Bőven lenne hova fejlődni a taxis alkalmazásoknak

Mivel már több napja tart a taxisok tiltakozása az Uber ellen, megnéztük hova is lehetne fejlődni, hogyan tudnák felvenni a harcot a társaságok a közösségi személyszállítással, na meg a technikai fejlődéssel. Megnéztük mit tudnak a társaságok appjai, hiszen 2016 van, a legtöbb ember a telefonján rendel pizzát is, miért ne tenné ugyanezt a taxival? Megmondjuk: azért, mert alig akad használható alkalmazás rá. 

Persze telefonon is lehet rendelni taxit, de ha valahol, hát tényleg a taxiknál lenne értelme kicsit leépíteni a diszpécser központokat, hiszen annál egyszerűbb és egyértelműbb dolog nem sok létezik, mint hogy állok valahol és oda rendelek egy autót. Telefonon először meg kell győződni, hol is vagyunk pontosan, mi az utca neve és a házszám, majd jönnek az olyan keresztkérdések, mint hogy a páratlan oldal-e, ismeretlen keresztutcákra vonatkozó kérdések, majd egy újabb telefon, miszerint már tíz perce vár ránk a sofőr, csak a 4 sávos út másik oldalán áll, de át is lehet futni, vagy alig 300 méterre van egy zebra, ott is át lehet jutni, hajrá. 

A majdnem tökéletes applikáció

Tudjuk, hogy a tökéletes nem létezik, ezért csak egy majdnem tökéletes alkalmazás ismérveit szedtük össze, aminek alappillére az lenne, hogy normálisan működjön. Csodás lenne ha fizetni is lehetne vele, mindenkinek egyszerűbb volna így, a sofőrnek például kevesebbszer kellene azzal szembesülni, hogy nem tud visszaadni, és az sem lenne gond ha a kártyás terminál elromlik. Az utas örülne ha már megrendelésnél láthatná, merre vannak szabad autók, és már előre jelezhetné, ha nem szeretné egyik rádió műsorát sem hallgatni, sőt az URH-rádión futó diskurzus az előző napi meccsről vagy a következő rendelésekről sem érdekli túlzottan. Jó lenne látni, merre jár éppen a megrendelt autó, milyen útvonal lenne az ideális, hogy eljusson a célig, nagyjából milyen összegre számíthatunk, és az is hasznos lenne, ha értékelhetné az utazását, hiszen ez mind a társaságoknak, mind a többi utasnak kiváló visszajelzés lehetne. Nos, a legtöbb jelenleg is letölthető alkalmazás már itt elvérzett. A legtöbb, ami elmondható, hogy vannak alkalmazások, amelyek jobb esetben működnek, de még akkor is bőven távol állnak az idillitől. 

A taxitársaságok alkalmazásait néztük végig használhatóság szempontjából. Az, hogy egy ilyen rendeléssel mikor érkezik meg valójában az autó, már nem feltétlen az alkalmazástól függ, hiszen ott már a sofőr esetleges bénázása is közrejátszhat ugyanúgy, mint a telefonos rendelésnél. Csak azt néztük, mit tudnak az alkalmazások és mennyire egyszerűen kezelhetőek. Fizetni egyikkel sem lehet, de találtunk olyat, ami már a Dunába kíván, pedig még nem is rendeltünk autót. 

6X6 Taxi

Elég fapados alkalmazással támad a 6X6 taxi, aminek talán egyetlen előnye, hogy nagyjából pontosan képes megtalálni a GPS a tartózkodási helyünket. Utána viszont még legalább 15 percig díszeleg a telefonon, hogy az alkalmazás éppen az aktuális helyzetemet használja, hiába léptem már ki belőle 14 perce. Semmi luxusra ne számítson, megadja a nevét, hogy mikorra kéri a fuvart, hányan utaznának, valamint a megjegyzést, utána pedig rendel, ha éppen nem zárja be magát az alkalmazás. Regisztráció nincs, kedvenc címeit sem tudja elmenteni, ráadásul a megjelenése is olyan mintha úgy 3-4 éve foglalkoztak volna vele utoljára. (iOS, Android)

Teljesen semmilyen applikáció.
Teljesen semmilyen applikáció.Dívány

Budapest Taxi

Már ott elvesztünk, hogy egy üzenet fogadott, miszerint már nem kell regisztrálni, majd miután ezt tudomásul vettük, azonnal a regisztrációs oldalra navigált az alkalmazás. A regisztráció során a legfőbb adatok megadása mellett még visszajelző kódot is kaptunk SMS-ben. Ezt érdemes megőrizni, mert csak havonta egyszer lehet kérni az újraküldését, az nem derült ki sehol, hogy miért. Ha megvan, már beírhatja a kedvenc címeit, értékelheti az utazását, nyomon követheti hol tart a rendelés, módosíthatja vagy törölheti is. Sajnos egyiket sem sikerült kipróbálni, mert már a cím beírásakor összeomlott az egész alkalmazás, ami így teljes mértékben használhatatlan. Csak azért nem voltunk kitartóbbak, mert erről az applikáció értékelői is ugyanígy vélekednek, és  már 2015 júliusa óta jelezték a fejlesztőknek, hogy nem működik az alkalmazás, egyelőre azonban nem tűnik úgy, hogy ez bárkit is érdekelne. (iOS, Android)

City Taxi

A City Taxi alkalmazása már ott megbukott, hogy a Blaha Lujza tér környéki tartózkodási helyet pontosan a Duna közepére saccolta. Ezen kívül annyit tud, hogy az előzményeket rögzíti - és itt meg is állt a tudománya. Maga az applikáció külleme teljesen elavult, még arra sem képes, hogy a képernyő méretéhez alkalmazkodjon. 2012-ben jött ki, akkor még lehet, hogy teljesen modernnek számított, de a legjobb példája annak, hogy folyamatos fejlesztések nélkül teljesen feleslegessé válik az egész. 2016-ban egy 2012-es (és ennek sajnos megfelelő színvonalú) alkalmazással megmaradni a piacon lehetetlen, és nem csak azért, mert borzasztóan néz ki, hanem mert használhatatlan is az újabb készülékeken.  (iOS, Android)

Azzal kezdte, hogy szerinte a Dunában vagyunk.
Azzal kezdte, hogy szerinte a Dunában vagyunk.Dívány

Főtaxi

Az egész teszt során a Főtaxi alkalmazása volt az egyetlen, amitől nem éreztük úgy, hogy időcsapdába kerültünk. Messze nem tökéletes, de a regisztráció legalább gyors és egyszerű, a helyet pontosan belőtte, de nagyon egyszerűen lehet rajta módosítani is. Az oldalsó sávban a kedvenc címek és korábbi rendelések mellett pedig megtalálja a menetdíj kalkulátort, ami térképen mutatja, hogy melyik a legoptimálisabb útvonal az úti célhoz, és kalkulál egy összeget is, hogy mennyibe fog mindez kerülni. Több nyelven is elérhető, ráadásul lehet kérni jelzést, mikor megérkezett az autó, sőt már a rendelést is nyomon lehet követni. Ha még fizetni is lehetne vele, vagy akár értékelni, akkor ez egy kimondottan használható applikáció lenne. (iOS, Android)

Taxi 4 és Tele 5 

"A mobilrendelés jelenleg karbantartás alatt van, kérjük hívja központi számunkat" - üdvözöl egyelőre ezzel az üzenettel a Taxi 4 applikációja. Egyébként szintén nem lenne rossz, mert amellett, hogy nyomon lehet követni hova hívott már taxit, a beállításokban jelezheti, hogy milyen rádióadó szóljon a taxiban, mikor megérkezik és hogy zavarja-e az URH rádió. Sőt arra is van lehetőség, hogy a nyári kánikulában az applikáció segítségével jelezze, hogy olyan autót szeretne, ami annyira hideg, mint egy jégverem. Pontosan ugyanilyen a Tele 5 applikációja, azzal a különbséggel, hogy az nem írja, hogy éppen nem működik. De egyébként még a színek is stimmelnek nagyjából.  (iOS, Android)

Taxi 2000

Ugyanaz a gyártó, mint a 6X6 taxi esetében, az utolsó frissítés is nagyjából ugyanakkor lehetett, valamit ez is még jó sokáig használja a tartózkodási helyünkre vonatkozó adatokat a háttérben akkor is, ha nem rendeltünk autót. Extra funkciókkal ez sem rendelkezik, a legtöbb, amit el lehet várni, hogy jelzi ha közelít a megrendelt autó. (iOS, Android)

IMG 9248.PNG
Dívány
Oszd meg másokkal is!
Mustra