Filléres ötletek szőnyegtisztításhoz

Szőnyeget és kárpitot tisztítani macerás, unalmas és drága dolog. A boltokban kapható tisztítószerek vagy hozzák a várt eredményt, vagy nem, ráadásul nem is filléres termékekről beszélünk. Ember legyen a talpán, aki egy drogéria polcai előtt habozás nélkül el tudja dönteni, hogy mi micsoda, és neki éppen melyikre van szüksége: mert van száraz tisztító, és van olyan is, amit vizesen kell a szőnyegbe súrolni. Egy darabig úgy vélekedtem, a száraztisztítás egyszerűbb, mert csak bele kell kicsit dolgozni az anyagba majd leporszívózni az egészet, de ha nincs egy bejárónő, aki hetente minimum egyszer rendesen átmegy a szőnyegen, nem ér semmit ez a megoldás. Főleg akkor van igazi katasztrófahelyzet, ha háziállat is van a lakásban, aki felmehet a kanapéra, és alhat akár a legszebb szőnyegen is, és ha mindezt mondjuk, még egy kisgyerek is tetézi… Azzal pedig ne is áltassuk magunkat, hogy az állatszőr és a foltok csak attól eltűnnek, ha ráöntünk egy kis kemikáliát.

Kánikulában nemcsak erősebben hullik a háziállatok szőre, de még nyáladzanak is a buzgó hőleadás közben, és ezek egyvelege a szőnyegbe taposva, hát, nem mutat valami jól, ráadásul büdös is. Természetesen én is nagy állatbarát vagyok, de a szagok azért zavarnak, és sajnos, amikor a hiperekben kapható vegyszerek illata keveredik ezzel a szaggal, az csak még visszataszítóbb. Hiába próbáltam meg illóolajjal is közömbösíteni a szagfelhőt, nem sikerült, sőt, ha lehet, még rosszabb lett. Ezért úgy döntöttem, utánanézek, hogyan lehetne otthon tuti szőnyeg- és kárpittisztítót kreálni.  Szerencsére sikerült, de előre kell bocsássam: sajnos olyan csodaszer továbbra sincsen, amelyik magától elvégzi a munkát, szóval a porszívót és a szivacsokat/rongyokat nyugodtan hagyja csak elöl.

 

Szőrtelenítés gumikesztyűvel

Nemcsak az állatszőr ellen zseniális bevetni. Akkor is tökéletes megoldás, ha valakinek hullik a haja a lakásban: semmi mást nem kell tenni, mint bevizezett gumikesztyűs kézzel körkörös mozdulatokkal addig simogatni/dörzsölgetni a szőnyeget/kanapét, amíg a szőrszálak egy gombóccá nem állnak össze a tenyerében. Egy másik nagyon olcsó és egyszerű alkalmatosság a tisztítóhenger. Ezt szinte fillérekért bárhol be lehet szerezni, akár hiperben, drogériában vagy az Ikeában jár.

Foltok és szagok ellen

Nem lesz másra szüksége, mint burgonyakeményítőre, szappanra (a legjobb, ha házilag készített szappant használ) és esetleg szódabikarbónára. Egy ringlószilva méretű szappant olvasszon fel vízgőz felett, keverjen el benne harminc dekagramm keményítőt, és öntse fel langyos vízzel, amíg kellően híg nem lesz. Az így kapott masszát jól dörzsölje bele a foltba, és hagyja rajta öt-húsz percig (ha makacs szennyeződés van a kárpiton, tovább is állhat rajta a keverék), majd langyos vízzel és egy ronggyal törölje le a tisztítószert. Ha a folt nem jött ki, ismételje meg a műveletet úgy, hogy négy kanál szódabikarbónát is kever az egyveleghez. Ugyanez a felállás akkor is, ha csak kellemes illatot és egy kis fényt szeretne adni a szőnyegnek: keverje el a keményítőt a szódabikarbónát és a szappanreszeléket (ebben az esetben ne olvassza fel, hanem reszelje le a szappant), majd szórja be vele a szőnyeget, és minimum harminc percen keresztül hagyja is rajta, majd porszívózza fel a terepet. Egyszerű és gyors megoldás rokonok/barátok látogatása előtt!

A leghatásosabb szagtalanító

Ez a módszer mindig beválik, és tényleg csak pár perc kell hozzá. Először is porszívózza fel a szőnyeget, majd egy szórófejes flakonba töltsön egy bögre vizet, pár csepp tetszőleges illatú százszázalékos illóolajat és egy facsart citrom levét. Ezzel fújja be az anyagot. Nemcsak a szőnyeg és a bútor frissül fel, de a lakásban is kellemes illat lesz egy pillanat alatt! Ráadásul nem veszélyes a környezetre, a gyermek és a háziállat is nyugodtan belélegezheti.

Tipp: Ha náthás vagy allergiás, csepegtessen teafa- vagy eukaliptuszolajat a keverékbe. Nagyon hatásos; tisztítja a nyálkahártyát.

Gyapjú- és műszálszőnyeghez

Mivel a gyapjúnak egyáltalán nem használ a víz, elég nehéz a tisztítása. De erre is van egyszerű megoldás! Egy nagyobb szitából szórja be a felületét szódabikarbónával, hagyja rajta harminc-hatvan percig, majd körömkefével (lustábbak cirokseprűt is használhatnak) dörzsölje be. Az egészen menjen át a porszívóval, és ha teheti, pár órára lógassa ki a szőnyeget a teraszon vagy az ablakban.

Tea önnek, tea a szőnyegnek

Mielőtt nekiesne a takarításnak, főzzön egy nagy adag zöld teát, és miután kimérte saját adagját, hagyja tovább ázni a filtert/teafüvet a vízben (legalább addig, amíg langyosra nem hűl). Ezután öntse egy szórófejes flakonba, és permetezze be vele a tisztítani kívánt felületet. Húsz-huszonöt perc elteltével, porszívózza ki az anyagot.

Mosószer a régi foltokra

Ez egy kicsivel macerásabb cucc, de ha szereti kikísérletezni a tisztítószereinek a hatását, nem lesz vele gond! Ráadásul két legyet üthet egy csapásra, mert házi mosószerét is egyből elkészítheti. A szövettisztítóhoz ugyanis szüksége lesz három evőkanál mosószerre, ugyanennyi ecetre és fél liter langyos vízre. Ezeket keverje össze, sikálja be vele a foltot, majd törölje le a felületet tiszta vizes szivaccsal/ronggyal. Ha nincs ideje mosószert kreálni, megteszi az általános mosópor is (de ebből kevesebbet használjon). Kevésbé makacs foltokhoz elég az ecet–víz-kombó is.

Sóval a szép színért

Furán hangzik, de érdemes kipróbálni, mert egy kis sóval csodákat tehet. Ahhoz, hogy a szőnyeg újra eredeti színében pompázzon, csak szórja be konyhasóval, és alig nedves cirokseprűvel kefélje át. A művelet után gondosan porszívózza fel.

Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!

Oszd meg másokkal is!
Mustra