Vasárnap van a Magyar Dal Napja

Szeptember 12-én, vasárnap rendezik meg a Sziget nulladik napjából országos fesztivállá nőtt Magyar Dal Napját. A főváros mellett idén tíz vidéki település csatlakozott a számtalan helyszínen eluralkodó kollektív örömzenéléshez, a Magyar Dal Városa címet ebben az évben Eger viseli.

Ismét eljött az ideje az először 2008-ban, akkor még a Szigeten megrendezett Magyar Dal Napjának. A Presser Gábor ötletéből megszületett kezdeményezés mostanra országos megmozdulássá nőtte ki magát, Budapest mellett idén 10 vidéki település csatlakozott – közülük Debrecen, Boldog, Salgótarján, Szentendre, Szombathely és Mosonmagyaróvár először állít színpadot.

Idén először pályázni lehetett a Magyar Dal Városa címre, amelyet ezúttal Eger érdemelt ki. Itt az ötletgazda Presser Gábor a házigazda Csík Zenekarral 16 órakor nyitja meg a Magyar Dal Városának programsorozatát, majd városszerte olyan zenekarokkal találkozhatunk, mint például a Kaláka, a Nemjuci, vagy éppen a Kiscsillag. Természetesen nem maradnak el az egri illetőségű fellépők sem, így Herczeg Flóra és a Veszelka Kommandó, a Cabaret Band és a Shapat Terror is hallható lesz. Eger nem lenne Eger, ha a koncerteket nem spékelné meg egy kis borral, így a helyi borászok a színpadok környékén oltják majd a bulizók szomját.

Budapesten ismét a bőség zavara uralkodik majd: a Zöld Pardonban többek közt az Irie Maffia, a 30Y, a Vad Fruttik és a Karaván Família lép fel, a Gödör Klub az „időtlen” zenékre, a Budapest Jazz Club értelemszerűen a jazzre, míg a Kobuci Kert a nép- és világzenére koncentrál majd. A 4-es villamos vonalán 3 órától zenészekkel megpakolt „dallamos villamos” közlekedik majd, így útközben akár le is szállhatunk meghallgatni a Vígszínház mások mellett Quimbyvel közös zenei estjét.

Az egyik legizgalmasabb új fővárosi helyszín az Ajtósi Dürer soron található Keleti Blokk lesz, ahol délutántól olyan zenekarok próbáiba lehet belelesni, mint például a Nemjuci, a Realistic Crew, az eat me!, vagy az Egy Kiss Erzsi Zene (akusztik).

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek