Teszt: Ízesített vízből az olcsó is jó, a jól marketingelt elbukott

Itt a nyár, a hipermarketben üres polcok mutatják az ásványvizek hűlt helyét. A gyártók - felismerve az igényeket - nyitottak az ízesített ásványvizek felé. Ezekből néztünk meg kilencet, a szokásos vakteszttel, az elv mindössze annyi volt, hogy citrom vagy citrusféle ízesítése legyen. Nem is gondoltuk, hogy már ezzel is feladtuk magunkak a leckét: probléma már a vásárlásnál kezdődött, mert volt olyan termék, amiről azt sem sikerült elsőre eldönteni, üdítő vagy ízesített víz. A NaturAqua Emotion körte- és citromfűízű szénsavas üdítőital ezért is maradt a polcon.

HUS 4862

Mit iszunk?

Dúsított, ízesített, vagy dúsított és ízesített víz: emberi fogyasztásra szánt víz, amelyet természetes ásványvíz, forrásvíz vagy ivóvíz dúsításával, ízesítésével, vagy dúsításával és ízesítésével állítanak elő.Tilos jelölésként, illetve a reklámokban olyan megnevezések, védjegyek, kereskedelmi nevek, márkanevek, illusztrációk, egyéb emblémák vagy más jelölések használata, amelyek alapján a dúsított, ízesített, vagy dúsított és ízesített víz összetéveszthető a természetes ásványvízzel vagy a forrásvízzel.

Forrás:65/2004. (IV. 27.) FVM-ESzCsM-GKM együttes rendelet

1. Jana - lemon-lime 1,5 l 189 Ft

A Jana azt ígéri, hogy természetes ízeket ad, tartósítószer nélkül. Összetétele: víz, cukor, étkezési sav(citromsav), természetes aromák, antioxidáns(aszkorbinsav). Ennek megfelelően 1 deciliterben 34kJ(8Kcal) kalória van.

Tesztelőink szerint "szaharin, higított citrom" "sok aszkorbinsav", "kicsit citromsavas utóíz" jellemzi, ami ráadásul szájszárazságot okoz. 14 pontot így is elért,amivel megosztott harmadik helyen végzett.

2. Szentkirályi citrom-menta ízű jégvíz - 1,5 l - 219 Ft

Mi azt hittük, ásványvizet veszünk, de ehhez képest üdítőitalnak nevezik. Mindenesetre van benne víz, cukor, citromsav, természetes aromák, tartósítószerek:kálium-szorbát, nátrium-benzoát, dimetil-dikarbonát, szukralóz. 1 dl-ben 24kJ/5,6 kcal energiát tartalmaz.

Azt, hogy mitől jégvíz, továbbra sem tudjuk, a tesztelőknek viszont nagyon nem jött be a sikercég terméke. "tré, nem elég citromos", "intenzív mesterséges édesítőíz, szomjoltásra tökéletesen alkalmatlan", illetve a "méreg ez" és a "mosogatólé" szavak kúsztak a papírokra. Így utolsóként futott be.

3. Verde Frutto természtes ásványvíz alapú ital citrus mix - 0,75l -99 Ft

A Spar terméke natúr változatban két éve tarolt a tesztünkön. Ehhez képest, a citrus mix nem jött be a kóstolóknak. Az ásványvizet, szén-dioxidot, természetes grapefruit-citrom aromát és más természetes aromákat tartalmazó termék 13 pontot kapott a teszten.

A kóstolók szerint: "nem citromos, citromfűs", "hasonlít a vízre", "nyomokban lime, de inkább csak intenzív szénsav", és végül "nem édes, túl sok a buborék, kérdés, hogy édesnek kell-e lennie egy ízesített víznek?" - tette fel a kérdést valaki.

4. Apenta vita mixx 1,5l - 99 Ft

A lime, narancs és grapefruit ízű szénsavmentes ital vitaminokkal van dúsítva( C, B6,B12) ezen kívül tartalmaz: ásványvizet, glükóz-fruktózszirupot, cukrot, citromsavat, aromákat, kálium-szorbátot, és édesítőszereket (nátrium-ciklamát, kálium-acelszulfám, szukralóz). Ezzel sikerült a talán legtöbb édesítőt tartalmazó itallá válnia, ha belevesszük, a szintén édesítés gyanánt belerakott glükóz-fruktózszirupot és cukrot.Viszonyításképp 1 dl 56kJ/13 kcal.

"Pisi színű, ízre talán vérnarancsos", "elcseszett Plussz pezsgőtabletta, bűn rossz," valamint "nagyon büdös, ritka rossz házi limonádé,, mesterséges cukor, kamu citrom, műnarancs. Emellett szomjan halsz!" - szól a figyelmeztetés. Ezzel 11,5 pontot szerzett a termék.

viz01

5. Fonyódi Fresh&Light Citromízű szénsavas üdítőital 1,5 l -119 Ft

Forrásvíz (vastalanítva), Szén-dioxid min.: 3,5 g/l, Étkezési sav (citromsav), Aroma, Édesítőszerek: nátriumciklamát, szaharin (nátriumszaharinát), aceszulfám-k: a vízen kívül túl sok természetes anyagot nem tartalmaz, ehhez képest a teszten másodikként végzett, ami azt is mutatja, mennyire hozzá vannak szokva a mű ízekhez az Index és Dívány dolgozók, 15,5 ponttal futott be első helyen a célegyenesbe.

