Hányszor álltál már a konyhaszekrény előtt azon törve a fejed, hogy vajon a lejárt szavatosságú rizs ehető-e még vagy bele merj-e harapni az étcsokiba, amit még tavaly kaptál ajándékba? Tudjuk jól, hogy az élelmiszerek csomagolásán feltüntetett lejárati időnek nem mindig kell hinnünk. De vajon melyek azok, amelyek hosszú évekig elállnak vagy egyáltalán nem tudnak megromlani? Az Insider segítségével jártunk a válasz után.
1. Méz
2015-ben régészek arról számoltak be, hogy egyiptomi sírkamrák feltárása során 3000 éves mézre bukkantak, ami a mai napig ehető. A tartóssága különleges tulajdonsáságának köszönhető, ugyanis alacsony a víz-, viszont magas a cukortartalma, ami nem a legideálisabb élettér a baktériumok számára. Kis mennyiségű hidrogén-peroxid is található benne, ami pedig a mikrobák növekedését gátolja. Ne aggódj akkor sem, ha felbontás után a méz kristályosodik, egyszerűen melegítsd fel, hogy visszanyerje eredeti állagát.
2. Szárított hüvelyesek
A szárítással is elérhetjük az élelmiszerek tartósságát, ugyanis a folyamat növeli a cukor-, és csökkenti a víztartalmat, ami megnehezíti a baktériumok és penészgombák elszaporodását. Ha légmentesen zárható tárolóban teszed el ezeket a hüvelyeseket, akkor akár évekig is fogyaszthatók lesznek és remek fehérjeforrásként szolgálnak majd.
3. Szójaszósz
A szójaszósz maximum három évig őrzi meg a minőségét. A magas sótartalmának és a fermentálásnak köszönhetően sokáig eláll, ha nem bontod meg. Az, hogy pontosan meddig, függ attól, hogy milyen típusút vásároltál, és hogy milyen hőmérsékleten tárolod. A kupak körül terjedő penész azonban egyértelműen azt jelzi, hogy inkább vegyél újat.
4. Ecet
Az ecet savassága miatt nagyon hosszú ideig megőrzi a szavatosságát. A sima ételecet külsőre nem változik meg, a többi fajta viszont veszíthet a színéből vagy leülepedhet az üveg aljára, de ez nem befolyásolja a fogyaszthatóságukat.
5. Fehér rizs
A rizs eltarthatóágának a kulcsa a hőmérséklet. Egyes tanulmányok szerint a legideálisabb alacsony, megközelítőleg 3 fokos hősmérsékleten tárolni. A barna rizs ugyan egészségesebbnek tekinthető, azonban rövidebb az eltarthatósági ideje, ha olajossá válik, a szaga pedig ilyenkor a festékére kezd emlékeztetni. Ha ilyet tapasztalsz, nagy valószínűséggel meg kell válnod tőle.
6. Étcsoki
A tej a csokoládéban csökkentheti az eltartarthatóságát, az étcsoki azonban jó választás lehet, ha szeretsz az édességekből titkos készletet felhalmozni otthon. Arra azonban figyelj oda, hogy egyenletes hőmérsékleten tárold, ellenkező esetben kicsapódhat belőle a zsír. Az étcsoki akár kettő vagy több évig is elállhat, bár kevés olyan embert ismerünk, akinél ennyi idő alatt nem fogy el.
7. és 8. Só és cukor
Sok élelmiszer tartóssága a benne levő sónak vagy cukornak köszönhető, mivel ezek vizet vonnak el nem hagyva teret a baktériumoknak a túlélésre. Ezért van az, hogy sót használunk, amikor sonkát készítünk, és cukrot, amikor pedig lekvárt főzünk.