8 étel, ami szinte soha nem romlik meg

A csomagolásokon található dátumok néha trükkösek, ugyanis néhány élelmiszer a szavatossági időn túl is vígan eláll. Vannak olyan csúcstartók is, mint a méz, amit akár 3000 évig is eltarthatunk a kamránkban.

Hányszor álltál már a konyhaszekrény előtt azon törve a fejed, hogy vajon a lejárt szavatosságú rizs ehető-e még vagy bele merj-e harapni az étcsokiba, amit még tavaly kaptál ajándékba? Tudjuk jól, hogy az élelmiszerek csomagolásán feltüntetett lejárati időnek nem mindig kell hinnünk. De vajon melyek azok, amelyek hosszú évekig elállnak vagy egyáltalán nem tudnak megromlani? Az Insider segítségével jártunk a válasz után.

1. Méz

Egyiptomban 3000 éves, ehető mézre bukkantak.
Egyiptomban 3000 éves, ehető mézre bukkantak.Shutterstock

2015-ben régészek arról számoltak be, hogy egyiptomi sírkamrák feltárása során 3000 éves mézre bukkantak, ami a mai napig ehető. A tartóssága különleges tulajdonsáságának köszönhető, ugyanis alacsony a víz-, viszont magas a cukortartalma, ami nem a legideálisabb élettér a baktériumok számára. Kis mennyiségű hidrogén-peroxid is található benne, ami pedig a mikrobák növekedését gátolja. Ne aggódj akkor sem, ha felbontás után a méz kristályosodik, egyszerűen melegítsd fel, hogy visszanyerje eredeti állagát.

2. Szárított hüvelyesek

A szárított hüvelyesek sokáig elállnak a konyhaszekrényben vagy a kamrában.
A szárított hüvelyesek sokáig elállnak a konyhaszekrényben vagy a kamrában.Shutterstock

A szárítással is elérhetjük az élelmiszerek tartósságát, ugyanis a folyamat növeli a cukor-, és csökkenti a víztartalmat, ami megnehezíti a baktériumok és penészgombák elszaporodását. Ha légmentesen zárható tárolóban teszed el ezeket a hüvelyeseket, akkor akár évekig is fogyaszthatók lesznek és remek fehérjeforrásként szolgálnak majd.

3. Szójaszósz

A szójaszósznál a penész intő jel.
A szójaszósznál a penész intő jel.Shutterstock

A szójaszósz maximum három évig őrzi meg a minőségét. A magas sótartalmának és a fermentálásnak köszönhetően sokáig eláll, ha nem bontod meg. Az, hogy pontosan meddig, függ attól, hogy milyen típusút vásároltál, és hogy milyen hőmérsékleten tárolod. A kupak körül terjedő penész azonban egyértelműen azt jelzi, hogy inkább vegyél újat.

4. Ecet

Az ecet egy a nagy túlélők küzül.
Az ecet egy a nagy túlélők küzül.Shutterstock

Az ecet savassága miatt nagyon hosszú ideig megőrzi a szavatosságát. A sima ételecet külsőre nem változik meg, a többi fajta viszont veszíthet a színéből vagy leülepedhet az üveg aljára, de ez nem befolyásolja a fogyaszthatóságukat.

5. Fehér rizs

Kompromisszumra késznek kell lennünk: a barna egészségesebb, a fehér tovább eláll.
Kompromisszumra késznek kell lennünk: a barna egészségesebb, a fehér tovább eláll.Shutterstock

A rizs eltarthatóágának a kulcsa a hőmérséklet. Egyes tanulmányok szerint a legideálisabb alacsony, megközelítőleg 3 fokos hősmérsékleten tárolni. A barna rizs ugyan egészségesebbnek tekinthető, azonban rövidebb az eltarthatósági ideje, ha olajossá válik, a szaga pedig ilyenkor a festékére kezd emlékeztetni. Ha ilyet tapasztalsz, nagy valószínűséggel meg kell válnod tőle.

6. Étcsoki

Bár több évig is eláll, nem tudunk olyan földi halandóról, akinek hasznos lenne ez az információ.
Bár több évig is eláll, nem tudunk olyan földi halandóról, akinek hasznos lenne ez az információ.Shutterstock

A tej a csokoládéban csökkentheti az eltartarthatóságát, az étcsoki azonban jó választás lehet, ha szeretsz az édességekből titkos készletet felhalmozni otthon. Arra azonban figyelj oda, hogy egyenletes hőmérsékleten tárold, ellenkező esetben kicsapódhat belőle a zsír. Az étcsoki akár kettő vagy több évig is elállhat, bár kevés olyan embert ismerünk, akinél ennyi idő alatt nem fogy el.

7. és 8. Só és cukor

A só nem csak tartós, tartósíthatunk is vele.
A só nem csak tartós, tartósíthatunk is vele.Shutterstock

Sok élelmiszer tartóssága a benne levő sónak vagy cukornak köszönhető, mivel ezek vizet vonnak el nem hagyva teret a baktériumoknak a túlélésre. Ezért van az, hogy sót használunk, amikor sonkát készítünk, és cukrot, amikor pedig lekvárt főzünk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek