Ezért nagyon rossz ötlet kínai potencianövelőt rendelni

A NÉBIH két, Kínából származó étrend-kiegészítőt vont ki a forgalomból, mert azokban tiltott összetevőt találtak.

A „Made in China” felirat nem feltétlenül jelent rosszat, de a táplálékkiegészítők esetében komoly egészségügyi kockázatokat rejthet, hiszen soha nem tudhatod, hogy a pirulákat milyen összetevőkből kutyulták össze. Ezt támasztotta alá a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) friss közleménye is. A hatóság internetes próbavásárlás útján rendelt két, Kínából származó potencianövelőt, amelyekben a szakemberek gyógyszer-hatóanyagot találtak. Ezzel az volt a bökkenő, hogy az étrend-kiegészítők élelmiszernek minősülnek, ezért szigorúan tilos ilyen anyagokat felhasználni hozzájuk.

Idegrendszeri problémákat okozhatnak

A NÉBIH közleménye szerint a hatályos jogszabályok értelmében a gyógyszer-hatóanyagok jelenléte kizárólag a gyógyszerekben engedhető meg, melyeket ellenőrzött és kontrollált körülmények között állítanak elő, ami ugyebár az étrend-kiegészítőkről nem mondható el. A szabályozás nem véletlenül ennyire szigorú. Az emberi szervezetbe kerülő gyógyszer-hatóanyagok orvosi szakértelem és felügyelet hiányában keringési vagy idegrendszeri problémákat okozhatnak.

Kivonták a forgalomból 

A NÉBIH mindkét potencianövelőt kivonta a forgalomból: a magyar forgalmazóknak megtiltotta, hogy eladják készleteiket, valamint elrendelte a vásárlókhoz került termékek azonnali visszahívását. Az érintett cégekre az eljárás során élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki.

Ezekről a termékekről van szó

A NÉBIH kéri a vásárlókat, hogy amennyiben az alábbi készítmények forgalmazását észlelik – a lakosság egészségének védelmi és a mielőbbi hatósági intézkedés érdekében – jelezzék azt a hivatal Zöldszámán (06-80/263-244) vagy e-mail címén (ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu):

Ingenium Növényi komponenseket tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula (4 kapszula)
Magyarországi forgalmazó: VIAPHARMA BT. 1164 Budapest, Vidám vásár út 71/b.
OGYÉI nyilvántartási szám: 13490/2013
Gyógyszerhatóanyag jelenléte: Thioaildenafil

08 15 Ingenium
NeBIh

SPX – Növényi kivonatokat tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula férfiak részére (2 kapszula)
Magyarországi forgalmazó: Outletclub.hu Kft. 6726 Szeged, Bérkert utca 92. B. ép.
OGYÉI nyilvántartási szám: 13485/2013
Gyógyszerhatóanyag jelenléte: Sildenafil, Tadalafil

08 15 SPX
NeBIh
Oszd meg másokkal is!
Mustra