no

Tartson erdőt a szobában!

Ön is szeretné, ha a nappalijában bólogató koronájú, zöld lomberdő fogadná? Hogy ezek akár cserépben is megmaradnának és erdőszerűvé tennék a kiválasztott sarkokat? Erre megvan a lehetőség, de a kis fácskák odafigyelést, és gondoskodást igényelnek.

Szobai fa, vagy fának nevelt növény?

A fák – legalábbis a klasszikus értelemben vettek – nem éppen a szobába való növények. Hiába tudjuk, hogy egy cserépben nagyon mutatósak lennének, nem elég nagy számukra a hely. Ezt persze kiküszöbölheti, ha kellően nagy dézsát választ a növény számára, ám azzal számoljon, hogy az átlagos lakások többsége egy ekkora cseréppel gyakorlatilag tele is van.

126026708
Richard Felber / Europress / Getty

Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne tarthatna olyan növényeket, melyek fákra emlékeztetnek, hiszen fotókon és kertészetekben is találkozhatott már ilyen kisebb verziókkal. Több olyan növény is van, melyek folyamatos metszéssel és gondos odafigyeléssel faszerűvé nevelhetőek.

Egyes növények eleve fa alakúra nőnek, így különösebben nem kell foglalkozni a metszésükkel, alakításukkal. Ilyen például a szobafenyő, vagy éppen a banán, mely ugyan klasszikusan nem fa alakú, de metszést biztosan nem igényel. Az olyan fák esetében, mint a citrom vagy a szobahárs, a folyamatos alakítás segítségével elérheti, hogy olyan kis fácskát neveljen, amilyet csak szeretne

Venni vagy nem venni?

Az ember rendszerint türelmetlen, és azonnal szeretne hozzájutni a szobában tartható fácskákhoz, méghozzá kifejlett méretben. Ha önnek is ez a célja, akkor számoljon azzal, hogy mélyen a pénztárcájába kell nyúlnia, mert a látványosabb példányok kifejezetten borsos árakkal rendelkeznek. Ezen többnyire az sem javít sokat, ha nem a virágüzletből, hanem olyasvalakitől szerzi be őket, akinek már kinőtték a lakását.

156860929
Victoria Pearson / Europress / Getty

A biztos (bár fárasztóbb és hosszadalmasabb) megoldás tehát az, ha Ön neveli fel a szobai fákat. Ez persze azt is jelenti, hogy nagyon oda kell figyelnie az igényeikre, hiszen a fiatalabb növényeket nagyon könnyű rövid úton kinyírni azzal, ha nem a megfelelő gondoskodásban van részük.

„A szobafenyőnél fontos a megfelelő mennyiségű öntözés, ill. tápanyag utánpótlás. Nyáron kirakhatja a kertbe meleg, félárnyékos helyre. Télen viszont be kell vinnie a lakásba hűvös, ám fényben gazdag, nem túl száraz helyre. Ellenkező esetben felkopaszodhat, leveleit eldobhatja.

A szobahárs esetében fontos a megfelelő tápanyagellátás, különben nem fog virágozni. Évente ültesse át jó minőségű talajba. Gyors növekedése miatt metszést igényel. Nyáron kiteheti hűvös árnyékos helyre.

A banánt nyáron ne rakjuk tűző napra valamint meleg helyre, mert levelei elsárgulnak, télen a viszonylag hidegebb helyeken is átteleltethető. Tápanyagban gazdag talajba ültesse, majd később ne feledkezzen meg a kellő tápanyag utánpótlásról sem.

A citrom esetében fontos a rendszeres tápanyag ellátás. Nyáron rakja ki napos, meleg helyre, télre vigye be a lakásba ahol fényes, hűvös helyre helyezze el, mert ha itt is meleg helyen van, lehullajthatja a leveleit. Télen ne tápozza és csökkentse az öntözést is” – tanácsolja Ónozó Krisztián, az Evergreengarden kertészmérnöke.

74420930
Dea/g.cigolini / Europress / Getty

Tér és átültetés

Amikor megszületik önben az elhatározás, hogy ilyen, a szobához mérten viszonylag nagy méretű növényekkel töltené fel a lakást, mindenképpen gondolja végig, hogy elegendő hely áll-e a rendelkezésére. A növények többsége ugyanis nem viseli jól, ha állandóan új helyre pakolja őket, így a helyüket úgy kell megválasztani, hogy a növekedéshez is legyen elég terük, illetve a körülmények is ideálisak legyenek a fejlődésükhöz. Nagyon rossz érzés, amikor az évekig nevelgetett fácska az áthelyezés utáni hetekben minden levelét eldobja és elpusztul, vagy ha a kitartó gondozás után meg kell válni a növénytől, mert nem találunk számára helyet.

A szobanövényeket egy-két évente jó átültetni: így frissül a földjük, és a növekedésüknek is van elegendő hely. A fává cseperedett-nevelgetett díszek azonban már nem viselik jól ezt a procedúrát. Ezeknél a növényeknél a föld felső 5 centijét kell eltávolítani óvatosan. Ebben a rétegben halmozódnak fel ugyanis a tápoldatok visszamaradt részei, illetve az öntözővíz olyan molekulái, melyeket nem tud hasznosítani a virág. Ha ezt a réteget rendszeresen lecseréli friss földre, akkor a növény sokáig egészséges és szép marad.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
no
Mustra