no

Rákkeltő anyaggal szennyezett biotojásokat találtak Németországban

A PCB-vel szennyezett tojások március végén kerültek forgalomba Németország területén, a fogyasztóvédelem visszavonta őket az üzletekből. A poliklórbifenil (PCB) többek között: mérgező, rákkeltő, mutagén és allergén. A minisztérium szóvivője nem kívánta megnevezni, hogy pontosan honnan származnak a tojások, de az biztos, hogy mindegyik a legnagyobb megengedett határérték hatszorosát tartalmazta.

egg1

A Német Élelmiszerellenőrző Hivatal egy meg nem nevezett, biotojásokat termelő cégnél poliklórbifenillel szennyezett tojásokat talált - írta a WDR. A poliklórbifenil (PCB) és a dioxin vegyileg igen stabil és különösképpen mérgezők: rákkeltők, mutagének, allergének, melyek felhalmozódnak az állati és emberi zsírszövetekben. A megyei hivatalt március 26-án értesítették az esetről, ekkor indítottak hivatalos vizsgálatot is.

A PCB-k

Olyan kémiai vegyületek, amelyekben a klóratomok részben vagy teljesen átveszik a hidrogénatomok helyét a bifenil molekulán, amely egyszeres kötéssel összekapcsolt két benzolmolekulából áll. A lakosok szervezetébe PCB-k elsősorban szennyezett levegővel, szennyezett élelmiszerrel valamint bőrön át régi elektronikai cikkek érintése útján kerülhetnek. A dioxinokhoz hasonlóan feldúsulhatnak az emberi szervezetben. Ismert, hogy a PCB-k bekerülhetnek az anyatejbe is. A PCB-k toxikussága illetve bomlása a klóratomok számától és helyétől függ, toxikusak, mutagének és mérgezőek a reprodukcióra nézve. Az EPA, IARC és DHHS (USA Egészségügyi Minisztériuma) szerint a PCB-k besorolása állatokban bizonyítottan, emberben valószínűleg rákkeltő. Forrás: kockazatos.hu

A tojások elfogyasztása nem jár akut veszéllyel, de hosszú távú fogyasztásuk veszélyeket rejt magában. A dioxin és a PCB kémiailag hasonló vegyületek, de a dioxinnal szennyezett élelmiszer már kis mennyiségben is mérgező lehet. Hosszú távú hatásai közt tartják számon az immunrendszer károsodását, bőr- és légúti megbetegedéseket, hatással van a pajzsmirigyre és a gyomor-bél traktusra is.

A dioxin

A dioxin rákkeltő vegyületcsoport, vegyipari melléktermék, mely szerves vegyületek klorid jelenlétében történő égésekor vagy klórtartalmú szerves vegyületek égésekor keletkezik. A dioxin egyike a legveszélyesebb környezeti mérgeknek, mely a fejlett világban komoly közegészségügyi gondokat okoz.
1997-ban az Egészségügyi Világszervezet bejelentette, hogy a legtöbb dioxin 2,3,7,8-tetraklór-dibenzo-para-dioxin (TCDD), mely a ma ismert legsúlyosabb rákkeltő anyagok közé tartozik.  Forrás: hazipatika.com

Megemelkedett dioxin-szintet legutób 2010-ben találtak tojásban és húsban Németországban. A dioxin és a PCB egyaránt a takarmányból került be az élelmiszerekbe.

Az Európai Unió tagállamai által működtetett, az élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyorsriasztási rendszeren (RASFF) keresztül a Németországban talált dioxinnal szennyezett tojások ügyében Magyarországot érintő hír eddig nem érkezett. kaptuk hírül a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságától.

Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra