Több mint egy milliárdos bírságot kapott az Auchan

Egymilliárd-hatvanegymillió-háromszázezer forintos büntetést kapott az Auchan a Gazdasági Versenyhivataltól. A hatalmas bírságot azért kapta, mert mert egyoldalúan díjat számított fel beszállítóinak, hogy termékeik bekerülhessenek az üzlet árukészletébe - álla a GVH közleményében.

A vizsgálat szerint az Auchan 2006. június 1. és 2014. december 31. között a nem élelmiszer jellegű termékek beszállítóinak mintegy háromnegyedétől egyedi, százalékos mértékű, forgalomtól független, az átvett teljes nettó áruértékre vetített utólagos árkedvezmény-támogatási díjat kért azért, hogy az érintett vállalkozás bekerülhessen vagy bennmaradhasson az Auchan árukészletében. A GVH szerint ezért semmilyen szolgáltatást nem kapott a beszállító, annak semmiféle teljesítményösztönző funkciója nem volt, tehát az gyakorlatilag – elnevezésétől eltérően – díjként működött.

Fotó: Huszti István
Fotó: Huszti IstvánHuszti István

Kereskedelmi törvény

kereskedelmi törvény tiltja, hogy egy kereskedő egyoldalúan díjat számítson fel a beszállítóinak, hogy azok a kereskedői beszállító listára, illetve termékeik a kereskedői árukészletbe kerüljenek, továbbá nem szabhat ki díjat más, a beszállító által nem igényelt szolgáltatásért sem.

A GVH az egészen pontosan egymilliárd-hatvanegymillió-háromszázezer forintos bírság kiszabásakor az Auchan utólagos árkedvezmény-támogatásból elért nettó forgalmából indult ki. A határozat szerint súlyosító körülményként értékelték, hogy az Auchan változatlanul folytatta jogsértő magatartását az után is, hogy a GVH nyilvánosságra hozta a 2012. júniusi, a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft.-vel szemben, hasonló okok miatt hozott határozatát. Ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe a GVH, hogy a beszállítók egy része (átlagosan 44%) nem kiszolgáltatott piaci szereplőnek tekinthető kis- és középvállalkozás volt.

Update: reagált az Auchan

„Az Auchan Magyarország Kft. ma értesült a Gazdasági Versenyhivatal határozatáról, melynek sem az érvrendszerével, sem pedig a kiszabott, példa nélkülien magas bírságával nem ért egyet. Az Auchan Magyarország Kft. az elmúlt 17 évben, megalakulása óta minden jogszabályt betart, így a kereskedelmi törvényt is. Vállalatunk nem követett el jogsértést, ezért minden rendelkezésre álló jogi eszközt meg fogunk ragadni azért, hogy ezt be is bizonyítsuk, és bízunk a bíróság tisztán látásában” –mondta el Dominique Ducoux, az Auchan Magyarország Kft. vezérigazgatója.

Oszd meg másokkal is!
Mustra