A világ legfurább cukrai

Émelyítően édes, embert próbálóan melós, vagy éppen kellemetlenül sós-savanyú-csípős - cukorkaválogatás a föld minden tájáról. Te melyiket kóstolnád meg mindenképpen? Szavazz.

Ibolya cukorka

Származási hely: Madrid

1915 óta kapható az ibolyaesszenciával ízesített cukor, amit egy helyi édességárus fejlesztett ki. Mariano Gil valószínűleg a Madridtól északra fekvő hatalmas ibolyamezőkből merítette az ihletet, és alapította meg a La Violeta nevű boltot is, ahol exkluzív, üveg és porcelántartókban árulják a méregdrága, hatvan dollár körüli doboz áron.

Khanom Luk Chup

Származási hely: Thaiföld

A mandula alapú marcipán egyik rokona a muingóbab pasztából, kókusztej segítségével készített édesség, amit hasonló állagúra főznek, mint az Európában népszerű marcipánt. A Khanom Luk Chupot aztán kis gyümölcs és zöldség formájúra gyúrják, színezik, jázminos-cukros sziruppal fényezik, aztán Bangkok utcáin árulják három dollárért.

Medvecukor

Származási hely: Finnország

A cukrok Marmite-ja, amit valaki vagy annyira gyűlöl, hogy már a szagától is rosszul van, vagy a függőségig elmenően imád, tertium non datur. A szalmiákkal készülő, sós, északi változat (a Salmiakki) még rátesz egy lapáttal, ha valakinek az ánizs önmagában nem elég, akkor próbálja meg a sós változatot, de lehet egy életre megutálja a kísérletezést a cukorkával.

Salsagheti

Származási hely: Mexikó

Noha Mexikóban nem nehéz furcsa édességbe botlani, hiszen általában arról sem sajnálják a csilit, most nem a csili miatt említjük meg a Salsaghetit, hanem a tamarind miatt. A spagetti alakú, dinnyeízű cukorhoz ugyanis jár egy tasak tamarind szósz, ami az egyébként is egzotikus ízű cukrot egészen más szintre emeli. Akik először kóstolják, azok szerint ez a szint jóval az alatt van, mint amit egy ízlelni képes ember hajlandó elfogyasztani, de később mindenki megszereti.

Sárkányszakáll

Származási hely: Hongkong

Maga a cukor nem olyan érdekes, mint a készítése: a szuper nevű sárkányszakállat ugyanis kézzel húzkodják vékony szálakra a mai napig (az eljárás nehézkességét mutatja a török Pismaniye elnevezés, ami megbánást jelent). A szálakra húzott, vattacukorhoz hasonló állagú édességbe pisztáciát vagy valami ilyesmit tekernek, majd hagyják megszilárdulni. Hongkongban húszdolláros dobozáron már hozzájuthatunk.

Vagasi (Wagashi)

Származási hely: Japán

Yam, gyökérből és babból készül az édesség, ami annyira tradicionális, hogy még echte öngyilkosos sztori van hozzá, amit a szégyen miatt követett el a császár egyik alattvalója, amikor nem tudta időben leszállítani a csemegét. Az enyhén édes, zselés állagú vagasit szépen formázott nassként árulják, ha valaki szeretné megkóstolni, elég, ha Párizsig megy, ott már kapható néhány helyen.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.