Hozzávalók
- 50 deka liszt
- 4 deka friss élesztő
- 1 csapott teáskanál só
- 8 deka cukor
- 75 ml langyos tej
- 20 deka puha vaj
- 25 deka aranymazsola
- 1 marék kandírozott gyümölcs felkockázva (ízlés szerint)
- 3 deka durvára tört mandula
- 3 ek. rum
- 1 darab biocitrom héja és néhány csepp leve
- 20 deka marcipánmassza
- a tetejére vaj és porcukor
- ízlés szerint szegfűbors, szerecsendió, kardamom, fahéj
Elkészítés:
Futtasd fel egy kevés tejben az élesztőt, közben a lisztet szitáld át. Ha ezzel megvagy, keverd el a tejben a cukrot, vajat és a lisztet, majd dolgozd össze a tésztát és hagyd pihenni langyos helyen egy órán át.
A marcipánt dolgozd össze a rummal és annyi cukorral, hogy formázható legyen, majd nyújtsd ki 30 centi hosszú, vékony csíkká. A tésztához add a gyümölcsöket és a többi hozzávalót, nyújtsd 2 centis téglalappá, és helyezd a közepére a marcipánt. Formázd a tésztát a klasszikus stollenalakúra, majd keleszd még egy fél órán át. Ha ezzel megvagy, 170 fokos sütőben adj neki 60 percet. Ezek után kend meg alaposan olvasztott vajjal és szórd meg porcukorral.