Ezért szívás az azbesztes palatető

Házat néz? És palatetős? Akkor van esélye, hogy azbesztes legyen, ami nemcsak azért rossz hír, mert azt jelenti, hogy a tető már öreg, hanem azért is, mert ha le akarja cserélni, egy csomó pluszköltséggel számolhat. Az azbeszt ugyanis erősen rákkeltő anyag, ezért speciális szabályok vonatkoznak a bontására és elszállítására. Persze ez nem jelenti azt, hogy ön vagy az ott lakók állandó halálos veszélyben vannak, csak a bontás során keletkező por jelenthet veszélyt, alapállapotban a palatető még nem ok a rettegésre (és különben is, akkor már a fél ország kihalt volna). Ha azonban új cserepekben vagy komplett tetőcserében gondolkodott, akkor összeszedtük, miket kell tudnia a dologról - nemcsak gyakorlatilag, de anyagilag is.

Mi ez az egész?

A 60-as években terjedt el az azbesztpala Magyarországon, hullám- és síkpala kivitelben (igen, ezek voltak azok a szürke darabok, amikkel Jani bá' körbekerítette a tyúkokat), melyek ugyan korszerűeknek számítottak, de a hozzájuk használt anyag erősen rákkeltő. Azóta ráadásul eltelt 50 év, így ezek az anyagok elöregedtek, cserélni kellene őket. Ehhez azonban nem árt tudni, hogy az adott tető azbesztes-e vagy sem. Ezt biztosan laborvizsgálattal lehet megmondani, de ami biztos, hogy 11 éve, azaz 2005. január elsejétől tilos mindenfajta azbesztet tartalmazó termék előállítása és forgalmazása (41/200 (II.20.) Eüm-KöM együttes rendelet alapján). 

104003
Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.c.10
shutterstock 43213276

Miért veszélyes az azbeszt? 

Röviden azért,mert tüdőrákot okoz. Az azbeszt okozta egészségkárosodás nem azonnali (a lappangási idő 10-40 év), viszont végzetes. A azbesztszálak belégzése hosszú idő után okoz panaszokat, és többnyire gyógyíthatatlan betegségek kialakulásához vezet: azbesztózis, tüdőrák, gégerák, mesothelioma. Európában évente 20.000-30.000 ember hal meg napjainkban is az azbeszt egészségkárosító hatása miatt. Magyarország még szerencsének mondható az azbeszt-kérdést illetően, mivel a szennyezettség a becslések szerint közepes szintű.

Hol van azbeszt?

Gyakorlatilag mindenhol. Olcsósága és kiváló tulajdonságai miatt sok helyen használták az iparban (építőipar, járműgyártás, szigetelő anyagok, fékrendszerek, füstszűrők), így bárhol előfordulhat. A szórt azbesztet a '70-es évektől alkalmazzák, így számos gyárépület ezzel épült, de a panellakások jelentik az igazi veszélyt. A  Magyar Azbesztmentesítők Szövetségének becslése szerint  a beépített mennyiség, mintegy 400-450.000 m2-re becsülhető, ebből a lakóépületek mintegy 176.000 m2 -t tesznek ki. A cél, hogy 2023-ig azbesztmentessé váljon Európa.

Honnan lehet tudni, hogy melyik tető azbesztes és melyik nem ? 

Nagyjából sehonnan. Ha a háza az 50-es és 90-es évek közt épült és palával borított, akkor jó eséllyel azbesztes a tető, nyugodjon bele. A Bauhaus áruház megfogalmazása szerint "a régi héjazatok esetén az anyag hátlapján lévő jelölést kell megtekinteni. „NT” jelölés esetén biztosak lehetünk abban, hogy nem káros egészségünkre az elem. Hullámpala esetén benyomott kóddal rendelkezik a termék. Amennyiben a felirat rosszul olvasható, érdemes krétával átsatírozni és a jelölés láthatóvá válik. Síkpala termékek esetén a szabvány az elemek 15%-ának tartós megjelölését írja elő. Itt is az „NT” jelölést kell megkeresni" -írják oldalukon. 

Mennyibe kerül mindez?

Sokba. Ugyanis az kell hozzá, hogy szakember végezze a régi tető bontását védőfelszerelésben, majd a meghatározott módon szállítsa el a veszélyes hulladéknak minősülő azbesztes palát. Ezt csak néhány cég végzi el az országban, viszont jó tudni, hogy egyes pala- és tetőcserépgyártók (mint például az Eternit) azzal próbálnak új vevőket találni, hogy viszonylag olcsón vitetik el a régi palát, ha az ember az ő terméküket rendeli meg. A bontáshoz kell egy brigád, egy vagy több  speciális kontérner, és  pénz. Egy kiló pala leadása ugyanis 65 forinttól indul nagyságrendileg, a pala súlya pedig 6,25kg/nm - száraz állapotban. 

A bontás előtt készül egy bontási terv, melyet megkap a környezetvédelmi és munkavédelmi hatóság. Ha ez megvan, jöhet a bontás, amit elvégeznek a szakemberek, majd elszállítják a palát, melyet átvesznek az erre szakosodott telepen és erről igazolást állítanak ki. 

Milyen megoldások léteznek még?

Ha hajlandóak vagyunk fizetni a bontásért és az elszállításért, akkor jön a következő felismerés, mely szerint amelyik tetőszerkezet jó volt a palának, nem biztos, hogy jó a cserépnek is, ugyanis a cserép jóval nehezebb.

Ha tehát nem akar teljesen új tetőt, mert amúgy jó állapotban van a régi, akkor megoldás lehet a bitumenes lemezfedés: nem nehéz, nem drága, gyorsan megvan a munka és nem kell bontani hozzá. A látvány nem az igazi, viszont instant megoldást jelent.

A másik variáció lehet a régi tetőre elkészített fa segédváz (amire vagy kerül tetőfólia, vagy sem, attól függően, hogy beázik-e már a tető). Erre kerül a cserepes lemez vagy a bitumenes zsindely, ami gondoskodik a szép új tetőről. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek