Teszt: ezek a legtutibb macskaalmok

Nincs szörnyűbb, mint a macskahúgy szaga. Mondom ezt 4 állatorvosi rendelőben töltött év után, ahol minden reggel a macskaketrecek takarításával kezdődött. Azóta ölni tudok egy jó alomért, ami megfelel azoknak a kívánalmaknak, amit felállítottam magamnak: legyen könnyen takarítható, álljon össze, nyelje el a szagokat, és megfizethető legyen az ára.

Az osztrák fogyasztóvédelmi egyesület nem kevesebb mint 30 almot vizsgált meg, melynek eredményeit a német Test magazin is átvette. A szilikonos almok kedvelői most csalódni fognak, az osztrákok csak a csomósódó almokat nézték meg. Tudjuk, hogy léteznek más almok is, de azokat az osztrákok nem vizsgálták, és az eredménytáblázatból kihagytuk az itthon nem elérhető termékeket is. 

shutterstock 118258312

Az egyesület vegyileg előállított vizeletet használt, melynek ph-ja 6,6 volt, a hőmérséklete 38,8 Celsius (nem, a macskáknál ez még nem lázas állapot). Minden mérést 5 alkalommal végeztek el, és egy alkalommal 50 ml folyadékot juttattak az alomra. Az almokat nem csak laborban tesztelték, egy macskahotelt is bevetettek a cél érdekében. A következő fajtákkal keresték az igazit: brit rövidszőrű, perzsa és maine coon.

A győztesek

Két termék szerepelt nagyon jó eredménnyel a teszten: az egyik a Cats's Best ÖkoPlus volt, a másik a nálunk nem kapható Sivocat Super Soft. Mindkettő 81 pontot kapott a maximális 100-ból. Az első termék ráadásul nem is bentonitból készült, hanem fenyőrostokból.

A jó hír

Az almok közül egy sem volt, amelyet a macskák visszautasítottak volna, és csak egy termék engedte ki a szagokat.

Por

Érdekes módon, míg a szagokat mindegyik elnyelte, nem mindegy, hogy melyik mennyire porzik. A Cats Plus, a dm Dein Bestes saját márkása, valamint Ricki és a Molly márkák ebből a szempontból leszerepeltek.

Reméljük azt sem kell senkinek sem mondani, hogy a bentonit nem a wc-be való. Ennek oka az, hogy a legtöbb alom anyaga a bentonit, mely igen jól megköti a vizet, nehéz és tömör lesz tőle, és elég drága lesz kihívni a csőgörényes embert. A tesztgyőztes almot a gyártó tájékoztatása szerint akár komposztálni is lehet, de higiéniai okokból senkinek nem javasoljuk ezt.

Alom neve ár méret ár/liter  vásárolható  eredmény  szemcse méret
Cat's best ökoplus 2990,- 10 l   299.-    bárhol   nagyon jó  nem bentonit alapú
Catsan ultra plus 2900,- 10 l   290.-    bárhol   jó finom
Multifit ultra komfort 3290,- 15 l   219.-    Fressnapf   jó durva
Belamy ultra 970.-  5 l   194.-    bárhol   jó finom
Coshida alom 750.-  10l   75.-    Lidl   jó durva
Shah macskaalom 750.-  10l   75.-    Aldi   jó finom
Biokat's classic 2085.-  10 kg  208.-    bárhol   átlagos durva
Multifit bio fresh 3490.-  20 l  174.-    Fressnapf   átlagos durva
Dein bestes 1099.-  6 l  183.-    Drogerie Markt   átlagos durva
Biokat's fresh 2490.- 10l 249.-    bárhol átlagos durva
Fit+fun Bioclean 2199.- 20kg 110.-    Fressnapf átlagos durva

És most jöjjön néhány tipp kezdő macskatartóknak az alomról

A hely fontossága: A macskáknak lehetőleg olyan helyet biztostson, ahol nem zavarja semmi. Az alom semmiképpen ne kerüljön az étele vagy az itala közelébe, a macskák ugyanis, ha eddig nem vette volna észre, háklis állatok.

Pormentes alomcsere: Teljesen pormentesnek egyik alom sem bizonyult a tesztben, de megkönnyítheti az életét, ha nem túl magasról és gyorsan önti az almot szemeteszacskóba.

Az alom ürítése: Az alom szemcsenagyságától függ, hogy milye méretű kanalat választ hozzá. Értelemszerűen a nagyhoz nagylyukú, a kicsihez a sűrűbb passzol (ld.táblázat)

Rendszeres csere: Akármilyen jó is egy alom, rendszeresen ki kell cserélni, legalább néhány hetente, még akkor is, ha látszólag még jól használható. Amit mi még használhatónak gondolunk, nem biztos, hogy a macskák is úgy gondolják.

WC takarítás: Minden alomcserekor illik a wc-t kimosni forró vízzel és ecettel. Ez fertőtlenít, elveszi a szagot és még környezetbarát is.

Fokozatos váltás: Ha új termékre állna át, érdemes lassan, a régihez adagolva lecserélni az almot, a macskák ugyanis ragaszkodnak a megszokott dolgokoz. Különösen igaz ez abban az esetben, ha az alomváltás mellett rögtön új helyre is pakolja a wc-t - na, ilyenkor ne számítson semmi jóra!

Oszd meg másokkal is!
Mustra