Így készítsen sziklakertet

Egy kert szépségét nem csak az határozza meg, hogy tulajdonosa mennyit foglalkozik vele, hanem az is, és milyen megoldásokat alkalmaz benne. Egy sziklakert például remek megoldás lehet, amit akár ön is elkészíthet a saját kezével. Azonban, hogy valóban mutatós legyen, és ne egy kőbányára hasonlítson, hallgasson szakértőnkre, és tervezze meg előre a folyamatot!

Hova telepítse a sziklakertet?

A kérdés nem is annyira egyszerű. Elvégre gyakorlatilag bárhová telepítheti, csak éppen az nem mindegy, hogyan fog kinézni, miután elkészült vele. Ráadásul azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy mennyire lesz szem előtt, mennyi energiát és pénzt fektet bele, hiszen a munka gyümölcsét élvezni is szeretné. Maga a sziklakert nem olcsó mulatság, és a fenntartása sem annyira egyszerű, mint azt elsőre gondolná. Ahhoz, hogy igazán mutatós lehessen, mindenképpen érdemes néhány alapszabályt betartania. Ezek között az első, hogy a tájolása lehetőleg déli-délnyugati legyen, ez ugyanis a legkedvezőbb a sziklakerti növények számára. A kövekkel kirakott részt tervezheti a ház mellé - ebben az esetben érdemes az ágyást kissé megemelni –, sík területre, vagy lejtős részekre. A méretét tekintve az igazán nagyoktól egészen az aprókig akármilyen elképzelés megvalósítható.

„Ha figyelembe vesszük, hogy a legkisebb szikla is kb. 20-25 cm hosszúságú, könnyen belátható, hogy a sziklakert legyen legalább 5 m2, így a sziklák elhelyezése után még marad hely a növényezésre is. A látványos sziklakertekben törpe örökzöldek is vannak, ezek minimális mérete darabonként 0,25 m2, továbbá a sziklakerti évelőket előnyösebb 3-5 darabból álló csoportba rendezni, hogy azok később összefüggő virágtakarót alkothassanak" – ajánlja Kolozsvári Zita, a Fahéj Bt. kertépítője.

Fotó: Otthontérkép
Fotó: Otthontérkép

Kövek, sziklák, kavicsok

Természetesen egy sziklakert egyik legfontosabb elemei a sziklák – a növényeken kívül. Az, hogy milyen, és mekkora darabokat használ fel az építés során, attól függ, milyen stílusú kertet szeretne létrehozni, és természetesen attól, hogy milyen lehetőségei vannak. A határozott, egyenes vonalakkal rendelkező, faragott darabok, vagy éppen az erősen lekerekítettek is tökéletesen megfelelnek a célra, de ebben az esetben nem lesz természetes a hatás, hiszen sokkal inkább a geometrikus formák érvényesülnek. Ebbe a sziklakertbe ugyancsak a geometriát szem előtt tartva kell a növényeket is telepíteni, és természetesen karbantartani, metszeni.

A természetes hatás érdekében határozott alakkal nem rendelkező, egyenetlen felszínű, kisebb és nagyobb sziklákat érdemes használni. A legjobbak azok a kövek, melyek egyébként is a felszínen helyezkedtek el, mert a hatás ezekkel lesz a leginkább természetes. A méretüket tekintve szabad választása van, de azzal számolni kell, hogy mozgatni is sokkal nehezebb a nagyobb darabokat, illetve a hatalmas sziklák – bár valóban mutatósak – nehezen kihasználhatóak a növények beültetésénél. A természetes hatás fokozása érdekében a köveket félig érdemes a földbe süllyeszteni. Ezzel olyan képet fest, mintha a sziklának csak a csúcsa állna ki a földből, vagyis a kert nem emberkéz alkotta terület, hanem már a kezdetektől ott van.

Laza talaj, talajtakarás

A sziklakert elkészítése előtt mindenképpen érdemes egy jó alapot készíteni a kert számára. Ezt megteheti akkor, ha laza, kavicsos, homokos talajt teszt a majdani sziklák alá. Erre azért van szükség, mert azok a növények, melyek szeretik a kövekkel kirakott közeget a pangó vizet nem tűrik, vagyis a megfelelő vízelvezetésről gondoskodni kell. A laza talajnak azonban megvannak a hátulütői is. Az egyik ezek közül az, hogy a frissen beültetett, még erőtlenül kapaszkodó növények könnyebben kiszáradnak, főleg ha azt is figyelembe veszi, hogy a laza talaj kevésbé tartja a nedvességet. Hogy ezt elkerülhesse érdemes talajtakarót alkalmazni, ami lehet fakéregtől elkezdve az apró kavicsig bármi, amit szépnek és oda illőnek talál. Az így felvitt talajtakaró réteg nem csak azt segíti elő, hogy a föld lassabban száradjon ki, de a magról kelő gyomok terjedését is megnehezíti, bár nem akadályozza meg.

Fotó: Otthontérkép
Fotó: Otthontérkép

Növények

Egy nagyon fontos részlete lehet a tervezésnek, és persze a kivitelezésnek is, hogy megtudja, eldöntse, mit érdemes, és mit lehet ültetni a sziklakertbe

„Szirti ternye, kárpáti harangvirág, kínai szegfű, réti szegfű, zergevirág, záporvirág, örökzöld tatárvirág, díszlen, illatos ternye, törpe tollborzfű, lángvirág, porcsinrózsa – ez csak néhány az ültethető virágok közül. A törpe örökzöldek esetében is széles a választék, alacsony cserjéket, - mint a törpe kecskerágófajták, törpe borbolyák, hebék- is ültethet, de, fűszernövényeket és levendulát is telepíthet. Ha elég méretes a sziklakert, nyugodtan rakhat bele törperózsát vagy talajtakaró rózsát is”- tanácsolja a szakember.

Sokan érzik úgy a sziklakertek kialakításánál, hogy kaktuszokat és pozsgásokat is kell telepíteniük, hiszen különlegesek, és a kövek között is nagyon jól mutatnak. Ám a gondozásuk más, mint a legtöbb ide ültetett növényé

„Ha pozsgásokat és kaktuszokat telepít a sziklakertbe, akkor arra kell figyelni, hogy a talajtakarásra használt takaróréteg ne tároljon túl sok nedvességet, mert fennáll a növények elrohadásának veszélye. A kaktuszok alkalmazásakor külön figyelmet érdemel, hogy a fenntartás során feltétlen kesztyűben dolgozzon, illetve csak olyan helyen telepítse őket, ahol megakadályozható, hogy sem állatok, sem gyermekek ne férjenek hozzá a sérülés veszélye miatt. Napos, védett helyen bátran kísérletezzen télálló fajtákkal” – mondja a szakértő

Ha nem lenne elég a fajták és a színek szem előtt tartása, akkor azzal is tisztában kell lennie, hogy az sem mindegy, mekkora növényekben gondolkozik

„A növények kiválasztásakor fontos tudni azok végleges növekedési magasságát, ideális ültetési távolságát, hogy megelőzze az egymás kárára történő helyfoglalásokat. Érdemes kijelölni a sziklakertnél fő fókuszpontokat, mert a különböző növénymagasságok mellett a rálátás, formai és színharmónia kialakítása is fontos szempont. A törpe örökzöldek is idővel megnőnek akár 2-3 méter magasra is, ezért semmi esetre se zsúfolja tele sziklakertjét velük, a törtető fajtákat inkább háttérnövényként ültesse be. Mivel a fény fontos szerepet játszik a sziklakertben, ezért az árnyékolás miatt 50-60 cm-nél magasabbra növő növényeket lehetőleg ne tegyen a terület közepére. Ha meszes bázisú sziklákkal dolgozik, kerülje a savanyú talajt igénylő növényeket!

Fontos megemlíteni, hogy egy virágfajtából érdemes több tövet is beültetni, lehetőleg csoportban, mivel ezek részben összenőnek, illetve ráfolynak a sziklákra. Érdemes különböző időszakokban nyíló növények közül választanunk, hogy tavasztól őszig legyen folyamatos virágzás a sziklakertben!

Fotó: Otthontérkép
Fotó: Otthontérkép

Fenntartás

Amikor a sziklakert alkotásának gondolatával kacérkodik, azt se felejtse ki a sorból, hogyan fogja azt fenntartani. Egyrészt, hogy az adott terület locsolását meg tudja-e oldani, másrészt hogy kellő helyet hagyjon arra is, hogy a gyomokat el tudja távolítani, esetleg a cserjéket, bokrokat meg tudja metszeni. Erre alkalmas lehet egy kisebb utacska, ami keresztül halad a sziklakerten, de egy-egy stratégiailag elhelyezett nagyobb, lapos kő is segítségére lehet abban, hogy hozzáférjen a túlburjánzott, vagy éppen segítségre szoruló növényekhez.

Természetesen ennek a területnek sem szabad megfeledkezni a locsolásáról, hiszen a mi éghajlatunkon a sziklakert sem jut minden esetben elegendő nedvességhez!

„A törpe örökzöldek és a virágok is hálásak, ha rendszeresen kapnak öntözővizet, amit az éghajlat szeszélyessége miatt önnek kell kiegészíteni. A laza, jó vízáteresztő talajban érzik jól igazán magukat a növények, ezért érdemes csepegtető öntözéssel megoldani a vízkijuttatást. Fontos azonban, hogy a sziklakert automata öntözőrendszerről való locsolása esetén mindenképpen külön öntözőkörön legyen, hogy így el lehessen kerülni a túllocsolást”- figyelmeztet Kolozsvári Zita.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.