Talán még te is emlékszel, hogy tavaly decemberben milyen irdatlan pánikhullám söpört végig az országon, amikor szárnyra kelt a hír: Brüsszel „be akarja tiltani” a magyarok egyik kedvelt eledelét, a gyrost/kebabot. Ebből aztán nem lett semmi (betiltásról eleve nem is volt szó, csak átmeneti korlátozásról, amíg Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság – EFSA- 2018 végéig újraértékeli a foszfáttartalmú élelmiszer-adalékok kockázatait), de a balhé így is elegendő volt ahhoz, hogy némi bizalmatlanságot szüljön a gyrosrajongók népes köreiben. Mennyire aggályos, hogy hozzáadott foszfát kerül a gyroshúsba? Van az a mennyiség, amibe bele lehet betegedni? A Tudatos Vásárlók Egyesülete és a Dívány.hu közös tesztje többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ.
Szeretjük a gyrost
Bár a gyros igen távol áll a magyar konyhától, mégis kitüntetett helye van a gyomrunkban, és nem csak akkor, amikor egy átmulatott éjszaka után hazafelé tartva sürgős kalóriabevitelre támad igényünk. A Netpincéren például a hawaii pizzát és a hamburgert megelőzve ez volt az az étel, ami tavaly a legtöbb rendelést generálta.
Mivel a kínálat elképesztően bőséges, a teszt előtt egy olvasói felmérés keretében jártunk utána, hol falja a magyar a gyrost. Ebből a következő sorrend rajzolódott ki:
- gyorskajálda: 64%
- utcai és aluljárós árus: 35%
- étterem: 18%
- netes rendelésből: 10%
Az online rendeléseket tehát hiába uralja a gyros, a jelek szerint jóval többen vannak azok, akik különféle vendéglátóegységekben fogyasztják (legalábbis a Dívány olvasói között). Éppen ezért úgy döntöttük, hogy követjük a példájukat. A listát a begyűjtött válaszok alapján végül 10 helyre szűkítettük le.
Mi a bánat az a foszfát?
Szervezetünk különféle elemekből épül fel, ezek közül tömegarányosan a foszfor a hatodik a sorban. Az anyagról elsősorban azt érdemes tudnod, hogy szervezetünkben és környezetben jellemzően nem önmagában, hanem valamilyen foszfátvegyületként van jelen, vagyis a táplálékkal a tápcsatornákba jutva is foszfátként szívódik fel. Hogy ez hogy jön ide? Úgy, hogy a gyroshúsok kezeléséhez foszfátvegyületeket használnak.
Mi a baj vele?
A foszfát természetes formában is megtalálható az ételekben, italokban, de az élelmiszeriparban adalékanyagként alkalmazzák, hogy megnöveljék a termékek élvezeti értéket. A gond csak az, hogy túlzott bevitele felboríthatja a szervezet egyensúlyát, és betegségek kialakulásához vezethet.
A hozzáadott foszfát a gyros esetében a nyárson lévő húsdarabok összetapadását, illetve a víztartalom megőrzését segíti. Az adalékot a hús kezelésére használt szószba keverik, majd innen a nyárs összeállításakor kerül a termékbe.
Ahogy a bevezetőben is említettük, a foszfátvegyületek ipari felhasználásának kérdése az egészségügyi kockázatok kapcsán tavaly decemberben egészen az Európai Parlamentig jutott. Ha elfogadták volna a korlátozására tett javaslatot, az gyakorlatilag halálos ítélet lett volna a gyrosra és különböző variánsaira nézve. Ennek fényében izgatottan vártuk, mire jut majd a laborvizsgálat.
Hogy zajlott a vizsgálat?
A Tudatos Vásárlók Egyesülete a Bálint Analitika laboratóriumában vizsgáltatta meg a kiválasztott gyroshúsok hozzáadott foszfáttartalmát. Először is megmutatjuk a táblázatot, ami összefoglalja az eredményt (minél nagyobb a pontszám, annál jobban szerepelt a termék, vagyis annál kevesebb a hozzáadott foszfát a húsban), majd részletesebben is kifejtjük, mit jelent mindez rád nézve.