"Alig édes, mégis vannak benne izgalmas jegyek" "Erős citromsav íz, kevés műcukor" "természetesnek ható" -írta egy gazdasági vonalon dolgozó kolléga. "Citrom és szódabikarbóna" -vélte más.

6. Vöslauer Balance - citrom-gyömbér - 0,75l -189 Ft

Nem olcsó, de biztos nagyon természetes, véltük a Vöslauer termékéről. Ez nagyjából be is jött, sikerült 1 százalék citromot (még ha sürítményből is) beleszuszakolni a termékbe a Vöslauer természetes ásványvíz, gyümölcscukor, szénsav, étkezési sav (citromsav), antioxidáns (aszkorbinsav), karamellszirup mellé. A fogyókúrázók kedvéért 1 dl 62kJ és 15kcal-t tartalmaz. A prekoncepcióm szerint (vagy jó marketing fogyasztó vagyok) azt gondoltam, ez a víz lesz a nyerő. És majdnem így is lett, 15 ponttal végzett az második helyen.

"Enyhe szénsavv, megszokott műíz, a citrom mellett talán enyhe narancs" "ez gyömbérszerű" "gyógyszer" "mangós, nem rossz", " sárgás, valami növényféle, nem túl édes" -vélték a tesztelők.

7. V2O Active Water - 0,75 - 350 Ft

Valójában ez nem is üdítő, de az ízesített vizek közé helyezték, így lecsaptunk rá. A citrom-narancs ízű szénsavmentes ital megivásával 1000mgC-vitamint és cinket is a szervezetünkbe helyezünk. Az összetétele alapján van benne: víz, fruktóz,citromsav, aszkorbinsav tartósítószerek: kálium-szorbát, nátrium-benzoát) aroma, cink citrát, édesítőszer: nátrium-ciklamát, acesulfam-K.

"Fürdővíz-íz", sok-sok szájszárító mesterséges édesítőszer, mellette narancsaroma". "Energiaital, tök mű, de biztos igen egészséges. Viszont az íze borzalmas", "virágszirom aroma és némi narancs-citrom kombináció" - vélték a tesztelők, akik 7 ponttal az utolsó helyre sorolták holtversenyben a terméket.

8. Saguaro lemon - 1,5l- 149 Ft

A Lidl terméke nem ígér túl sokat, és ezt be is tartja. Nincs benne mesterséges édesítő, cukor, citromsav, aroma és nátrium-benzoát került bele (víz, cukor, szén-dioxid, étkezési sav: citromsav; természetes aroma, tartósítószer: nátrium-benzoát). Olyan amilyen. 1 dl-ben ennek megfelelően 92kJ/22kcal van.

Tesztelőink elég jól érezték, mit tartalmaz, van aki azt írta "citromsav és édesítés = ipari limonádé" "limonádé, összeránt, inkább üdítő mint víz", de van aki csak annyit írt: "horror". Ehhez képest a középmezőnybe tornászta fel magát.

9. Orange drink 1,5 l - 79 Ft

Szintén a Lidl terméke az Orange drink nevű ital, ami büszkén hirdeti, hogy hazai termék. Az igen olcsó üdítő alapanyaga az albertirsai Aquarius kútból származik, ehhez jön még citromsav, aroma, édesítőszer:nátrium-ciklamát, kálium-acelszulfám,aszaprtám, valamint aszkorbinsav, és tartósítószer: kálium-szorbát, kálium-benzoát. 1 dl 3,4kJ/0,8kcal energiát tartalmaz.

A tesztelőink szerint " nem rossz, hajnali felhígított fanta",  de volt aki " autóba, légfrissítőnek nem lenne kellemetlen ez a szag. Keveredik benne egy csomó aroma, citrom, mandarin, műcukor." Volt, aki csak annyit írt: "halál", más szerint viszont " Tisztára vízben oldódó Aspro-C". Másnak is hasonló gondolata volt, ő C-vitamin pezsgőtablettát vélt kiérezni belőle. Az olcsó és sok tartósítót tartalmazó budget termék 10,5 pontot kapott a kemény szívű tesztelőktől.

Termék név Gyártó/forgalmazó ár ár/l helyezés
Fonyódi Fresh&Light
Fonyódi ásványvíz kft. 179.- 119.- 1.
Vöslauer Balance
Vöslauer Mineralwaser AG. 189.- 236.- 2.
Jana lemon-lime
Fonyódi ásványvíz kft.
189.- 126.- 3.
Verde citrus mix Spar 99.- 123.- 4.
Saguard lemon
Lidl 149.- 99.- 4.
Apenta mixx
Maspex Olympos Kft. 99.- 66.- 5.
Orange drink
Lidl 79.-
52.- 6.
V2O Active drink
Gramex 2000 Kft
350.- 437.- 7.
Szentkirályi citrom-menta
Szentkirályi Ásványvíz Kft. 219.- 146.- 7.

Ha nem akar cipekedni, valamint egy csomó tartósítószert, aromát és édesítőszert meginni, készítse el otthon saját limonádéját. Egy fél citromot a vízhez téve, steviaval, cukorral vagy akár mézzel édesítve tökéletes nyári italt alkothat magának. Ha beledob egy kis citromfüvet vagy mentát, amit otthon is megtermeszthet, akkor még izgalmasabb lesz az összhatás. Ezt bátran el is viheti magával a munkahelyre, garantáltan olcsóbb és természetesebb italt kap.
Mustra