Így kerülheted el, hogy megrázzon a kilincs

Telente rosszabb a helyzet, egy párásítóval vagy egy kevés testápolóval ugyanakkor elkerülhetjük a rázós helyzeteket.

Milyen jó, hogy amúgy is kiszárad ilyenkor a kezünk! A dörzselektromosság okozta, általában persze ártalmatlan, de azért fájdalmas kisülések ellen szerencsére lehet azért védekezni. A többnyire egy vonalzó megdörzsölésével és mások hajának piszkálásával szemléltetett jelenség az egymáshoz dörzsölődő testek elektrosztatikus feltöltődése miatt alakul ki. A különböző töltöttségű tárgyak közötti töltésátvitel eredményezi aztán a telente még gyakoribb elektrosztatikus kisüléseket, amelyek ellen a páratartalom megnövelésével és a műszálas ruhák kerülésével védekezhetünk – írja a Daily Mail.

shutterstock 312815

Mindez általában a padlóval érintkező műanyag cipőtalpak miatt alakul ki, amelyek nem engedik a szép lassan felhalmozódó töltés folyamatos leadását. Egy jó elektromos vezető, például egy fémkilincs megérintésekor aztán egy kisülés formájában távozik a többlet. Nyaranta, a tárgyakat egy nagyon vékony nedves rétegbe burkoló magasabb páratartalom miatt ritkább a jelenség, ráadásul a telente megjelenő vastag műanyag pulóverek is könnyebben feltöltődnek, mint egy sima pamutpóló.

A kórházakban és az érzékenyebb elektromos műszerek közelében használatos antisztatikus burkolatok mellett egy párásító berendezéssel is sokat javíthatnak az apró csípésekre különösen érzékeny gyerekek és kutyák tulajdonosai, de egy antisztatikus spray beszerzésével, vagy a vízpermettel kissé megnedvesített ruhákkal is elkerülhető a dolog. A testápoló a magasabb páratartalomhoz hasonlóan a töltéskülönbségek egyenletesebb kiegyenlítését segíti egyébként. Egy-egy hosszabb autóút után szintén gyakori, hogy a kilincs megérintésekor megrázzuk magunkat, amire az ablak kiszállás előtti megérintése jelenthet megoldást. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra