő elemeket, valamint citromot vagy más savanyúságot szabályozó anyagokat használnak fel. A minőségmegőrzési idő meghosszabbítása érdekében a gyártók tartósítószert is adhatnak hozzá. 

A hummuszt hűtve kell tárolni
A hummuszt hűtve kell tárolniFotó: Ruzsovics Dorina

Hogyan készül?

A szakember szerint a csicseriborsót megmossák és teljesen megfőzik, a szezámmagokat megpirítják és olajjal péppé törik, majd a két összetevőt elkeverik a többi ízesítőanyaggal, végül pedig pépesítik. Elkészítése akár házilag is kivitelezhető, de csak olyan mennyiséget érdemes csinálni, amit 1-2 napon belül el tudsz fogyasztani.

Az élelmiszermérnök hozzátette, a termék minőségét nagyrészt a csicseriborsó- és szezámmagtartalom szabja meg, ám a különböző ízesítések azok, amelyek igazán befolyásolják az érzékszervi tulajdonságait.

Kilencféle terméket ettünk végig
Kilencféle terméket ettünk végigFotó: Ruzsovics Dorina

Hogy zajlott a teszt?

Kóstolónkhoz a nagy láncok aktuális kínálatából szereztük be a termékeket, melyekből vásárlásunk pillanatában összesen kilencfélét találtunk. Szerkesztőségünk tagjai szokás szerint egy vakteszt keretében ették végig ezeket, miközben szigorúan szubjektív, érzékszervi tényezők figyelembevételével egy 1-től 5 pontig terjedő skálán értékelték őket.

Az összesítés és átlagolás után ennek alapján született meg az alábbi rangsor:

3. helyezett: Lidl Chef Select hummusz – 3,25 pont (399 forint/200 g)

Összetevők: csicseriborsó (55%), repceolaj, ivóvíz, szezámpaszta (12%), ételecet, cukor, étkezési só, módosított burgonyakeményítő, keményítő, citromlésűrítmény, fokhagyma, fűszerek, csilipaprika (0,02%), fűszernövények, savanyúságot szabályozó anyag (nátrium-acetátok), sűrítőanyag (guargumi).

IMG 4222
Fotó: Ruzsovics Dorina

Tesztünkön a Lidl versenyzője lett a legjobb saját márkás termék. Csapatunknak alapvetően tetszett, de többeknek is az a benyomása támadt, hogy az ízesítése kissé savanykás és feltűnően emlékeztet a mustárra, ami vélhetően az összetevők listájának elején szereplő ételecetre vezethető vissza.

 • Dominál a mustár. De hogy kerül bele?
 • Ez homogén, kicsit mustárízű, amúgy király.
 • Undorítóan édes, majonézes.
 • Klasszikus hummusz, finom fűszerezéssel.
 • Ez ecetes? Egyre savanyúbb lesz az íze, úgy összehúzta a szememet, hogy alig látok.
 • Olyan, mint a leggagyibb virsli szilveszterkor mustárral.
 • Ez kicsit savanyú.

2. helyezett: Ribellia hummusz tökmaggal – 3,68 pont (269 forint/80 g)

Összetevők: csicseriborsó (43%), víz, repceolaj, szezámmagkrém, tökmag (2,2%), tökmagolaj, fűszerek és fűszerkivonatok, konyhasó, savanyúságot szabályozó anyagok (citromsav, nátrium-bikarbonát), cukor (0,51%), tartósítószer (kálium-szorbát).

IMG 4189
Fotó: Ruzsovics Dorina

A Ribellia hummuszának kifejezetten jól állt a tökmag. Ami a pürét illeti, kóstolóink úgy nyilatkoztak, hogy kellemesen lágy, van némi zöld fűszeres beütése. Összességében nem rossz, ám valaki például keserűnek érezte az utóízét.

 • Kellemesen lágy, krémes, jót tesz neki a tökmag.
 • Fűszeres, finom.
 • Keserű utóíz.
 • Zöldes színű, enyhén tökmagízű. Nem rossz.
 • Fura zöld fűszer és savanykás íz együtt.
 • Zöld fűszeres íze van, nem rossz.
 • Nem annyira.

1. helyezett: Real Nature Keleti trio hummusz – 4,06 pont (899 forint/210 g)

Összetevők: 33% klasszikus hummusz: csicseriborsó (51%), szezámmag, víz, repceolaj, olívaolaj, étkezési só, étkezési sav: citromsav; citrompor, fűszerek, fokhagyma, tartósítószer: kálium-szorbát; természetes citromaroma. 33% currys hummusz: csicseriborsó (55%), víz, repceolaj, szezámmag, cukor, étkezési só, 1% curry fűszer (koriander, kurkuma, görögszénamag, étkezési savak: tejsav, citromsav, citrompor, fűszerek, mustármag, fokhagyma, tartósítószer: kálium-szorbát, természetes citromaroma. 33% citromos-korianderes hummusz: csicseriborsó (56%), víz, repceolaj, szezámmag, koriander, étkezési só, étk. sav: citromsav; citrompor, fűszerek, fokhagyma, tartósítószer: kálium-szorbát; citromolaj, természetes citromaroma.

IMG 4206
Fotó: Ruzsovics Dorina

A Real Nature terméke egyből háromféle, klasszikus, currys és citromos-korianderes ízesítést vonultat fel, ami látványra sem utolsó, ízre meg aztán végképp nem! Ketten ugyan lepontozták, mert számukra nem tűnt annyira dominánsnak a fűszerezése, a többség azonban nagyon is elégedetten (és tele szájjal) távozott az asztaltól.

 • Ennek sincs nagyon íze.
 • Ez tök jó.
 • Szép színek, de nem a legjobb ízre – egyik sem a háromból.
 • Háromféle hummusz. Látványnak nagyon izgalmas.
 • Ez kifejezetten egzotikus. Szuper.
 • Wow, ez király!
 • Ízesítettek, jók.

Futottak még

Ezeknek a termékeknek most nem sikerült dobogós helyezést szerezni, ezért csak röviden, tájékoztató jelleggel értékeljük őket.

4. helyezett: Green Heart Bio natúr hummusz – 3,18 pont (629 forint/150 g)

A Green Heart bioterméke körül a tálalás után egy tócsa materializálódott, ami nem nyújtott igazán étvágygerjesztő látványt. „Meglepő állagú, oldatlan fűszerízű” – írta róla egyik tesztelőnk. Mindezek ellenére két 5 pontos értékelést is begyűjtött.

5. helyezett: SPAR hummusz by NENI – 3,12 pont (599 forint/125 g)

A SPAR hummusza főleg kellemes, krémes állagával hívta fel magára a figyelmet, a fűszerezéséről viszont eléggé megoszlottak a vélemények. Panaszok merültek fel a mellékízével kapcsolatban is, ami két tesztelőnk számára kicsit kesernyésnek hatott.

6. helyezett: Aldi hummusz natúr – 3 pont (399 forint/200 g)

Az Aldi natúr terméke csak két esetben kapott magasabb pontszámot, aminek az lehetett az oka, hogy kóstolóink többsége meglehetősen savanyúnak találta. „Szétmarja az ábrázatomat” – írták róla az értékelőlapon.

7. helyezett: Fanan hummusz natúr – 2,93 pont (639 forint/250 g)

A Fanan versenyzőjének nem volt valami sok íze, vagy ha mégis, akkor se igazán emlékeztetett hummuszra. Volt, aki például a biciklibelsőhöz hasonlította. Állagára és fűszerezésére hivatkozva azonban elvétve kapott magasabb pontszámokat is.

8. helyezett. Aldi Yummy Dip hummusz – 2,75 pont (599 forint/200 g)

Az Aldi mártogatós hummusza állagra túlzottan hígnak, már-már krémesnek, ízre pedig középszerűnek tűnt tesztelőink szájízéhez. „Elég híg és sápadt. Íztelen, de nem a legrosszabb” – foglalta össze csapatunk benyomásait valaki.

9. helyezett: Alwadi hummusz – 2,12 pont (599 forint/380 g)

Tömény, nagyon száraz és alig lehet kenni, de legalább érezni rajta a csicseriborsót – vélekedtek tesztelőink az Alwadi konzervdobozos hummuszáról, amiről többek között az élesztő és a májkrém ugrott be nekik.

Neked inkább a házi hummusz mozgatja meg a fantáziád? Itt egy szuper recept hozzá: 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.