Beszerzés helye | Fehérje (g/100g) | Hozzáadott foszfát (mg/kg) | Pontszám |
Gyradiko Estia | 36 | Nem kimutatható | 20 |
Istanbul Kebab | 23,7 | Nem kimutatható | 20 |
Antalya Kebab | 25,4 | 74 | 19 |
Döner Kebab Express | 27,3 | 103 | 19 |
Eker Gyros | 29,2 | 42 | 19 |
Star Kebab | 29,6 | 275 | 19 |
Szeráj | 30,5 | 256 | 19 |
Pizza King | 28,6 | 48 | 19 |
Kerkyra Gyros | 36,4 | 1004 | 16 |
Kyros Gyros | 21,7 | 3413 | 13 |
A vizsgálat során két gyrosból (Gyradiko Estia, Istanbul Kebab) egyáltalán nem lehetett kimutatni hozzáadott foszfátot, további hat termék csak kis mértékben tartalmazta, a maradék kettőnél viszont lényegesen magasabb (Kerkyra, Kyros Gyros) koncentrációt mértek. Ezek azonban így is messze a 5000mg/kg-os határérték alatt maradtak.
Ha bővebben is érdekel, hogyan zajlik egy ilyen vizsgálat, és mire lehet következtetni belőle, nézd meg az alábbi videót, melyben dr. Miskucza Máriát, a labor osztályvezetőjét faggattuk ki a szakmai háttérről.
Most akkor végrendelkezzek, vagy ne?
Ha abból indulunk ki, hogy a határértékét egyik termék sem érte el, ebből a szempontból kijelenthető, hogy biztonságban vagy. Egyszerűen nem életszerű, hogy képes legyél annyi gyrost felfalni, ami már fenyegető az egészségedre. Ha ugyanis 10 dkg hússal számolunk, a legnagyobb hozzáadott foszfáttartalmú termékből közel nyolcat kéne megenned egyszerre, hogy elérd az EFSA szerint még kockázatmentes 3000 mg-os napi felső értéket.
Fontos ugyanakkor hozzátenni, hogy sok múlik az étrendeden is. Amennyiben gyakran fogyasztasz üdítőitalokat és ömlesztett sajtot, az átírhatja a képletet, hiszen ezek jelentős foszforforrásnak számítanak.
Oké, és az ízük milyen?
A Dívány csapata a négy gyrost kóstolt meg: a két határérték alattit, illetve a két magasabb foszfáttartalmút. A helyeket inkognitóban kerestük fel, hogy véletlenül se részesüljünk különleges elbánásban.
A kikért gyros tálakat a helyszínen három kritérium, a külsejük, a mennyiségük és persze az ízük alapján pontoztuk egy 1-től 5 pontig terjedő skálán, majd átlagot vontuk az eredményből és összeadtuk a pontszámokat. Egy termék így maximum 15 pontot szerezhetett.
Néhány szó az eredményről*. A tesz egyik érdekes tanulsága az volt, hogy a foszfát tényleg beteljesíti célját, azaz megnöveli az élvezeti értéket. Kóstolóink legalábbis – anélkül, hogy tudták volna, melyikben mennyi van – a két magasabb aránnyal rendelkező terméket ítélték ízletesebbnek.
(*Disclaimer: Mint azt a teszteknél mindig elmondjuk, értékeléseink szigorúan szubjektív jellegűek, és szerzőink egyéni ízlésvilágát tükrözik, így nem is tekinthetőek egyetemes igazságnak.)
4. helyezett: Istanbul Kebab gyrostál (1600 forint) – 6,6 pont
A turistaövezetből fakadóan a hely árnyalatnyival elegánsabb, mint az átlagos sarki török, csak épp meglehetősen kiábrándító, hogy a kiülős rész követlenül az út mellett van, mert így néha belepöfög a kajádba egy elrobogó busz.
Külső: 1,3 pont
Szomorú, sápadt és az indokolatlan mennyiségű szósztól átázott pita, vékony húscafatok. A látványon a napfényben megcsillanó zsír sem segít.
