Ez a 10 legszebb karácsonyi vásár Európában, magyar város is a listára került

GettyImages-451613781

Európa tele van szebbnél szebb karácsonyi vásárokkal, amelyek gyakran mesébe illő hangulatot árasztanak. Mutatjuk a legjobbakat.

Ünnepi díszbe öltöztetett környezet, gőzölgő forralt bor, ínycsiklandó téli finomságok és különféle kézműves portékák. Az adventi vásárokat egészen különleges atmoszféra lengi körül, így nagyszerű alkalmat kínálnak az ünnepekre való hangolódásra. Ha kedved támad felkerekedni, hogy belekóstolj az élménybe, számos lehetőség közül válogathatsz. Európa városainak történelmi negyedeiben egymást érik a mesés hangulatú vásárok.

Ezek a legszebb európai karácsonyi vásárok

Az European Best Destinations turisztikai szervezet évről évre egy internetes közönségszavazás eredménye alapján teszi közé a legszebb európai karácsonyi vásárok listáját. Az alábbiakban az idei rangsor első 10 helyezettjét vesszük sora (a 2022-es jelöltekre december 10-ig lehet voksolni).

1. Bázel

A legutóbbi szavazáson a svájci Bázel karácsonyi vására szerezte meg az első helyet, amelynek az óváros két legszebb tere, a Barfüsserplatz és a Münsterplatz ad otthont. A két helyszínt eltéveszteni sem lehet, hiszen a látogatók számára mintegy 100 magasba nyúló, kivilágított karácsonyfa mutatja az utat. Az ünnepi fényekben úszó, varázslatos hangulatú vásáron elképesztő a felhozatal: idén mintegy 130 árus kínálja portékáit.

GettyImages-500305892
Juergen Sack / Getty Images Hungary

2. Budapest

Bizony, jól látod, ez a budapesti Szent István-bazilika előtti karácsonyi vásár. Az esemény – hivatalos nevén az Advent a Bazilikánál – két éve még az első helyen szerepelt, ám panaszra ezúttal sem lehet okunk, hiszen idén is az előkelő második helyen végzett. „A 11. éve megtartott rendezvény páratlan ünnepi hangulatot, minőségi időtöltést, különleges gasztronómiai élményeket és minden eddiginél színesebb programokat ígér – mindezt a koronavírusra tekintettel megfelelő biztonsági intézkedések mellett” – írták róla a szavazás holnapján.

258116966 4593132767440585 8747000549502725347 n
Facebook/Advent a Bazilikánál

3. Poznań

A lista harmadik helyén álló lengyelországi Poznańban több helyszínen zajlanak az események. A hagyományos karácsonyi vásárt a Plac Wolności téren rendezik meg, ahol az elmaradhatatlan forralt bor mellett változatos csemegékkel, ajándéktárgyakkal és sokszínű programokkal várják a látogatókat. A várost decemberben azért is érdemes felkeresni, mert itt tartják a Nemzetközi Jégszobor Fesztivált.

GettyImages-1188171287
taranchic / Getty Images Hungary

4. Bécs

A negyedik helyre rangsorolt, nagy múltra visszatekintő bécsi adventi vásárt talán nem kell bemutatni, hiszen a karácsonyi időszakban kötelező úti célnak számít. A „Bécsi Karácsonyi Álom” elnevezésű rendezvény keretében a Városháza előtti tér igazi mesevilággá alakul: a szervezők látványos díszkivilágítással, korcsolyapályával, körhintával, forró punccsal és téli finomsággal gondoskodnak a felejthetetlen élményről.

GettyImages-1038822382
Gary Yeowell / Getty Images Hungary

5. Brüsszel

Az ötödik helyezett az évente mintegy 2,5 millió látogatót vonzó brüsszeli „Winter Wonders”, vagyis Téli Csodák nevű esemény, amelyben minden megvan, amit csak egy karácsonyi vásártól remélhetsz: egy fenséges karácsonyfa, életnagyságú jászol, korcsolyapálya, csodálatos hang- és fényjáték, számos ünnepi program, és persze a karácsonyi vásár tele mindenféle kinccsel és ínyencséggel.

GettyImages-1086954860
Teka77 / Getty Images Hungary

6. Trier

A hatodik helyen végző, immár 42. alkalommal életre hívott trieri karácsonyi vásár Németország egyik legszebb ilyen eseménye. A forralt boráról is híres, romantikus hangulatú vásárt a középkorban alapított piacon, a trieri katedrális impozáns háttere előtt rendezik meg, ahol 95 standon lehet böngészni a kézműves ajándéktárgyak széles választékából.

GettyImages-626698218
Juergen Sack / Getty Images Hungary

7. Drezda

Németország másik méltán híres karácsonyi vására Drezdához kötődik. Ezt elsőként 1434-ben említik a történelmi források, amikor a szerepe még abban merült ki, hogy a karácsonyi fogásokhoz szükséges hússal lássa el a város polgárait. A lista hetedik helyét elfoglaló esemény azóta alaposan kinőtte magát: több mint 200 standjával ma már évente 3 millió látogatót vonz a világ minden tájáról. A város színházaiban ilyenkor megelevenednek a karácsonyi mesék, a múzeumokban különleges kiállításokat tartanak, miközben az Elbán fényekkel díszített hajók suhannak végig.

GettyImages-520620742
Juergen Sack / Getty Images Hungary

8. Madeira

A portugáliai Madeira nemcsak a legjobb napfényes téli úti cél, hanem a legnaposabb európai karácsonyi vásár címének büszke birtokosa is. A sziget fővárosának, Funchalnak a szívében az Avenida Arriaga sétányon a karácsonyi szezon kezdetét ünneplik meg a rangsor nyolcadik helyén álló vásárral, melyen az egzotikus virágoktól kezdve a hagyományos ajándéktárgyakon át az évszak tipikus finomságain keresztül minden megtalálható. A légkör rendkívül barátságos, amihez a helyszínen előadott karácsonyi énekek és a meghívott folklórcsoportok előadásai is nagyban hozzájárulnak.

GettyImages-890939492
Melissa Motmans / Getty Images Hungary

9. Tbiliszi

Grúzia fővárosában, a kilencedik helyen szereplő Tbilisziben kis túlzással élve szinte minden sarkon karácsonyi vásárba lehet botlani, ahol a helyiek kézműves termékekkel, ajándéktárgyakkal, karácsonyi csemegékkel, grúz cukorkákkal, street food ételekkel és forralt borral várják az érdeklődőket. Látnivalókban és programokban itt sincs hiány: a középpontban álló gyönyörű karácsonyfát színes fényekkel díszített fakunyhók veszik körül, az élményt pedig a minden korosztály számára szóló színházi és zenei előadások, illetve szabadtéri filmvetítések teszik teljessé.

GettyImages-1293201001
Anna Bogush / Getty Images Hungary

10. Manchester

Az Egyesült Királyság egyik legnagyobb és legszebb karácsonyi vására a lista tizedik helyét elfoglaló Manchesterben található. Az évente több mint 9 millió látogatót vonzó esemény összesen 10 helyszínen zajlik, és városszerte mintegy 100 stand tartozik hozzá, melyeknél ínycsiklandó nemzetközi ételeket, italokat és aprólékosan kidolgozott ajándéktárgyakat lehet vásárolni.

GettyImages-1078706262
benedek / Getty Images Hungary

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra