A teltkarcsú nőknek drágábbak a ruhák

Sok teltkarcsú barátnőm panaszkodott, hogy nem tudnak annyira színesen és sokoldalúan öltözködni, mint a vékony csajok. Ha meg véletlenül találnak is olyat, aminek a számozása nem áll meg harmincnyolcnál, annak vagy a szabása szörnyű, vagy az anyaga, vagy mindkettő.

Anita nagyon klasszul néz ki, és követi a trendeket annak ellenére, hogy nem csontsovány, mint a modellek többsége. Változatosan öltözködik, tudja, mely ruhák állnak jól neki, csak hát előfordul, hogy egy kicsit át kell őket szabatni. „Mivel nem csak húsos vagyok, hanem alacsony is, nagyon nehezen találok magamra tökéletes ruhát. Ez a két tulajdonság nem kifejezetten kedvező akkor, ha nadrágot vagy kosztümöt keresek magamnak. Többször előfordult, hogy a gatyákat és szoknyákat fel kellett hajtatnom, mert csípőben/derékban ugyan jók voltak, de a hosszuk nem volt megfelelő.”

Feltérképeztük a terepet, hogy hol lehet igazán jó cuccokat kapni, és minden üzletben összeválogattunk egy munkába menő és egy laza, városi rohangálós szerkót. Sajnos az a tapasztalatunk, hogy a legtöbb helyen, ahol nagy méreteket is lehet kapni, elég keményen megkérik az árát egy-egy darabnak, és csak pár olyan bolt van, ahol egy átlagos fizetésű is tud vásárolni.

Camaïeu

Elsőre az tűnt fel, hogy nagyon színes az árukészlete, ráadásul nemcsak ruhákat, de kiegészítőket is árulnak: cipőt (főleg balerinákat), sarut, táskát, kendőt és bizsut. Az eladók egy cseppet sem zavartatták magukat, hogy betértünk szemlélődni, de ez nem is volt akkora probléma, mert így az sem tűnt fel nekik, hogy a sajátunknál három-négy számmal nagyobb ruhákat vittünk magunkkal a próbafülkébe. Apropó, próbafülke. Ez volt az egyetlen csalódás az üzletben: nagyon kicsik. Kizárólag a negyvenes nők pózoltak a próbafülkék tükreiben, ami fura, hiszen a fiatalabb korosztály is simán talál magának itt szuper cuccokat kedvező áron mérettől függetlenül. Már megkezdődött a nyári leárazás, topok 1495, sortok 2495, kardigánok 3495, hosszú nadrágok 5995 forintért már vihetőek. A „felöltözős” daraboknak viszont még leárazva is húzós az áruk: egy ruha 9995 forint.

Gerry Webber

Itt már köszöntek az eladók, és meg is kérdezték, hogy segíthetnek-e. Egyébként ez simán el is várható egy ilyen árkategóriájú helytől. A ruhákon kívül az is nagyon szimpatikus volt az üzletben, hogy az eladók nem úgy néznek ki, mint a kirakatokban felöltöztetett próbababák, hanem mint hús-vér, rendesen táplálkozó emberi lények. Sajnos itt nincsenek klassz, nyárias színek, igazán fiatalos darabok, nem is igazán követik a legutóbbi trendeket, és az árak sem igazodnak a magyar pénztárcához. Még így leárazva is negyvenezer körül jön ki egy lezserebb nadrág, blúz zakó összeállítás. Amiért viszont bónuszpont jár nekik, az a próbafülke: szellős és igazán ízléses.

Debenhams

Az egyik kedvenc boltunkban a sportostól kezdve a nagyestélyin át mindent be tud szerezni bárki, legyen vékony vagy kevésbé az. A ruhák mellett klassz kiegészítőik is vannak, és nem utolsó szempont, hogy leárazáskor pár ezer forintért fel lehet itt öltözni. Sajnos a teljes árú modellekért sokat kell kicsengetni. A választékot élénk és pasztellszínek egyaránt jellemzik, és sok a nyáron igazán kellemes lenből készült ruha. Külön jó pont, hogy magasságtól függetlenül találni széltében és hosszában is megfelelő öltözéket, mert hála az angol dizájnnak és az okos forgalmazónak, három hosszméretben készítik a ruháikat: S, R, L. (short = rövid, regular = átlagos, long = hosszú). Egy korál színű alkalmi 12800, ugyanebben a színben egy rohangálós ápol-és-eltakar ruha 8750 forint. Egy lezser rövidnadrág, póló, kardigán összeállítás 16000 forint. (Képek a galériában!) A próbafülke se nem nagy, se nem kicsi, viszont az zseniális, hogy nem csak megadott számú (általában maximum 5) darabot vihet be magával az ember. Az eladók csak akkor segítenek, ha valaki kérdez, de ezt már megszoktuk és szeretjük is. És még valami, lehet, hogy mi nem voltunk elég alaposak, de nem találtuk meg a bilétákon az európai számozást, csak a britet. Szerencsére elég járatosak vagyok az átszámításban, de akinek ez nem megy olyan könnyen, egy táblázatban foglaltuk össze, hogyan is viszonyulnak egymáshoz a konfekcióméretek.

Brit 12 14 16 18 20 22 24 26
Amerikai 10 12 14 16 18 20 22 24
Európai 40 42 44 46 48 50 52 54

Marks and Spencer

Az eladók a köszönésen kívül nem mozgósították magukat, ezért mi magunk térképeztük fel a terepet. A Debenhamshoz hasonlóan itt is több hosszban árulják a ruhákat, és az XS-től a nagy méreten át minden van. Válogatás közben egyébként itt is a brit méretekkel találkozunk, mert a vállfákon valami oknál fogva ezek szerepelnek. Természetesen kiegészítők is vannak, de sokkal drágábbak mint a Debenhamsben vagy a Camaïeu-ben. A laza szettet egy 7/8-os nadrágból és egy nagyon finom anyagú, lenge pólóból raktuk össze 26980 forintból. De ez semmi! A valóban elegáns koktélruha és a hozzáillő ballonkabát ára pedig 70980 forint. Bár számítottunk arra, hogy itt nem ússzuk meg olcsón a vásárlást, az állunk így is a földön koppant.

Jackpot

A Jackpot ruhák messze híresek a jó minőségű anyagaikról, csak hát, ha valaki innen akarja berendezni a ruhatárát, nem árt, ha ő (vagy legalább valaki, aki ezt finanszírozza neki) nagyon sokat keres. Egy teljesen egyszerű fazonú, rohangálós, korál színű ruhát 31995 forintról 22395 forintra áraztak le, egy jaj-de-finom-anyagú-azonnal-bele-akarok-bújni kardigánt pedig 23995 forintról 16795 forintra. A színválaszték itt is hasonló, mint a többi üzletben, vagyis az élénk és a visszafogottabb árnyalatok rajongói is megtalálhatják a számításunkat.. Az eladók normálisak voltak, azonnal a segítségünkre siettek, és mivel látták, hogy ketten vagyunk, két egymásra néző fülkébe pakolták be a kiválasztott ruhákat. Sajnos a próbafülkék nagyon picikék és csak négy van belőlük. Vissza az eladókhoz: arra a kérdésünkre, hogy a címkén feltüntetett árakból jön-e le árkedvezmény miatt, sajnos nem sikerült normálisan reagálniuk. Pedig ez egy teljesen normális és nagyon fontos kérdés, mert nem mindegy, hogy valami húsz- vagy tízezer forintba kerül.

Chantall

Ez az a bolt, ahova sosem mertünk bemenni, mert annyira nagyviláginak tűnik kívülről, hogy olyan halandók mint mi, nem merészkednek a kirakaton túl. A mustra érdekében most kivételt tettünk, és mosolyogva jöttünk ki az üzletből. Egy nagyon kedves lány fogadott minket, és bár rajtunk kívül még voltak a boltban, szívélyesen segédkezett mindannyiunknak. Mindig kivette a kezemből a kiválasztott ruhát, és felakasztotta a próbafülkében. Igaz is, próbafülke: olyan volt, mint egy igazi szalonban, óriási tükrökkel. A ruhák nem a mi ízlésvilágunkat adják vissza, de ez persze nem mérvadó. Azért próbáltunk olyanokat összeválogatni, amit mi is felvennénk. Egy korál-fehér színű overál 25090, egy ruha 23290, felsők 14490 forintért vihetőek. Igaz, az árai nem alacsonyak, de a kiszolgálásért és a környezetért feltétlenül megéri benézni, mi nagyon kellemesen csalódtunk, köszönjük! Az igazsághoz hozzátartozik, hogy hiába kaptuk azt a tippet, hogy itt is vannak nagy méretek, mi nem igazán találtuk ezeket, persze ez nem jelent semmit.

H&M, az örök

Nem hagyhattuk ki a svéd cég boltját sem, hiszen köztudott, hogy az áraiban verhetetlen. Az eladók itt is csak akkor kommunikálnak, ha kérdezik őket, de ez nem is baj. Az már zavaróbb, ahogy a biztonsági őr az ajtóban gyanakodva fixíroz mindenkit. A ruhák a megszokott színekben pompáznak, van rikító és pasztell egyaránt. 46-os méretben simán találni sortokat, blúzokat, ruhákat, felöltözős és laza napokra is. Az árai igazán pénztárcabarátak: a legdrágább holmi a galériánkban 9990 forint. Egy hatalmas baja van a Westendben lévő boltnak: hiába van sok próbafülke, még nem tudtunk olyan időpontban odamenni, hogy ne kellett volna minimum 15 percet sorban állni. Jó, ez biztos a leárazás számlájára írható.

C&A

Első ránézésre inkább turkálónak tűnik, mintsem egy bevásárlóközpontban lévő üzletnek, és másodikra is ez volt az érzésünk, fránya leárazás! A roppant aprócska próbafülkékben a legtöbb ember bent hagyta a számára felesleges cuccokat, és emiatt mi már fel sem tudtuk rendesen akasztani a bevitt árut, és átöltözni is kész hadművelet volt. A hatalmas hodályban iszonyúan frusztráló kutatni az éppen leárazott termékeket, mert szét vannak szórva, és nem egyszer belefutottunk abba, hogy a teljes árú ruhák elvegyültek a leárazottak között. Totális káosz jellemezte az üzletet. Eladót nagyon nehezen találtam. Segített, bár elmondása szerint éppen a kasszában kellett volna lennie. Értjük mi, de sajnos kíváncsiak voltunk, hogy a kiválasztott ruha akkor most akciós vagy sem?! Az árak vetekszenek a H&M áraival, 3590-től, 8590 forintig terjednek, hogy ezért mit adnak, azt megnézheti a galériában.

A hiperek közül a Tesco nyert

Ez az egyetlen hipermarket, ahol találtunk elfogadható méretű és stílusú ruhákat. Színkombinációban elég silány a felhozatal, de egy szürke egérke egy pillanat alatt felöltözhet pár ezer forintból. Inkább irodai viseletre ajánljuk, vagy ha nem akar kitűnni a tömegből, csendben meghúzódós napokra nadrágok már 5-6 ezer forinttól kaphatóak; szoknyákat meg találtunk már 4-5 ezer forint körül.

Nem hagyhattuk ki az Ulla Popkent sem a mustrából, igaz, csak a neten kerestünk rá. Igazán kedves és színes ruhákat kínálnak, van sportos és üzleties stílus egyaránt. Kiegészítőket is be lehet itt szerezni, sőt még fehérnemű is van!

Ne féljen a neten rendelni

Ha utál ebben a hőségben egyik boltról a másikra járni, hogy megtalálja az ideális öltözéket a következő eseményre, rendeljen a neten. Ha a méret nem felel meg, visszaküldi, és már kapja is a cseredarabot!

3 Suisses

A 3 Suisses francia áruküldő divatcégnek a Votremode kollekciója kifejezetten teltkarcsúaknak készült, nagyon ízléses és igényes ruháik vannak. Sajnos az árai inkább a brit boltok áraihoz igazodnak, de mindenképpen kellemes megoldást nyújt azoknak, akik nem szeretik végigjárni a plázákat. A weboldalon a fehérneműtől kezdve a kiegészítőkig mindent meg lehet rendelni; a választék elég nagy és sokszínű. Egy felöltözős, nagyon jó fazonú ruha 12591 forintba kerül, nadrágok 12000 forinttól kaphatóak, topok/blúzok 8-9990 forintnál kezdődnek. Persze nem árt figyelni a leárazásokat sem az oldalon. Óriási bónuszpont jár a boltnak, amiért – a többi netes áruházzal ellentétben – ha nem biztos a dolgában, itt be is mehet a raktárba, és ott választhatja ki az önnek ideális méretet.

Bon Prix

Egy kicsit meglepődtünk, hogy az XXL-nek elnevezett, molett hölgyeknek szánt kollekciójukba kismamaruhákat is szerepeltettek, de a választék jó, színes és olcsó: pólók 1990 forinttól, nadrágok és szoknyák 3 990 forinttól, elegáns ruhák 6 990 forinttól megvehetőek.

Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!

Oszd meg másokkal is!
Mustra