Így készíts használható fotókat a tűzijátékról a mobiloddal

itt van 5+1 tipp, hogy mobillal is egész jó fotókat készíts a tűzijátékról.

Éljen augusztus huszadika, az államalapítás, Szent István és az új kenyér ünnepe! Na, meg a tűzijátéké. Ha azok közé tartozol, akik ilyenkor nem a rettegő kutyájukkal otthon összebújva káromolják a 7. századi kínaiak összes istenét, hogy feltalálták ezt a hülyeséget, hanem kedvező pozíciót elfoglalva az eget bámulod este 9-től akármeddig, akkor olvass tovább.

Te sem bírod ki, hogy ne próbálj meg legalább pár tisztességes fotót készíteni a tűzijátékról? Te is minden évben reménytelenül meredsz utána a tucatnyi bemozdult, elmosódott, használhatatlan absztrakt izére a mobilodon? Hát tényleg EGY SEM SIKERÜLT???Akkor íme adunk pár hasznos tanácsot. 

1. Kapcsold ki a vakut!

Egyrészt a mobilos vaku úgyis gyenge. Másrészt a vaku arra van, hogy megvilágítsa a fotózni kívánt dolgokat, de a tűzijátékot nem kell megvilágítani, mivel ő maga világít. Szóval semmi értelme vakuzni, legfeljebb akkor, ha a körülötted állókat akarod idegesíteni.

2. Fókuszálj!

Az autofókusz kényelmes a mindennapokban, de a tűzijáték fotózásánál csak zavaró és lassító tényező. A megoldás: rögzítsd a fókuszt a tűzijátékra. iPhone-on ezt úgy tudod megtenni, hogy a kamerát egy távoli fénypontra irányítod, mondjuk az első tűzijátékra, és a fókuszálás helyén hosszan (2 másodpercig) érinted a képernyőt. Ezzel zároltad az fókuszt és az expozíciós beállításokat is. Más mobilokon, vagy ha más kamera appot használsz, keresd az “AE/AF lock” beállítást.

shutterstock 534320269
Shutterstock

3. Próbálj nem mozogni és/vagy használj állványt!

Nem mozogni nehéz. Még nehezebb fixen tartani a telefont, ha közben nyomkodod a kamera gombját. A legjobb megoldás, ha beszerzel egy állványt. Nem kell nagy profi tripodokra gondolni, párezer forintért lehet venni miniállványt, aminek később is hasznát veszed. Ha erről már lekéstél és kölcsönbe sem tudsz szerezni senkitől, akkor támaszd a kezed egy oszlopnak, korlátnak vagy falnak, vagy bárminek, ami stabilan áll. Ügyelj a légzésedre, mert az is bemozdítja a kamerát. iPhone-osoknak további trükk a kézremegés elkerülésére: ha van hangerőszabályzó a fülhallgatódon, akkor annak a hangosítás gombjával is tudsz fotózni.

4. Készíts sok képet!

Majd utána kiválogatod a jókat! A legegyszerűbb és legfontosabb tanács, amit a gyakorlott fotósok is követnek, hogy sokat kell fotózni. Az hagyján, hogy tapasztaltabb is leszel ezáltal, de sokkal valószínűbb, hogy elkapsz pár szerencsés pillanatot. És azt sem nehéz belátni, hogy száz képből esélyesebb egy-két jól sikerült fotóra bukkanni, mint nyolcból.

5. Kísérletezz panorámafotóval!

A panoráma üzemmód nemcsak arra való, hogy bizarr szörnyeket csináljon mindenkiből (keress rá arra, hogy “elrontott panorámakép”). Érdemes a tűzijáték alatt is kipróbálni, egészen szép eredmény jöhet ki belőle. Arra kell csak figyelned, hogy ne vízszintesre, hanem függőlegesre állítsd be a panorámamozgást - ehhez a panoráma üzemmódban csak el kell fordítani a telefont.

shutterstock 663559276
Shutterstock

+ 1. Kis csalás: készíts videót!

Na jó, nem is csalás. Ha végképp nem akarsz bíbelődni a beállításokkal, akkor egyszerűen videózd le a tűzijátékot, utána keresd ki a legjobb pillanatokat, és készíts ezekből screenshotot. Valamivel rosszabb felbontású képek lesznek, mint ha fotóztad volna, de a semminél ez is jobb. Senki nem fogja megtudni!

Oszd meg másokkal is!
Mustra