Kenyérpirítók tesztje. Megér 25 ezer forintot egy márkás készülék?

Kenyereket pirítottunk, hogy kiderüljön, van-e különbség egy drága és egy olcsóbb pirító között. Egyáltalán mire érdemes odafigyelni, mikor kenyérpirítót vásárolsz.

A kenyérpirító az a háztartási eszköz, amire nem szeretnek sokat költeni az emberek. Hiszen csak pirítóst lehet vele csinálni, na meg rántott párizsit. Igaz, az utóbbi nem igazán aratott osztatlan sikert a szerkesztőségünkben. Ugyanakkor ez az az eszköz is, amely felett sokan állnak szentségelve, mikor takarításra kerül a sor, mikor odaégeti a kenyér egyik sarkát, vagy amikor nem lehet kivenni belőle a kenyeret, és késheggyel kell kibányászni a kenyérszeletet. De akkor melyik kenyérpirító a jó? 

A kenyérpirító vásárlásának buktatói

Több dolgon is el lehet csúszni, de az egyik legalapvetőbb az, amikor olyat veszel, amelyikbe csak és kizárólag az előre csomagolt toast kenyerek férnek bele. Esélyed nincs beletenni egy olyan szeletet, amit te magad vágtál, vagy amit gép vágott ugyan, de nem a szabványos, hasábméretű kenyérből. A másik hiba, amit elkövethetsz, ha nincs morzsatálcája. Ekkor ugyanis vagy fejjel lefelé kell rázogatni a géped, vagy meg kell várni, amíg a lehullott morzsák szépen elszenesednek a pirító alján. Ráadásul ez a kenyérpirítód élettartamára sincsen túl jó hatással. Azt is jól nézd meg, hogy középre rendezi-e a kenyeret, enélkül ugyanis nem pirul egyenletesen. 

Amit ezenfelül érdemes megnézed, az az extra funkciók. Ezekre nem biztos, hogy tudod, elsőre szükséged van-e. Ilyen például a defrost funkció. Ez akkor jó, ha szoktál lefagyasztani kenyeret, de ha ilyen még sosem fordult elő, akkor valójában felesleges. Ha tudod, hogy mindig meg is eszed azonnal a pirítóst, ahogy készen van, akkor a melegen tartó funkció sem biztos, hogy kell neked. Viszont, ha néha elcsúszol, és hamarabb kész van a kenyér, mint például a főtt tojás, akkor ez kifejezetten jól jöhet neked. Ugyanez vonatkozik a visszaszámláló funkcióra is.

Ha pedig abban nem vagy biztos, hogy melyik kenyérnek mennyi idő kell ahhoz, hogy olyanra piruljon, ahogy szereted, akkor keress olyat, amelyikben erre is van funkció. Egy gombnyomással kiemelheted a kenyereket, majd ellenőrzés után ott folytatod, ahol abbahagytad, nem kell újraindítani az egészet, ahogyan azt a klasszikus cancel vagy stop gomb használatával megszokhattad. Ha pedig nem csak kenyérszeleteket pirítanál, akkor azt válaszd, amelyikben lehetőség van akár péksütemények melegítésére is, vagy arra, hogy bagel esetében csak a belső oldalt pirítsa. Egyébként, ha egyik extrát sem tartod szükségesnek, akkor is azt érdemes választanod, amit egyszerű tisztán tartani. Nem foglal sok helyet, és lehetőleg bármilyen kenyérszelet beleférjen. 

A teszt

Néhány gyártótól bekértük a legújabb vagy éppen a legnépszerűbb termékét több árkategóriában is, és megnéztük, hogy mit tudnak. A kenyérpirítók száma a piacon elég nagy, úgyhogy nyilvánvalóan esélyünk sem volt az összeset letesztelni. Valószínűleg nem is győzné senki elolvasni, ezért olyanokat választottunk, melyek vagy a jól bevált termékek, vagy valamiben kitűnnek a többi közül. Nem pontoztunk, hiszen nem lett volna célszerű összehasonlítani teljesen más kategóriájú termékeket. A teszthez pontosan ugyanabban a zacskóban fellelhető szabvány toast kenyereket használtunk, és mindegyiket próbáltuk hasonló, közepesen sültre elkészíteni, hogy kiderüljön, esetleg valamelyik sarka jobban megég-e használat közben. A termékek mellé a cikk írásakor éppen aktuális árat is megírtuk, az éppen aktuális árról a linkeken lehet információkat találni. 

Bosch 

Kicsit nehezen megjegyezhető a pontos típusa, de a 12 420 forintos TAT6A003 típusú Bosch kenyérpirító egyik legnagyobb extrája, hogy nagyon hosszú. Hogy ez előny vagy hátrány, az erősen emberfüggő, mindenesetre három szabvány toast kenyér már pont nem fér egymás mellé. Kettő szellősen elfér, de akár hosszabban is szeletelheted ezek után a kenyeret, mert ebben meg tudod pirítani. Középre rendezi a kenyérszeletet, vagyis egyenletesen tud pirulni.

Van lehetőség arra is, hogy a tetején megmelegíts azokat péksüteményeket, amiket nem feltétlenül passzíroznál be egy pirítóba, viszont melegen vagy langyosan azért jobban esik reggelente. Ehhez nincs külön eszköz vagy tető, egyszerűen le kell nyomni egy gombot, majd kiemelkedik két tartóelem, vagyis nem igazán lehet elrontani. Morzsatálcája van, ráadásul nagyon egyszerű kiszedni. Csak mivel hosszú, ha nem elég ügyes az ember, a kuka felé félúton le is borítja róla az összes morzsát. Ahogy az a képen is látszik, a kenyér teteje nem igazán pirult meg, egyfajta ombré színátmenetet kaptunk a kenyérszeleteinken, de sehol sem égett meg. 

A kenyér teteje nem igazán pirult meg
A kenyér teteje nem igazán pirult megFotó: Ruzsovics Dorina / Dívány

De’Longhi

A 11 290 forintos De’Longhi kenyérpirító is képes arra, hogy a briós, croissant vagy lekváros bukta is megmelegedjen a tetején, csak itt már manuálisan kell rá felhelyezni a szerkezetet. Ez, ha rendes háztartást vezet az ember, akkor nem okoz gondot. Ha kicsit nagyobb a kupleráj kialakulásának a lehetősége, akkor jobb, ha a dobozban tárolod a kenyérpirítóval együtt, vagy valahol nagyon közel hozzá. Hat pirítási mód van, az egyes az enyhén, a hatos pedig a nagyon pirult, közben pedig ki kell tapasztalni, hogy kinek melyik a megfelelő. Van benne melegen tartás funkció, ami egy nagy össznépi családi reggelinél hasznos lehet.

Egymás mellé két szelet szabványkenyér fér kényelmesen, de ennél hosszabb szeletekkel is elbánik, és szintén jó látni, ahogyan középre rendezi a kenyereket az egyenletes pirulás kedvéért. Hogy mennyire érdemes kísérletezgetni a fokozatokkal, azt az is bizonyítja, hogy mi közepesre állítottuk, ennek ellenére nem lett olyan igazán pirult a kenyér, vagyis nem feltétlenül látványosan. A tisztítása nagyon egyszerű, tényleg egy mozdulattal ki lehet pattintani a morzsatálcát. Kisebb szeleteknél hasznos segítség az extra löket funkció. Ezzel anélkül lehet kivenni a kenyereket, hogy közben hozzáégetném az ujjam a kenyérpirító forró tetejéhez. 

Nem égett meg, de nem is lett pirult
Nem égett meg, de nem is lett pirultFotó: Ruzsovics Dorina / Dívány

Tefal

8990 forintért lehet beszerezni a Tefal kenyérpirítóját, ami gyakorlatilag a legegyszerűbb pirítókat idézi, némi extrával. A két szelet kenyér két külön helyen pirul benne. Ugyanakkor ebben a modellben is megtalálható az a funkció, amelyik a legolcsóbb verziókból hiányozni szokott: a kenyereket középre rendező kis segítség. Ez biztosítja, hogy a szeletünk egyenletesre piruljon, azonos távolságra tartsa a melegítő felülettől. Ami hiányzott belőle, az az extrakiemelés-funkció, ugyanis a sima klasszikus toast kenyeret egyáltalán nem egyszerű kivenni belőle villa vagy más segédeszköz nélkül, de a nagyobb kenyerekkel nincs gond. 

Egyszerű klasszikus, némi extrával
Egyszerű klasszikus, némi extrávalFotó: Ruzsovics Dorina / Dívány

Electrolux

A legdrágább darab a tesztben 24 990 forintba kerül. Igaz, a boltokban ennél drágább darabokat is lehet találni, nem is egyet. Az Electrolux dizájnos kenyérpirítója már digitális kijelzővel került forgalomba. Gyakorlatilag minden olyan extrát tud, amit fentebb már kiemeltünk. A hőn áhított pirulási fokot kell kiválasztani 7 opció közül, beállítani, majd elindul a visszaszámláló. A közepesen barna esetében ez 2:12-t jelentett. Kiderült, hogy tényleg hasznos, ha tudod, ennyi idő alatt még simán fel tudod vágni a paradicsomot. Vagy a sietős reggelen, mikor minden perc számít, tudod, hogy ennyi idő alatt meg tudsz még fésülködni reggeli előtt.

Van benne „pillanat állj”-funkció, ekkor megállítja a számlálást, és kilövi a kenyereket, hogy meg tudd nézni. Ha nem tetszik, akkor visszateheted. Ekkor nem újraindítod, hanem onnan folytatod a programot, ahol abbahagytad. Van benne kiolvasztó funkció azoknak, akik le szokták fagyasztani a kenyeret, újramelegítő pedig azoknak, akiknél néha elhúzódik a reggeli. A morzsatálcát egyszerűen ki lehet üríteni. Persze erről a modellről sem hiányozhat a zsemle- vagy croissant-melegítő funkció sem. 

Ez valóban egyenletesre pirult kenyereket készít
Ez valóban egyenletesre pirult kenyereket készítFotó: Ruzsovics Dorina / Dívány

Konklúzió

A tesztből kiderült, érdemes odafigyelned arra, hogy a kiválasztott gépben legyen olyan kis segédirányító, amelyik középre rendezi a kenyérszeleteket. Nem érdemes lemondani a nagyon egyszerűen kivehető morzsatálcáról se. Ez lehetőleg olyan hosszú legyen, mint a géped alja, hogy tényleg könnyen ki tudd szedni a morzsákat. A perc- vagy fokozatbeállító helyett valóban nagy könnyebbség, ha a barnasági szintet tudod állítani. Igaz, ezt is ki kell tapasztalnod, amíg rájössz, hogy melyik az igazi. A visszaszámlálás hasznos, de lehet nélküle élni. A zsemle, criossant és más péksütemények melegítésére szóló kis állvány pedig teljesen új színt vihet a ráérős reggelik világába.  Ha emellé innál egy jó kis teát is, akkor mutatjuk, hogyan válassz vízforralót

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.