Mennyiség: 4 pont
Itt a normál adag akkora, mint máshol a kicsi, ráadásul jóval drágább is. Jóllakni azért jól lehet vele, már ha az ember hajlandó megenni.
Íz: 1,3 pont
A hús fűszeres, de rágós, cafatos, és néhol igencsak oda van kozmálva. A bolti saláta teljesen jellegtelen, kivéve a káposztát, ami keserű. A pita a szósztengerrel lefedett részeken kívül száraz, a krumpli puha és ázott. Csupán a tömény Erős Pistás íz dominál benne, de minek? Tesztelőinknek kavarogni kezdett tőle a gyomra, ami korábbi dorbézolások emlékeit hozta a felszínre.
3. helyezett: Gyraldiko Estia gyros tányéron (1550 forint) – 11 pont
A terasz nagyon kellemes a sok kiülős, nyugis, árnyékos kis asztalával. Kár, hogy iszonyatosan lassú a kiszolgálás. Ottjártunkkor konkréten 42 percet kellett várnunk három gyrostálra, ami cseppet túlzónak tűnt.
Külső: 4 pont
A tányéron hagyma, tzatziki, pár karika paradicsom, elsőre szokatlanul ható talléros krumpli és szépen megpirult hús sorakozik. Étvágygerjesztő!
Mennyiség: 4 pont
Hasonló adag, mint a többi helyen, tisztességes adag hússal, habár 2 napig azért nem ajánlott koplalni előtte.
Íz: 3 pont
Eléggé lesújtott minket a felismerés, hogy a hús a több mint 40 perces várakozás ellenére is hideg. A fűszerezése amúgy rendben van, mintha szabad tűzön grillezték volna, viszont szörnyen száraz. A pita túl olajos (vagy zsíros?!), a krumpli azonban ropogós, a tzatziki szintén finom. Néhány további zöldség azért még elfért volna a tányéron.
2. helyezett Kerkyra Görög Ételbár kis gyrostál (1290 forint) – 12,2 pont
Csapatunknak kifejezetten tetszett a hely bájos, fehér-kék falas, muskátlis, Görögországot idéző dizájnja. A személyzet kedvesen fogadott minket, a rendelés gyorsan elkészült.
Külső: 3,6 pont
Sok hús, szépen pirult pita, tzatziki és répasaláta. Nem egy tipikus budapesti gyros tál, de nem is baj, mert így nagyságrendekkel gusztább.
Mennyiség: 5 pont
Ahhoz képest, hogy a kis adagot kértük, emberes mennyiség került a tányérunkra, a normál valószínűleg nem is fért volna belénk. Tetszetős az összetevők aránya is.
Íz: 3,6 pont
A hús nem túl fűszeres, kicsit langyos, egyesek szerint puhább és zsírosabb, mások szerint inkább száraz. Egyikünk ráharapott egy mócsingra, ám ez még a vállalható hibahatáron belül van. A pita puha és finom, a tzatziki és a répasaláta (netán füstölt sajtos? valaki mondja meg!) egyenesen zseniális. Aki az utóbbi kitalálta, minimum díjat érdemelne.
1. helyezett Kyros Gyros gyrostál (1230 forint) – 13,4 pont
Aprócska étterem, a lenti részen némi olajszaggal és fülledt levegővel. Az emeleten van légkondi, érdemes megnézni van-e épp hely. A kiszolgálás kedves, kihozzák a kaját, és nem is drága, sőt!
Külső: 4,3 pont
A gyros talán itt hasonlít leginkább a görög ősre. A húson lévő szósz mintha megszaladt volna, ettől eltekintve pompásan fest.
Mennyiség: 4,8 pont
Szép nagy adag, jó arányokkal. Mi már a felénél jóllaktunk. Plusz pont, hogy szívesen elcsomagolják, ha nem bírsz vele.
Íz: 4,3 pont
Na, szerintünk valahogy így kell a gyrost fűszerezni, a hús szaftos és ropogós. A krumpli végre nincs elázva, a pita kisebb, de szuper, a tzatziki is frankó. A csípős szósz sem Erős Pista, hanem vélhetően saját találmány, paradicsomos ízekkel. Ennénk bármikor.