Egyre sikeresebben gyógyítható a mióma

Egy katéteres eljárásnak köszönhetően nincs többé szükség altatásra és a has felnyitására a mióma gyógyításában, amely meddőséget okozhat, és hazai fogamzóképes nők 20-25%-át érinti kellemetlen tüneteivel.

Két éve már Budapesten is elérhető az úgynevezett mióma embolizáció, amely reményt adhat a gyermekre vágyó párok számára. Az eljárásnak köszönhetően lehetővé vált a jóindulatú, de komoly fájdalmakat, vérzést és meddőséget is okozó daganatok kíméletes gyógyítása. A mióma aránya a fogamzóképes korban levő magyar nők 20-25%-nál mutatható ki, mérete változó lehet. Tünete a rendellenes vérzés, valamint a fájdalmas menstruáció.

A korábbi műtétek meglehetősen drasztikus beavatkozást jelentettek, hiszen amellett, hogy altatásra és a has felnyitására is szükség volt, a műtét gyakran a méh teljes eltávolításával végződött. Az új katéteres eljárás esetében azonban csak érzéstelenítésre van szükség, majd ezt követően az orvosok mesterséges infartust idéznek elő a daganat szöveteiben, amely ezután nem növekszik, sőt, jelentősen összezsugorodik. A beavatkozás hatékonyságát mutatja, hogy a betegek 80%-nál a panaszok jelentősen csökkennek, vagy elmúlnak, sőt a páciens akár fogamzóképessé válhat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra