Te milyen ajándékozó vagy?

Napjainkra az ajándékozás bonyolult és összetett műveletté vált. A modern ember kapcsolatrendszere sokszintű és sokszínű. Beletartoznak a családtagok, a barátok, munkatársak, hivatalos kapcsolatok s egyéb, távolabbi, közelebbi ismerősök, akiket bizonyos alkalmakkor – a protokoll vagy a belső hang hívására – megajándékozuk. Vajon milyen ajándékozói típusba tartozunk, és hová fejlődhetünk?

Az előrelátó – a századik plüssjáték esete

Mindenki irigyli, hiszen nála a karácsonyi ajándékok már október végén becsomagolva sorakoznak. Születésnap, új gyermek érkezése, évforduló, céges ajándékozás? Kipihent arccal, nyugalmat árasztva adja át a szépen becsomagolt(atott) holmit. Igenám, de mit rejt a csinos doboz? Bár az előrelátás legtöbb esetben figyelmességgel párosul, nem mindig azt, amire az ajándékozott vágyik.

AJI cikk 2600n-Divany.hu 1.kép

Az egoista – dekantáló szett absztinens barátainknak

Félreértés ne essék, nem jellemhiba, sőt, gyakran a nagy egóhoz nagy szív társul. Ajándékában mindig benne van saját személyisége, s ezzel néha célba talál, nagyon megörvendezteti az ajándékozottat – különösen, ha közel áll hozzá. Máskor azonban félresikerülhet az ajándékozás, hiszen az ember kicsinyes, s csak azt szereti kapni, amire vágyik.

Az egyéni – a mosógépben nem mosható, kézzel varrott babaruha esete

Csodálni való az, aki energiát és időt nem kímélve csupa személyre szabott, kreatív, gyakran saját gyártmányú ajándékkal örvendezteti meg környezetét. Bárki, aki ilyen holmit kap, rendre meghatódik, legalábbis úgy érzi, illene, s közben talán mégis lehet, hogy jobban örülne valami kevésbé bonyolult, jól használható ajándéknak.

AJI cikk 2600n-Divany.hu 2.2.kép.png

A praktikus – a raklapnyi papírzsebkendő esete

Hiányzik a könyvespolc felső lapja, megvetemedett a terasz ajtó, esetleg influenzaszezon várható? Praktikus ajándékozó ismerőseink mindig remek megoldásokkal kedveskednek nekünk, ám ezeket a legnagyobb jóindulattal sem nevezhetnénk ajándéknak. Pedig szívből jönnek és testre szabottak.

Egy valamit leszögezhetünk, adni jó. Ha pedig olyat adunk, aminek a másik is örül, az nagyon megédesíti a napunkat.

De hogyan legyen az ajándék praktikus, egyéni, hogy rejtsük el benne finoman a személyiségünket? Hogyan érjük el, hogy ne járjon sok nyűggel a megvásárlása, legyen öröm és jóleső izgalom a beszerzése? Mitől lesz testre szabott, jól eltalált, nagyvonalú, szép, finom? Miként tükrözi majd az ajándékozott egyéniségét? Mivel okoz örömet, hogy legyen jól használható, kényelmes? Mi által hozza még közelebb egymáshoz az ajándékozót és az ajándékozottat? Mitől lesz személyes?

Nekünk van egy javaslatunk: www.ajikartyak.hu

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek