Ősbemutatók és világhírű művészek a Tavaszi Fesztiválon

A tavasz beköszöntének biztos jeleként március 18-tól április 3-ig ismét megrendezik a Budapesti Tavaszi Fesztivált, amelynek keretében most Európa legnagyobb művészeivel találkozhatunk. Itt lesz többek közt Pepe Romero és Max Raabe, emellett több ősbemutatónak is örülhet a közönség.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál idén is az egyik legnagyobb és legsokrétűbb hazai kulturális eseménysorozatnak ígérkezik: ennek keretében 37 helyszínen 17 nap alatt 97 előadás, illetve program valósul meg.

Pepe Romero
Pepe Romero

Vendégünk Európa

A fesztiválra ezúttal természetesen rányomja a bélyegét Magyarország soros EU-elnöksége is, így ezúttal a „Vendégünk Európa” mottó égisze alatt láthatjuk a kontinens legjobbjai közül kikerült művészeket. A nyitónapon itt lesz például a világhírű, lett származású sztárcsellista Mischa Maisky is: a jelenleg Belgiumban élő művészt Budapesti fellépésén a patinás hangzásáról híres Prágai Kamarazenekar kíséri.

Ezt követően a Wiener Symphoniker kíséretében, Fischer Ádám vezényletével hallhatjuk Alice Sara Ott német-japán zongoristát, aki - bár még csak alig múlt húszéves - máris rengeteg elismerő kritikát kapott Európa és Japán híres hangversenytermeiben adott koncertjei után. Idén sem marad el a felejthetetlen és zseniális Max Raabe és a Palast Orchester koncertje, akik az 1920-30-as évek legnagyobb tánc- és filmzenéit formálják saját képükre, sőt, repertoárjukon sajátosan értelmezett mai slágerek is szerepelnek. A Művészetek Palotája mellett az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Belvárosi Szent Mihály Templom is otthont ad az EU tagországaiból érkező előadók koncertjeinek: előbbiben az izgalmas előadásmódjáról és makulátlan technikájáról híres gitárművész, Pepe Romero, utóbbiban a Szlovák Filharmónia Kórusa lép fel.

Ősbemutató Liszt Ferenc magánéletének válságos időszakáról

Az eseménysorozat egyik főszereplője – a nevével fémjelzett emlékév jegyében – Liszt Ferenc lesz. A világhírű zeneszerző, karmester és zongorista magánéletének egyik különösen feszült és válságos időszaka ihlette Fekete Gyula EXCELSIOR! című „félkomoly operáját”, amelynek ősbemutatóját március 18-án és 20-án láthatja a közönség.

A különleges bemutatók sorát gyarapítja a Thália Színház Szegedi Nemzeti Színházzal és a Szegedi Kortárs Balettel közös előadása: 25-én és 27-én Liszt ifjúkori operáját, a Don Sanchét, és az érett Liszt egyik legmélyebb szimfonikus művét, a Dante-szimfóniát mutatják be olyan dramatikus, összművészeti formában, melynek lehetőségét a szerző sem zárta ki. A koncertek és előadások mellett több kiállítás is emléket állít a nagy zeneszerzőnek: többek közt a Budapest Galéria, a Néprajzi Múzeum és a Liszt Ferenc Emlékmúzeum ad helyet a különleges összeállításoknak.

A fesztivál keretében ismét megrendezik a Nemzeti Színházban zajló Nemzetközi Színházi Fesztivált, ahova a Cheek by Jowl társulat izgalmas Macbethjét hozza el, emellett láthatjuk Bodó Viktor rengeteg elismerést bezsebelt rendezését, Molnár Ferenc Liliomját a Schauspielhaus Graz előadásában.

Mint kiderült, a jegyeknek körülbelül a 75 százalékát értékesítették eddig, így aki kíváncsi a nem éppen mindennapi programokra, most még lecsaphat a lehetőségre. A Tavaszi Fesztivál teljes programja itt olvasható.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek