Így szorítsa ki a kánikulát a lakásból

A forróságban és a kánikulában a legtöbb embernek egyetlen vágya, hogy végre egy kicsit ejtőzhessen a hűvös szobában. Ha azonban kint közel 40°C van, akkor ez a feladat nem is olyan egyszerű. Összeszedtük a leginkább használható szobahűtési eszközöket, ötleteket, és árakkal együtt vizsgáltuk, melyik lehet a legjobb.

Naproló

Ha a naproló mellett teszi le a voksát, akkor tulajdonképpen egy olyan sötétítőt vesz, melyen apró lukak hivatottak biztosítani a levegő áramlását. Ezek között is vannak azonban eltérések, hiszen egyesek áttetsző anyagból készülnek, mások pedig teljesen sötétítenek. Természetesen itt az igények döntenek, árban pedig nagyjából 2 és 22 ezer forintot számolhat négyzetméterenként.

000 NIC2003091876797
Fotó: Hrvoje Polan

Ablakfólia

Az ablakfólia is tökéletes megoldás lehet a meleg ellen, csakhogy ebben az esetben egy állandó megoldással kell számolnia. A fólia esetében ugyanis nincsen lehetőség arra, hogy azt levegye, amikor úgy érzi, nincsen rá szüksége. A sötétítés ebben az esetben télen - nyáron jelen van, vagyis csak akkor tegye le e mellett a voksát, ha ez nem zavarja. Cserébe viszont nem csak az árnyékolásról gondoskodhat, hanem akár színessé is teheti a beáramló fényt, ha az ablakfóliát is változó árnyalatokban rendeli. Az ára a 990 forintos egyszerű kiviteltől az 1500 forintos színezett, vagy akár 15 000 forintos UV szűrős verzióig terjed, de persze e fölött is találhat szép számmal (a méretek változnak, de nagyjából egy 50X300 centis darabokkal számolhat).

TSI-Flim-info3
Fotó: thinksmartinsulation.com

„Lakások, családi házak esetében a színes verzió kevésbé jó megoldás – a lakóterekben fontos a jó és természetes fény. Az ablakfólia inkább a fényáteresztő függönyt helyettesíti – a belátás ellen véd elsősorban, de persze ad némi védelmet a napsütés ellen is.

Az ablakfólia egyébként inkább biztonságtechnikai megoldásként kerül szóba, illetve olyan helyiségekben, ahol nem tud vagy nem szeretne függönyözni (fürdőszobákban pl.)” – mondja Zsoltai Tünde lakberendező, látványtervező.

Léghűtős ventilátor

Egy kissé bumfordi megoldás, de kétségtelenül működik. A szerkezet üzemeltetéséhez vízzel, vagy jobb esetben jéggel kell feltölteni az arra alkalmas tartályt, így a folyadék párolgásának segítségével hűtheti a szobát. A hatásfok akkor tökéletes, ha részben nyitott ablaknál üzemelteti a gépet. Hátulütője, hogy folyamatosan cserélgetni kell benne a folyadékot, és nem is éppen egy halk szerkezet. Az ára azonban lényegesen jobb, mint egy klímáé, hiszen már 20 000 forint körül is beszerezhető. Természetesen a márkásabb darabokért akár 80 ezer forintot is elkérnek, de ennyiért már egy klímát is beszerezhet.

maxresdefault

Párásító ventilátor

 
euronics
 

Ez is hasonló elven működik, mint a léghűtős verzió. A különbség gyakorlatilag az, hogy ebben az esetben csak vizet használhat a párásításra, cserébe azonban akár a teraszon, vagy az erkélyen is működtetheti, viszonylag jó hatásfokkal. Az elv ebben az esetben is a párásítás, de itt a ventilátor erős légárama is hozzátesz a folyamathoz (a léghűtős esetében a ventilláció azért nem olyan erős). Az ára azonban sokakat visszahőkölésre késztethet, hiszen ugyan annyit elkérnek érte, mint a léghűtéses verzióért, bár tény, hogy olyan nagyon sok különbség nincs a kettő között.

„Ez a megoldás inkább csak akkor ideális, ha nagyméretű terasza van és az ott töltött időben szeretné hűteni a teret, pl. egy összejövetel alkalmával. Egyébként nem igazán lehet kihasználni.”

Klíma

Ha igazán jó megoldást szeretne a kánikulában, akkor a klíma lehet a nyerő. Sajnos a fogyasztása, és a környezetre gyakorolt hatása messze nem kedvező, de ha nem használja folyamatosan, akkor nem rokkan bele a villanyszámlába sem. 50 ezer forinttól már beszerezhetőek az olcsóbb, és kevésbé mutatós darabok, de ha a desig sem elhanyagolható tényező, akkor akár 3 millió felett is járhatnak az árak.

Létezik belőlük mobil verzió is 36 ezertől a több százezres verziókig. Ezek hatásfoka nem rossz, és mozgathatóak is, ami külön előny, de azért nem nyújtják ugyan azt a kényelmet, amit a fali társaik.

„Egy kisebb lakás esetében ez lehet a nyerő megoldás – egy beltéri egységgel egy kisebb, kb. 40-50 m2 nagyságú lakásban kellemes hőmérsékletet lehet biztosítani.

shutterstock 95586319

Természetesen igény esetén minden lakóhelyiség – hálószobák, nappali terek – egyenként temperálhatóak, ha mindenhol van egy-egy beltéri egység. Ebben az esetben a beruházási költség elég magas lehet, hiszen a készülékek árán kívül a kiépítés költségei is elég magasak lehetnek a helyi adottságok függvényében.

A mobil klímák egy-egy helyiség hűtésére megfelelőek. Azt tudni kell, hogy a mobil klíma működtetéséhez kell egy kivezető nyílást biztosítani, amit általában az ablak v. erkély ajtó üvegébe vágott kb. 15 cm átmérőjű lyuk jelent. Ez a nyílás a kánikula szezonon kívül is sajnos ott marad, a téli időszakban valamilyen hőszigetelő anyaggal kell lefedni.” – fűzi hozzá a szakértő.

Alternatívák

A szoba hűtéséhez három dologra van szükség: légmozgásra, párásításra és árnyékolásra. Ezeket megteheti akkor is, ha nem vesz semmilyen kütyüt, bár a hatásfok nem lesz annyira jó. Az árnyékolás esetében a legegyszerűbb, ha összehúzza a sötétítőket, amíg dolgozik, vagy amíg nagyon erősen tűz a nap. A légmozgás sajnos nem csak rajtunk múlik, de akkor is figyeljen arra, hogy lehetőleg este szellőztessen, ne a forró levegőt engedje a lakásba.

A párásítás megoldása egy picit nehezebb feladat. Ha nem akar külön gépet beszerezni erre a célra, vagy folyamatosan vízzel töltögetni a kitett tálkákat, akkor sok növénnyel érheti el a célját. A növények ugyanis a nagy melegben intenzíven párologtatnak, amivel még a szoba levegőjét is hűtik

Ezen kívül az interneten is rengeteg csináld magad klíma található, amiknek nagy része vicces, és egyáltalán nem működik, de azért találhatóak közöttük jó ötletek is. például a párásító ventilátor kiváltható azzal is, ha a gép elé egy kisebb asztalt tesz, melyet megpakol jégkockákkal teli tálakkal. A ventilátor a párolgó jég hűvösét fújja szét a szobában, bár a helyigénye egy kicsit nagy.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Mustra