7 tipp, hogy könnyebben menjen a nyelvtanulás

Fordítók árulják el, hogyan lesz gyerekjáték megtanulni egy új nyelvet. Igen, lehet, hogy a cél érdekében még ovisokkal is társalognod kell néha.

A nyelvtanulás nemcsak azért jó, mert könnyebben boldogulunk a világban, hanem azért is, mert nagyobb lesz a szürkeállományunk tőle, és szerencsére soha nincs késő belevágni. A TED megkért hét önkéntest, akik az előadásikhoz szoktak feliratokat fordítani és gyártani, hogy mondjanak pár tippet, ami mindenki számára megkönnyítheti ezt a folyamatot nyelvtől függetlenül. 

1. Ne rugaszkodj el a valóságtól! Tűzz ki magad elé egyszerű, könnyen elérhető célokat, ne vállald túl magad. „Tanulj meg 50 szót, majd próbáld meg használni azokat, majd szépen, lassan ismerkedj meg a nyelvtannal” – tanácsolja Judit Mantz.  

2. Változtass a szokásaidon! Elisabeth Buffard már 27 éve tanít angolt, és szerinte a következetesség az, ami a sikeres tanulókat megkülönbözteti a többiektől, vagyis érdemes olyan rutint kialakítani, amihez akkor is tudod tartani magad, amikor éppen fáradt vagy, betegeskedsz vagy teljesen máshol jár az agyad, mert éppen fülig szerelmes vagy. 

shutterstock 341832011

3. Használj ki minden pillanatot! Minél inkább része lesz az idegen nyelv a mindennapjaidnak, az agyad annál inkább hajlandó lesz úgy dönteni, hogy jé, ezt és ezt érdemes megjegyeznie, vagyis használj ki minden lehetőséget, ami szembe jön veled, vagy éppen teremtsd meg te ezeket. Olga Dmitrochenkova szerint hasznos lehet például az, ha az otthonod berendezési tárgyait szépen telecímkézed, ha gyermekkönyveket olvasgatsz, vagy felirattal nézel videókat, sorozatokat és filmeket. 

4. Hagyd, hogy a technológia segítsen! „Furán hangzik, de már az is segíthet, ha megváltoztatod a nyelvi beállításokat a telefonodon” – súg Dmitrochenkova. Persze ez az összes kütyüdnél alkalmazható trükk. Ja, és nem szabad elfeledkezni az olyan nyelvoktató alkalmazásokról, mint például a Duolingo vagy az Anki. Előbbi sokat segít a nyelvtan elsajátításában, utóbbi pedig a szavak memorizálásában. 

5. Hajszold az élményeket! Egy új nyelv új világokat nyit meg, és Sebastián Betti szerint nincs is jobb annál, mint amikor az ember szórakozva tanul, szóval vedd sorra, hogy milyen kalandok vannak, amikből amúgy is szívesen kivennéd a részed, és próbáld meg úgy alakítani, hogy közben a nyelvet is tudd gyakorolni. Ha például szeretsz fesztiválokra járni, akkor látogass el egy olyan rendezvényre, ahol sok a külföldi vendég, előadó, sőt ha van rá keret, akkor a külföldi események között is válogathatsz. Persze vannak pénztárcabarát megoldások is, Anna Minoli például úgy tanult meg angolul, hogy szinkron nélkül nézte meg kedvenc filmjeit, Ivan Stamenković pedig a Cartoon Network rajzfilmjeinek köszönheti, hogy tud ezen a nyelven is kommunikálni. Szívesen főzöl, akkor ne (csak) a magyar receptoldalakat túrd, hanem nézz szét az interneten. 

shutterstock 520243330

6. Szerezz új barátokat! Nagyon fontos, hogy az idegen nyelvet használd is, így megtanulod majd, hogyan kell ösztönösen beszélni, mert élőben nem biztos, hogy működik, ha mielőtt kinyitnád a szádat, minden mondatot gondosan lefordítasz fejben. Szóval keress a környezetedben anyanyelvi beszélőket, vagy ha erre nincs lehetőség, akkor levelezőtársat, csetpartnert, vagy bárkit, aki tud ebben a feladatban segíteni.

7. Ne aggódj, ha hibázol! Sokan azért nem mernek megszólalni egy másik nép nyelvén, mert félnek attól, hogy nem megfelelően használják azt, valamit rosszul mondanak majd. Ezt el kell engedni, a többség örül annak, hogy valaki vette a fáradságot, hogy elsajátítsa az ő nyelvét, értékelni fogják a próbálkozásaidat, és segítenek is majd abban, hogy tovább fejlődj. Ezzel sem sikerült teljesen megnyugtatnunk? Nos, ha nem mersz a veled hasonló korú emberekkel beszélni, akkor először társalogj nálad fiatalabbakkal. „Teljesen fellelkesültem, amikor szóba elegyedtem egy olasz kisgyermekkel, és kiderült, hogy ugyanazon a szinten beszéljük a nyelvet” – mesélte Judith Matz. Ó, és persze légy türelemmel, ha sokat gyakorolsz, akkor idővel te is folyékonyan beszélsz majd.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek