Skandinávia lángokban: kié a sajtszeletelő?

Nem mindennapi cicaharc alakult ki a napokban a Twitteren a svédek és a norvégok között, akik jól láthatóan képtelenek megegyezni abban, hogy kinek a találmánya a konyhai kiegészítők egyik alapvető terméke, a sajtszeletelő, azaz ostehøvel vagy osthyvel – számolt be a diplomáciai bonyodalmakról a TheLocal.no. A feszkózás tárgya Norvégia szerint vitathatatlanul az egyik legjelentősebb innováció a nemzetközi konyhakultúra terén, hát nem véletlen, hogy mindenki magának akarja.

Igen, jól látja, hogy ezen balhéztak össze
Igen, jól látja, hogy ezen balhéztak összeFotó: wikipedia.org

„Ez az, amit mi Svédországban „Osthyvelnek” hívunk” – reagált a tudatlannak titulált norvégok vádjaira Svédország hivatalos Twitter fiókját, a @sweden-t szerkesztő újságíró, Linus, akinek magvas gondolatait azóta többen is megosztották az elmúlt napokban.

A szeletelőért folytatott harcba beszállt a Barcelonában élő svéd származású PhD hallgató, Johannes Björk is, aki arra a megállapításra jutott, hogy a tárgy valójában nem svéd találmány. „Az Osthyveln a modern idők egyik legnagyobb találmánya. Sokkolóan fog hangzani, de ez egy norvég találmány” – adta le szavazatát az ügyben a twitteren @AwfulDodger néven nyomuló Björk.

Elszánt svéd és norvég Twitterezők állnak ki a sajtszeletelő ügyében.
Elszánt svéd és norvég Twitterezők állnak ki a sajtszeletelő ügyében.Fotó: twitter.com

Ezen a ponton Svédország hivatalos Twitter oldala újra megszólalt és elfogadhatatlannak tartotta Johannes Björk állítását és az elsőszülöttségi joggal fenyegetőzött, miszerint a találmány márpedig a svédeket illeti. A vitába beszállt az ellenkező oldalról egy újabb felhasználó, @avatar81 is, aki a norvég szellem innovatív voltát azzal kívánja bizonyítani, miszerint ők nem csak sajtszeletelőről híresek, hanem a gémkapocsról is.

Szerintem a sajtreszelő

  • Kit érdekel 177
  • Norvég találmány 63
  • Svéd találmány 36

Björk ekkor újra közbelépett és azzal kívánta lezárni az elharapózott vitát, hogy kegyesen átengedte a norvégoknak a közkedvelt szerszám elsőbbségi jogát, cserébe csatolt egy hosszú listát a Svédországban szabadalmaztatott több, mint 30.000 találmányról.

Björk teóriája egyébként nem alaptalan, mivel a fáma szerint a sajtszeletelőt valóban egy norvég ácsmester, Thor Bjorklund találta fel 1925-ben Lillehammerben, majd 1927-ben el is kezdte annak árusítását. A wikipedia.org szerint az ácsmester bosszús volt amiatt, hogy nem tudja elég szép vékonyan szeletelni a sajtot, így ezen felbuzdulva, a borotva technikája alapján megtervezte a sajtszeletelőt. Kíváncsian várjuk az ügy folytatását, de addig is szavazza meg, hogy ön szerint kit illet meg a szeletelő!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Mustra