Ha lusta, jótékonykodjon a munkahelyén!

Mindannyiunknak vannak olyan ruhái, tárgyai, melyeket már nem fog használni, miközben mások lehet, hogy épp ilyesmikben ebben szenvednek hiányt. Nagyjából ebből az ötletből indult ki a Cseriti Adományboltok rendszere Magyarországon - Anglában például az Oxfam hálózat hasonló - ahová betérve olcsón lehet vásárolni vagy leadni dolgokat. A rendszer jól működik, ma már Budapesten működik hat bolt, jelen vannak a Vaterán és a Jófogáson is.

Most viszont elindult a Cseriti box rendszer, amely azoknak segít, akik nem jutnak el az üzletekbe leadni a szükségtelen tárgyakat. Csak egy telefon vagy email, és máris érkezik a doboz, amit aztán ingyen elvisz a szövetkezet, ha tele lesz.

A tuti win-win szituáció mellett szóló érv, hogy a környezeti fenntarthatóság az újrahasználat révén nő, a hulladék csökken. A rászorulók olcsón vásárolhatnak, ráadásul az adományboltokban dolgozók és az egyedül itt működő begyűjtő szolgálaton keresztül munkaerőpiacról kiszorulók számára teremtenek munkalehetőséget.

Számokban kifejezve ugyanezt: 2011 óta a hat boltból 800 tonna bútor és használati tárgy került 100 ezer emberhez, akik a becslés szerint 150 millió forintot tudtak így spórolni, és mindeközben 12 ember kapott állandó munkát a szövetkezetnél. Ha pedig ön is szívesen segítene a rászorulóknak, vegye figyelembe, hogy egy ilyen munkahelyi dobozzal nemcsak ön tudhatja le egyszerűen az adakozást, de a valószínűleg a kollégái is kapva kapnak majd a lehetőségen, így olyanokat is bevonzhat, akiknek maguktól talán nem is jutott volna eszükbe, hogy így is segíthetnek a rászorulókon. 

folyamatábra
Oszd meg másokkal is!
Mustra