Poloskainvázió: magyar kutatók találmánya menthet meg minket

Ezekben a hetekben rengeteg ember életét keserítik meg a hideg elől házakba, lakásokba húzódó poloskák. Sajnos természetes ellenségük nincsen, de magyar kutatók már dolgoznak egy csapda kifejlesztésén.

Nem elég, hogy a nyár végén tönkretették a paradicsomtermésemet a poloskák, most tucatjával próbálnak bejutni a házunkba, hogy megmeneküljenek a hidegtől. Ezzel a néhány tucattal én még szerencsés helyzetben vagyok, de a közeli parkerdő mellett lakó ismerőseimnél százával hemzsegnek ezek a kis betolakodók. Van, aki a porszívóra, majd aztán a porzsák elégetésére esküszik, míg mások különböző vegyszerekkel permetezik körbe a házat, és aztán másnap csak összesöprik a hullákat.

A Magyar Tudományos Akadémia növényvédelmi szakemberei intenzíven vizsgálják a gondokat okozó két poloskafajt, írja az MTA honlapja. A hazánkba külföldről behurcolt vándorpoloska (valószínűleg Etiópiából érkezett) és márványospoloska (eredetileg kelet-ázsiai faj) csupán néhány éve van jelen Magyarországon, ám rendkívül elszaporodtak, hasonlóan a harlekinkaticához. A poloskák komoly károkat okoznak a kiskertekben, mezőgazdasági területeken, ugyanis fogyaszthatatlanná teszik a gyümölcsöket és a zöldségeket, ahogy azt én is tapasztalhattam. 

Vándorpoloska
VándorpoloskaShutterstock

Sajnos ennek a két poloskának hazánkban nincsen ismert természetes ellensége, így jelenleg csak rovarirtószerekkel lehet ellenük védekezni. „Mindenképp fontos mielőbb elpusztítani a lakásba bejutó poloskákat, mert a védett helyeken áttelelő egyedek lesznek az alapítói a következő évi populációknak” – mondta az mta.hu-nak Kontschán Jenő, az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének igazgatója.

A Növényvédelmi Intézetben egyrészt a két poloskafaj külső és belső parazitáit tanulmányozzák, hátha ezekkel vissza lehet szorítani a kártékony rovarokat. Másrészt próbálják kideríteni, hogy milyen növényeket szeretnek ezek az állatok, mert akkor az értékesebb növények közé olyat lehetne ültetni. Emellett pedig alaposan tanulmányozzák ezeknek az állatoknak a telelési szokásait, annak reményében, hogy a tapasztalatok alapján majd hatékony csapdát fejleszthetnek ki, melynek prototípusa a tervek szerint várhatóan 2020-ra készül majd el.

Addig pedig szereljünk fel szúnyoghálót minden ajtóra és ablakra, a házat pedig fújjuk körbe, de lehetőleg olyan szerrel, ami minél kevésbé ártalmas az összes többi élőlényre. Én pedig törhetem a fejem, hogy jövőre hogyan fogom megvédeni a veteményesemet ezektől az átkozott rovaroktól.

Oszd meg másokkal is!
Mustra