Állandó szex, orgazmus nélkül: a nimfománia

A férfiak sokszor álmodoznak egy nimfomán nőről, miközben nincsenek tisztában a fogalom valódi jelentésével. A hiedelmekkel ellentétben ugyanis a nimfománia egy súlyos lelki betegség, amely nem csak a benne szenvedő életét, de a párkapcsolatait is tönkreteszi.

Előfordul, hogy egy férfi azzal dicsekszik a barátainak, hogy aktuális partnere nimfomán vagy fehérmájú. Persze a köznyelvben ez csupán azt takarja, hogy az illető kedvese az átlagosnál jobban szereti a szexet, ezért őt rögtön szexmániásnak, illetve nimfománnak titulálja. A férfiak nagy része vágyik arra, hogy megtapasztaljon egy ilyen partnert, és álmaikban javarészt olyan hölgy jelenik meg, aki éjjel-nappal a lepedőt gyűrné velük. Ám a nimfománia egy komoly betegség, amely életeket, kapcsolatokat, sőt családokat is tönkretehet. Az elnevezés maga a görög nimfa és őrjöngés szóból származik.

Mit jelent?

nimfa:

a görög mitológiában a szép természetet megszemélyesítõ, halandó, de hosszú életû és örökké fiatal istennõk elnevezése.

nimfománia:

v. andrománia (gör.), kóros nemi igazgatottság a nőnél, mely némely ideg- v. elmebeteg állapot tüneteként lép föl. (Pallas Nagy Lexikona)

Kielégíthetetlen kényszerbetegség

Az egészséges szexualitás hozzátartozik az életünkhöz. Ám elég ijesztő lehet, ha valakinek az átlagosnál jóval többször van késztetése arra, hogy azonnal kielégítse szexuális vágyát. Pláne, ha mindez nemcsak a partnerkapcsolatában, az otthonában jelentkezik, de a munkahelyén vagy akár az utcán is. Szakemberek szerint a hiperszexualitás, más néven erotománia vagy nimfománia nem más, mint egyfajta viselkedési zavar, kényszerbetegség,  hasonló, mint a kleptománia, az alkoholizmus, a játékszenvedély, vagy bármilyen más mánia. Olyan állapot, mikor valaki nem tud ellenállni egy belső kényszernek, hogy azonnal aktusba kezdjen egy számára vonzó partnerrel. Súlyos lelki, pszichiátriai betegség, amely hiába hajszolja alanyát egyik ágyból a másikba, az érzelmi és a szexuális kielégülés javarészt elmarad. A nimfománia tehát egyáltalán nem analóg a férfiak ösztönszerű vadászatával, amikor minden vonzó nőt meg akarnak kapni. A pszichológusok szerint tévhit az is, hogy a szexfüggő vagy szexmániás, és a nimfomán azonos fogalmak. Az előbbi ugyanis általában el is éri a vágyott kielégülést, míg utóbbi csak ritkán.

Frigiditás, elkeseredés, bűntudat

A nimfománia lelki hátterét, okait, körülményeit tudományosan is vizsgálták. A betegség kialakulása gyakoribb olyan lányoknál, akik hevesebb természetűek, vagy fiatalon valamilyen szexuális traumát éltek át. Okozhatja még zavaros énkép, más mentális problémák és természetesen szervi bajok is – például agydaganat vagy a férfihormon kórosan nagy mennyisége. A nimfomániában szenvedő nők könnyen bonyolódnak kalandokba, általában labilisak érzelmileg, elégedetlenek önmagukkal, a nőiességükkel, rosszabb periódusaikban pedig általában az egész világgal. Az orgazmus hiánya ugyanis náluk komoly idegfeszültséghez, önbizalomhiányhoz vezethet, ami még inkább rontja az esélyeiket az orgazmus elérésére. Felmerülhet bennük a frigiditás lehetősége, ami sokszor még elkeseredettebb próbálkozáshoz, és kontrollálhatatlan szexuális kalandokhoz vezet. Emiatt sokszor küzdenek bűntudattal is, ráadásul a gyönyör ennyire öncélú hajszolása szinte lehetetlenné teszi számukra, hogy – megélve természetes női szerepüket - képesek legyenek tartós párkapcsolatban maradni. Ez a betegség önerőből nem győzhető le, fontos, hogy aki tudja, vagy gyanítja, hogy nimfomániával küzd, forduljon szexuálpszichológushoz.

Fehérmájúság – honnan ered a kifejezés?

A nők szexuális vágyát az ösztrogén nevű hormon szabályozza. Ennek lebontása jelentősen lassul a májsejtek tömeges pusztulásával járó betegségekben (májgyulladás, májzsugor stb.), ezért nagyobb mennyiségben lesz jelen a szervezetben. Így az illető nő hiperszexuálissá válhat, a máj sejtjeinek pusztulása, a máj kötőszövetes elfajulása miatt pedig világosabb színű lesz a máj. A májkárosodás okozta hiperszexualitást először nőstény háziállatokon figyelték meg, amelyek levágása után kiderült, májuk fehérebb mint a normális. Ezután kezdték a fehérmájú jelzőt lányokra, asszonyokra is alkalmazni.

Nemi betegségek és terhesség

A legtöbb nimfomán nő válogatás nélkül lép szexuális kapcsolatba vadidegenekkel, s ezáltal rengeteg külső veszélynek teszik ki magát. Kutatásokból az is kiderült, hogy sokuk nem törődik a védekezéssel, így a nem kívánatos terhesség, és a nemi betegségek előfordulása nagyon gyakori a körükben. Ezek között vannak súlyos, később szövődményekkel járó fertőzések is, mint például a chlamydia, amely fájdalmat, gyulladást és összenövéseket okozva meddőséghez vezethet. A nimfomán nők, ha nem jutnak megfelelő partnerhez, szexuális segédeszközökkel igyekeznek kielégülést találni. Ezek nem megfelelő, vagy nem higiénikus használata azonban legalább akkora veszélyeket hordoz magában, mint a partnerek állandó váltogatása.

Oszd meg másokkal is!
Mustra